Zgaga
Pieczenie za mostkiem sprawiające wrażenie, jakbyś przed chwilą wypił duszkiem butelkę octu. Może się nasilać przy przełykaniu, pozostawia też gorzki smak w ustach. Ból czasami nasila się, gdy pochylasz się do przodu lub leżysz na plecach. Jeżeli tak jest w Twoim przypadku, najprawdopodobniej jest to zgaga.
Zobacz też: 5 przyczyn bólu brzucha
15-20 minut po posiłku. Ten moment, zwłaszcza jeżeli najadłeś się naprawdę do syta, to moment krytyczny. Chociaż zdarza się, że zgaga atakuje nieco później. Potrafi pojawić się nawet 2 godziny po jedzeniu, kiedy położysz się już do łóżka , szczególnie jeśli leżysz na wznak.
Choroba refluksowa. Jeśli zgaga zdarza się sporadycznie, kilka razy w roku – raczej nie ma się czym przejmować. Jeśli jednak zgaga prześladuje Cię regularnie, może to oznaczać, że cierpisz na chorobę refluksową przełyku.
Zobojętniej. Doraźnie najlepiej działają środki zobojętniające kwas żołądkowy. Kupisz je bez recepty w każdej aptece. Jeśli apteki są zamknięte, możesz spróbować wypić łyżeczkę sody oczyszczonej, rozpuszczonej w szklance wody. Mleko, również polecane przez babcie, złagodzi objawy tylko na chwilę.
Zobacz też: 7 sposobów na lepsze trawienie
Unieś głowę. Jeżeli zauważyłeś, że zgaga piecze Cię rano, tuż po wstaniu z łóżka, albo nawet zaczyna się jeszcze w nocy, spróbuj spać z uniesioną głową. Zwykła, przyziemna, czy też raczej ziemska grawitacja zatrzyma w ten sposób kwas z żołądka tam, gdzie jego miejsce, i nie pozwoli mu przedrzeć się do przełyku, gdzie piecze.
Domowe sposoby na zgagę
Tutaj znajdziesz jeszcze więcej sposobów na dokuczliwe pieczenie.