1. Tuńczyk w marynacie Escabeche
Składniki na 10 porcji
- 1 kg filetu z tuńczyka
- 12-15 ziaren kolendry
- 2 gwiazdki anyżu
- 4 słupki szafranu
- 100 ml białego wina
- 100 ml białego octu winnego
- 100 ml oliwy
- 200 g marchewki, krążki
- 50 g szalotki, krążki
Sposób:
1. Tuńczyk ma mało tłuszczu, ale za to pełno wit. B, która gwarantuje, że energia nie opuści Cię do końca obiadu. Jeżeli masz filet ze skórą, zdejmij ją i pokrój rybę na kawałki 2-centymetrowe.
2. Wlej 300 ml wody do garnka, dodaj przyprawy, wino, ocet, oliwę i doprowadź do wrzenia. Dorzuć cienkie krążki marchewki i szalotki, zmniejsz ogień i gotuj 20 minut.
3. Zdejmij z ognia. Gdy zalewa ostudzi się do pokojowej temperatury, dodaj kostki tuńczyka i wstaw garnek do lodówki – najlepiej na całą noc. Użyj łyżki cedzakowej do nakładania.

2. Kozi ser z figą i jabłkiem
1. Tuńczyk ma mało tłuszczu, ale za to pełno wit. B, która gwarantuje, że energia nie opuści Cię do końca obiadu. Jeżeli masz filet ze skórą, zdejmij ją i pokrój rybę na kawałki 2-centymetrowe.
- Kromka chleba na zakwasie
- 2 świeże figi
- 150 g koziego sera
- 3 jabłka, obrane
- 1 łyżka cukru
- szczypta rozmarynu
- słoiczek słonego karmelu
- posiekany koperek
- 6 czarnych oliwek, plasterki
Sposób:
1. Zakwas i figi ułatwiają absorbcję błonnika, a probiotyki w kozim serze są dobre dla Twoich jelit. Obierz jabłka, wytnij gniazda nasienne, pokrój, wrzuć do garnka, posyp cukrem i podgotuj je, aż zmiękną. Następnie zblenduj je na purée.
2. W kromkę chleba wetrzyj rozmaryn, posyp solą i pieprzem, skrop ją oliwą i podpiecz na patelni. Pokrój kromkę na 10 grzanek.
3. Pokrój ser na 10 kawałków wielkości kęsa i lekko je podpiecz na złoty kolor. Teraz układamy wieżyczkę: kęs sera, trochę jabłkowego purée, plasterek figi, ciut słonego karmelu, grzanka, posiekany koperek i plasterek oliwki. Brawo, mistrzuniu!

3. Tatar z Japonii
1. Tuńczyk ma mało tłuszczu, ale za to pełno wit. B, która gwarantuje, że energia nie opuści Cię do końca obiadu. Jeżeli masz filet ze skórą, zdejmij ją i pokrój rybę na kawałki 2-centymetrowe.
A) Dressing
- 200 ml soku z cytryny
- 100 ml soku z pomarańczy
- 50 ml sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka imbiru, startego
- 1/2 ząbka czosnku, startego
B) Tatar
- 300 g polędwicy wołowej
- 2 łyżeczki natki pietruszki
- 1 łyżeczka kaparów
- 30 g szalotki, drobno posiekanej
Sposób:
1. Wołowina pełna jest żelaza i witaminy B12, które dodadzą Ci sił na dalszą część biesiady. Wymieszaj składniki dressingu i odstaw.
2. Na mocno rozgrzaną patelnię bez tłuszczu połóż mięso na 2 sekundy z każdej strony. Zdejmij i włóż do miski z zimną wodą i kostkami lodu na 10 sekund. Wyjmij i osusz papierowym ręcznikiem. Odetnij ugotowane mięso, a resztę posiekaj na drobną kostkę.
3. Posiekaną natkę pietruszki, szalotkę i kapary wymieszaj z mięsem. Teraz dopraw solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i polej kilkoma łyżkami dressingu. Jeszcze raz wymieszaj i stawiaj na stół.

Komentarze