Czy trenując ciągle na takich samych ciężarach (65 kg), mogę stać się silniejszy?
Na pewno silniejszy niż osoba nietrenująca, ale jeśli nie dorzucisz talerzy na sztangę, będziesz cały czas tkwił w tym samym miejscu. Ważna jest również rotacja systemu treningowego, płodozmian wykonywanych ćwiczeń i pilnowanie diety - tak, trzeba liczyć te cholerne makro. „W przypadku treningu na siłowni musisz pamiętać o zmianie obciążenia, ilości serii czy powtórzeń. Jeżeli żaden z wymienionych elementów nie będzie przez Ciebie modyfikowany, to będziesz stał w miejscu. Oznacza to, że nie staniesz się silniejszy, wytrzymalszy czy szybszy. Mówiąc wprost, mimo regularnych treningów i wysiłku nie będziesz widział efektów” – wyjaśnia Mateusz Białas, trener i właściciel Studia Treningów Personalnych N 11. Co zrobić, aby podnosić większe ciężary? „Aby zwiększyć ciężar, wystarczy dodawanie małego obciążenia z treningu na trening. Niewątpliwie łatwiej i szybciej będziesz robił postępy, trenując na małej ilości powtórzeń. Pamiętaj też, że każdy ma inne możliwości i predyspozycje". Nic dodać, nic ująć.
Przeczytaj też: Sól - dobra czy zła?
Czy to prawda, że jedzenie soli negatywnie wpływa na moje zdrowie?
Przeciętny Polak przekracza dopuszczalną dzienną dawkę (według WHO wynosi 5-6 g) spożywania soli nawet do trzech razy – zwłaszcza jedząc przetworzoną żywność. Nadmiar jedzonej soli może powodować wzrost ciśnienia tętniczego krwi, które wywołuje przerost mięśnia sercowego, a konkretnie lewej komory. „Za dużo soli w diecie zwiększa ryzyko miażdżycy i chorób układu sercowo- naczyniowego (szczególnie choroby wieńcowej, zawału serca oraz udaru mózgu), nerologicznego i nefrologicznego. Podejrzewa się, że nadmiar soli może powodować nowotwór żołądka, przyczynia się również do rozwoju cukrzycy oraz otyłości” – wylicza Paweł Hylewski, specjalista medycyny rodzinnej z Salve Przychodnie. Podpowiada, aby spożywać dziennie jedynie małą płaską łyżeczkę soli, a w razie dodatkowej potrzeby zastąpić ją ziołami czy innymi przyprawami.
Co z ta solą?
Ograniczaj spożywanie, ale nie odstawiaj zupełnie, bo ma też swoje dobre strony.
1. Nie zaburzaj metabolizmu
Niedobór jodu może prowadzić do problemów z tarczycą. Jeżeli jesz mało ryb, to dla zachowania równowagi kurczaka posyp szczyptą soli jodowanej.
2. Szybko się zregeneruj
Podczas wysiłku wypacasz sód, a jego brak powoduje skurcze i nie pozwala na regenerację mięści. Uzupełnisz go, dodając do potreningowych koktajli odrobinę soli.
3. Dobrze się nawodnij
Planujesz trening podczas upału? Zadbaj o nawodnienie organizmu. Do wody wsyp nieco soli, kiedyś napisalibyśmy, że najlepiej himalajskie, ale dziś jesteśmy ostrożniejsi. Okazuje się, że z tą solą himalajską to nie taka prosta sprawa.
ZOBACZ TEŻ: Jak ograniczyć sól w kuchni?
MH 05/18
Komentarze