Działka węglowodanów
Badania prowadzone na University of Auckland wykazały, że proste węglowodany, zawarte w wysoko przetworzonej żywności, mogą uzależniać. Powodują błyskawiczny skok poziomu cukru we krwi i stymulują te same obszary mózgu, co nikotyna i narkotyki. Zobacz, jak działa mechanizm, który sprawia, że stajesz się niewolnikiem węglowodanów.
A. Źródło
Węglowodany same w sobie nie są złe – to podstawowe źródło, z którego czerpiemy energię. Problemem jest jednak to, że w naszej diecie najczęściej przeważają węglowodany proste, których głównym źródłem są: cukier, słodycze, słodzone napoje i owoce.
Co za dużo...
Węglowodany to nieodzowny składnik zdrowej diety, zwłaszcza gdy prowadzisz aktywny tryb życia, ale nie możesz z nimi przesadzać. Dorosły facet powinien zaspokajać nimi 50-60% dziennego zapotrzebowania na kalorie (najwyżej 10% słodyczami!).
B. Nagroda
Węglowodany proste są szybko przerabiane na glukozę. „Jej poziom we krwi gwałtownie rośnie, uruchamiając ten sam ośrodek w mózgu, który odpowiada za uczucie zadowolenia i błogostanu, jak po zażyciu narkotyków” – mówi dr Simon Th ornley, naukowiec z University of Auckland.
Czas na magnez
Jego niski poziom może mieć związek z zaburzeniami tolerancji glukozy, zwiększeniem wydzielania insuliny i przez to przyczyniać się do powstawania insulinooporności. Jedz 300- 400 mg magnezu dziennie.
C. Kara
Organizm dąży do obniżenia poziomu cukru we krwi, więc zwiększa wydzielanie insuliny – hormonu transportującego glukozę do komórek. Jeśli nie spalisz tej energii, jej nadmiar zaczyna być magazynowany w postaci tłuszczu.
Jedz z zegarkiem
Solidną dawkę węglowodanów powinieneś zafundować sobie rano. Potrzebujesz wtedy zastrzyku energii, którą bez problemu spalisz w ciągu aktywnego dnia. Nie jedz ich za to wieczorem (chyba że za chwilę masz trening). Jeśli położysz się przez telewizorem i ich nie spalisz, podczas snu odłożą się w postaci tłuszczu.
D. Oporność
Częste skoki poziomu cukru powodują, że wydziela się nadmiar insuliny. Z czasem komórki stają się coraz mniej wrażliwe na jej działanie i nie dostają paliwa, nawet jeśli we krwi jest glukoza. Mózg otrzymuje wtedy sygnał, żeby jeść cukier. Wcinasz go, choć naprawdę nie potrzebujesz. Błędne koło się zamyka.
Czas na złożoność
Jedz węglowodany złożone. Ich źródłem są produkty nisko przetworzone: ciemne pieczywo, ryż i makaron, kasze czy płatki owsiane. Trawią się dłużej, więc nie powodują skokówpoziomu cukru we krwi i nadprodukcji insuliny.
E. Błędne koło
Jesz więc o wiele za dużo węglowodanów w stosunku do swoich potrzeb. Ich nadmiar odkłada się, a wskazówka na wadze przesuwa się w prawo. To jednak nie wszystko: nadmiar insuliny i otyłość powodują cukrzycę, wzrost poziomu złego cholesterolu, a w konsekwencji nawet choroby serca.
Posiłki z indeksem
Indeks glikemiczny (IG) to wskaźnik tego, jak bardzo po spożyciu produktu rośnie poziom glukozy we krwi. Im wyższa wartość IG, tym większy powoduje skok cukru i szybszy jego spadek. Staraj się jeść węglowodany o jak najniższej wartości IG.
Komentarze
Mauaku, 2015-04-24 14:27:45
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?