Wysokie IQ - spożywaj te produkty

Jesteś tym, co jesz. Ba! Nawet myślisz tak, jak jesz. Dlatego warto zacząć spożywać takie produkty, które pomogą Ci na co dzień wrzucić wyższy bieg - myśleć szybciej, pamiętać więcej, koncentrować się lepiej.

mózg, jedzenie, IQ shutterstock.com

Kawa z mlekiem

Podobno kofeina poprawia uwagę, pamięć i obniża ryzyko demencji. Podobno, bo zdania w tej kwestii są podzielone. Niektórzy badacze nawet rekomendują picie kawy, twierdząc, że w pewnym stopniu może nas to ustrzec przed chorobą Alzheimera. Inni – wprost przeciwnie. Kofeina wypłukuje magnez i może powodować bezsenność. Jako że bez kawy trudno sobie wyobrazić start w nowy dzień, polecamy małą czarną, ale zdecydowanie z mlekiem. Naukowcy z University of Maine twierdzą, że picie jednej szklanki mleka dziennie korzystnie wpływa na możliwości naszego mózgu.

PRZECZYTAJ TEŻ: Wpływ treningu kardio na IQ

Sok jabłkowy

Picie soku jabłkowego podnosi poziom acetylocholiny i bardzo dobrze wpływa na proces zapamiętywania. Acetylocholina jest ważnym pobudzającym neurotransmiterem, odgrywającym kluczową rolę w procesach pamięci. Substancje wspomagające wykorzystanie acetylocholiny przez mózg stosuje się m.in. w terapii osób cierpiących na różne typy demencji.

Wołowina

Zawarta w mięsie czerwonym kreatyna także poprawia pamięć. W eksperymencie na wegetarianach pokazano, że Ci, którzy codziennie dostawali ilość syntetycznej kreatyny odpowiadającej zjedzeniu 2 kg mięsa, już po krótkim czasie osiągali lepsze wyniki w testach. Wegetarianie, którzy otrzymywali placebo, z gorszym wynikiem rozwiązywali zadania przestrzenne oraz zapamiętywali dłuższe ciągi cyfr.

Zielony groszek

Ma sporo witaminy A. Brak tej witaminy sprawia, że czujemy się zmęczeni. Ponadto, zielony groszek jest cennym źródłem miedzi. Dzięki niej lepiej myślimy, a przede wszystkim zapamiętujemy.

Sałata

I wszystkie warzywa zielone mają sporo witaminy B12. Badania przeprowadzone w Chicago pokazały, że jej niedobór może wręcz uszkadzać mózg.

Ryby

Są bardzo bogate w kwasy omega-3 i omega-6, które poprawiają sprawność myślenia, rozumienia i zapamiętywania. Ryby dostarczają także lecytynę, magnez i witaminę B12. One również mają zbawienny wpływ na sprawność intelektualną. Dodając ryby do sałatek, nie musisz używać już do nich oliwy czy oleju.

Bób

Zawiera cholinę, czyli witaminę B4 – jeden ze składników lecytyny i innych lipidów.Jej niedobór powoduje pogorszenie funkcjonowania pamięci.

Fasola

Dostarcza magnez. Pamiętasz, co pisaliśmy o kawie? Że go wypłukuje? Dlatego możesz mieć kłopoty z koncentracją. Zamiast brać witaminy w tabletkach, jedz dużo fasoli.

Zobacz również:
REKLAMA