Trawienie pokarmów, czyli długa i kręta droga jedzenia

Wszystko, co połkniesz, ma przed sobą około 10 metrów podróży przez Twoje wnętrze. Zobacz, co się dzieje z jedzeniem na poszczególnych etapach.

trawienie Shutterstock.com
Shutterstock.com

1. Jama ustna

Twoje zęby rozdrabniają każdy stały pokarm, który wrzucisz do ust. Następnie kęs jest namaczany śliną, która rozpoczyna proces trawienia, i połykany.

2. Przełyk

To rura z mięśni o długości ok. 25 i przekroju ok. 3 centymetrów. Skurcze mięśni przełyku przesuwają kęs w dół i wciskają go do żołądka. Mniej więcej tak samo, jak wąż połyka mysz.

(Skoro już o jedzeniu rozmawiamy... Oto niebanalny zestaw kulinarnych porad, które zwiększą przyjemność z gotowania i nie tylko.)

3. Zwieracz dolny przełyku

Mięsień w kształcie pierścienia, który powinien być zaciśnięty tak długo, dopóki nie dotrze do niego pokarm z góry. W tym momencie zwieracz się otwiera, wpuszcza pokarm do żołądka i zamyka. Gdy zwieracz otwiera się w innych momentach lub nie domyka – treść żołądka (w tym kwas żołądkowy) dostaje się do przełyku, powodując tzw. zgagę. To właśnie kwaśny odczyn powoduje pieczenie.

4. Żołądek

W tym pustym w środku organie pokarm miesza się z enzymami trawiennymi i kwasem żołądkowym tak długo, aż nie powstanie z niego jednorodna papka częściowo strawionego pokarmu, nazywana chyme. Odźwiernik Pierścień mięśni w dalszej części żołądka. Pozostaje on zamknięty tak długo, dopóki żołądek nie zdąży wstępnie przygotować pokarmu do dalszej podróży.

(Zobacz też: Żołądek lubi zioła. Sprawdź, dlaczego są niezastąpione w medycynie i w kuchni.)

5. Jelito cienkie

Zaczyna się dwunastnicą. Jelito cienkie ma około 6 metrów długości, 3 cm średnicy i to właśnie tutaj odbywa się najważniejsza część trawienia. Tu ostatecznie rozkładane są węglowodany, białko i tłuszcze. Po 4-6 godzinach pobytu w jelicie cienkim to wszystko, czego nie udało się strawić, trafia do jelita grubego.

6. Jelito grube

Ma około 1,5 metra długości i w zasadzie niewiele się w nim już dzieje oprócz formowania kału. Z resztek strawionego w jelicie cienkim pokarmu odzyskiwane są jeszcze sole mineralne i woda. Zamieszkujące tę końcową rurę bakterie produkują też witaminy (głównie K i B).

7. Odbytnica

20-centymetrowy końcowy odcinek jelita grubego, zwany kiedyś kiszką stolcową. To właśnie tutaj wszystko, czego organizm nie potrafi już wykorzystać, czeka, aż pójdziesz do toalety.

8. Odbyt

Ostatni przystanek. Brama z silnych mięśni – zwieraczy – zazwyczaj jest zamknięta. Gdy zwieracze puszczają, podróż przez Twój układ pokarmowy dobiega końca.

Zobacz również:
REKLAMA