REKLAMA

Sprawdzone sposoby na kaca: poznaj 9 światowych patentów

Emocjonujący mecz, koledzy, piwo... A rano człowiek chce zabić własnego kota, bo ten za głośno tupie. Niezależnie od narodowości, głowa boli tak samo. Oto najlepsze światowe sposoby na kaca. 

Kac shutterstock.com
fot. shutterstock.com
Nie musisz ich wypróbowywać. Jeśli jesteś lokalnym patriotą, możesz trzymać się wody z kiszonych ogórków i rosołku, a w ekstremalnych sytuacjach sięgnąć po klina. Czasami warto sięgnąć jednak po  mądrość innych narodów. 

REKLAMA

 

Kaca można leczyć nie tylko przez żołądek. Rosjanie (a któż, jak nie oni, ma się znać na kacu?) uważają, że na zespół dnia następnego najlepsza jest „bania”. Nie, nie w potocznym sensie. Bania to w Rosji sauna. Wysoka temperatura, zwiększone krążenie krwi i gwałtowne pocenie pomagają pozbyć się produktów rozkładu alkoholu.

Japonia - marynowane morele

Najstarszy japoński lek na kaca. Umeboshi, marynowane słone japońskie morele (czasami nazywa się je też śliwkami), zawierają substancje łagodzące dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Morele umeboshi mieli zawsze przy sobie samuraje. Rzekomo miały ich leczyć z ran. Być może częściej niż tych ciętych i kłutych, leczyły ich z ran zadawanych przez nadmiar ciepłej sake.

Holandia - piwo

Japonia - marynowane morele

Meksyk - owoce morza

Vuelva a la vida, czyli „Powrót do życia”, sałatka z owocami morza, doprawionymi sosem pomidorowo- -cebulowym z dodatkiem ziół, jest podstawową metodą leczenia kaca po tequilli. Niewykluczone, że zagadka jej skuteczności tkwi nie tyle w owocach morza, co w pomidorowym sosie. Vuelva a la vida bardziej niż sałatkę przypomina bowiem owoce morza w pomidorowej zalewie. 

REKLAMA

REKLAMA

Kac shutterstock.com
fot. shutterstock.com
Niemcy - rolmopsy

REKLAMA

Nam śledzik kojarzy się raczej jako zakąska niż środek na kaca, ale niemieckie podejście jest całkiem rozsądne. Marynowane śledzie zawierają sporo minerałów, które odbudowują prawidłową równowagę elektrolityczną, a słony smak dodatkowo skłania do uzupełnienia niedoborów straconej w zatłoczonej toalecie wody.  

Anglia - english breakfast

Pomidory zapewnią witaminy, jajka cysteinę, kiełbaski aminokwasy, a boczek tłuszcz, który spowolni wchłanianie resztek alkoholu. Fasolka zaś dostarczy błonnika, który ułatwi Ci pozbyć się toksyn z jelit.

Włochy - kawa

Anglia - english breakfast

REKLAMA

Kac shutterstock.com
fot. shutterstock.com
Francja - sok pomidorowy

REKLAMA

Sok pomidorowy zawiera dużo fruktozy, która przyspiesza metabolizm alkoholu, oraz potasu. Alkohol wypłukuje potas, a zaburzenie równowagi elektrolitycznej powoduje, że trzęsą Ci się ręce i boli głowa. Sok z pomidorów nie każdemu smakuje, żeby więc nieco poprawić jego smak, możesz dodać sosu Worcestershire (lub pieprzu) i trochę cytryny. I tak powstaje „Virgin Mary”. Dodaj trochę wódki i zrobi się „Bloody”. Pij zimny!

Grecja - flaczki

Gdy masz kaca, już od samej nazwy tej potrawy przewracają się w człowieku jego własne. Ale Grecy (i Rumuni także) tak właśnie ratują się po nadużyciu. Spora porcja białka, które trzeba strawić, odwraca uwagę żołądka od trawienia alkoholu plus dużo przypraw przyspieszających metabolizm. Słone flaczki zmuszą Cię do picia i zatrzymają dodatkową wodę w odwodnionym, skacowanym organizmie.

USA - prairie oyster

Grecja - flaczki

Komentarze

 (4)
ZOBACZ KOMENTARZE

REKLAMA

REKLAMA