I. Droga tłuszczu
Jeśli zjesz więcej kalorii niż potrzebujesz, Twój organizm zrobi sobie z nich zapas w postaci tłuszczu. Zobacz, jak mu tę robotę utrudnić.
1. Jama ustna
„Cały tłuszcz, który znajduje się w ciele człowieka, pochodzi z pożywienia” – mówi prof. David McCarthy, dietetyk z London Metropolitan University. Wszystko zaczyna się od śliny. Bo ślina służy nie tylko do nawilżania znaczków pocztowych. To ona zaczyna rozkładać pokarm na czynniki pierwsze: tłuszcze, białka i cukry, czyli węglowodany.
Twój ruch: Dodaj cytryny do wody, herbaty i drinka. Cytryna pobudza wydzielanie śliny, dzięki czemu będziesz spalał tłuszcze bardziej efektywnie.
2. Dwunastnica
Przetrawiony wstępnie pokarm z żołądka trafia do dwunastnicy. To właśnie tutaj poddawany jest działaniu żółci, która nie tylko wspomaga trawienie, ale zwiększa też przyswajalność tłuszczu.
Twój ruch: Żeby zmniejszyć ilość przyswajalnego tłuszczu, jedz nabiał. Zawarty w nim wapń wiąże tłuszcze do tego stopnia, że – jak donosi „International Journal of Obesity” – ludzie, którzy dostarczają sobie dużo wapnia, wydalają 2,5 raza więcej tłuszczu niż ci, którzy mają tego pierwiastka za mało.
3. Trzustka
„Twoja trzustka produkuje enzymy, które rozkładają tłuszcz zawarty w pokarmie na składowe kwasy tłuszczowe i monoglicerydy” – mówi prof. McCarthy. W takiej formie tłuszcze są absorbowane przez ścianki jelita, „ładowane” na chylomikrona (coś w rodzaju wózka transportowego) i dalej, przez krew, rozprowadzane po całym organizmie.
Mniej tłuszczu: Jedz jagody. Badanie na University of Michigan wykazało, że jagody zmniejszają ilość chylomikronów we krwi, a więc i ilość krążącego w nich tłuszczu. Dieta jagodowa u szczurów zmieniała trwale gen odpowiedzialny za spalanie i odkładanie tłuszczów.
4. Krew
Chylomikrony trafiają do krwiobiegu, którym podróżują, szukając stacji docelowych, czyli komórek przechowujących tłuszcze, zwanych adipocytami. Tworzą one dwie tkanki tłuszczowe – białą i brunatną.
Mniej tłuszczu: Jedz więcej białka. Badania opublikowane w „Medicine & Science in Sports and Exercise” wykazały, że przekąski z dużą zawartością białka zmniejszają ilość tkanki tłuszczowej.
5. Komórki tłuszczowe
Kiedy już chylomikrony dotrą do naczyń włosowatych otaczających komórki tłuszczowe, enzymy rozkładają je z powrotem na kwasy tłuszczowe. Komórki tłuszczowe powiększają się, powiększa się też tworzona przez nie tkanka tłuszczowa. Na koniec powiększasz się też Ty.
Mniej tłuszczu: Badacze z University of Connecticut ustalili, że ćwiczenia siłowe i dieta niskowęglowodanowa spowodowały spalenie 7,5 kg tłuszczu w zaledwie 3 miesiące. „Zmniejszenie spożycia prostych cukrów zmusza ciało do spalania tłuszczu” – wyjaśnia autor badania, prof. Jeff Volek.
6. Wątroba
To, co nie zostało wchłonięte do komórek tłuszczowych, trafia w końcu do wątroby, gdzie zostaje zamienione na glukozę.
Mniej tłuszczu: Wysoki poziom insuliny sprawia, że komórki tłuszczowe magazynują więcej tłuszczu. Produkty o dużej zawartości cukrów prowokują organizm do wytwarzania większych ilości insuliny. Unikaj słodyczy, słodkich napojów i białego pieczywa. Zamiast słodkich bułek, chałki i pączków jedz pieczywo pełnoziarniste.