[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
PODZIEL SIĘ


Przystawki na imprezę [Przepisy]

W akademiku za przystawki robiły słone paluszki i ogórek konserwowy. Jednak we własnym domu wypada podjąć gości trochę inaczej. Świeży tuńczyk, polędwica w orientalnym wydaniu i dla niejadków kozi ser z figą - to przepis na udaną imprezę. 

1. Tuńczyk w marynacie Escabeche

Składniki na 10 porcji

  • 1 kg filetu z tuńczyka
  • 12-15 ziaren kolendry
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 4 słupki szafranu
  • 100 ml białego wina
  • 100 ml białego octu winnego
  • 100 ml oliwy
  • 200 g marchewki, krążki
  • 50 g szalotki, krążki

Sposób:

REKLAMA

1. Tuńczyk ma mało tłuszczu, ale za to pełno wit. B, która gwarantuje, że energia nie opuści Cię do końca obiadu. Jeżeli masz filet ze skórą, zdejmij ją i pokrój rybę na kawałki 2-centymetrowe.

2. Wlej 300 ml wody do garnka, dodaj przyprawy, wino, ocet, oliwę i doprowadź do wrzenia. Dorzuć cienkie krążki marchewki i szalotki, zmniejsz ogień i gotuj 20 minut.

3. Zdejmij z ognia. Gdy zalewa ostudzi się do pokojowej temperatury, dodaj kostki tuńczyka i wstaw garnek do lodówki – najlepiej na całą noc. Użyj łyżki cedzakowej do nakładania.

2. Kozi ser z figą i jabłkiem

Składniki na 10 porcji:

  • Kromka chleba na zakwasie
  • 2 świeże figi
  • 150 g koziego sera
  • 3 jabłka, obrane
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta rozmarynu
  • słoiczek słonego karmelu
  • posiekany koperek
  • 6 czarnych oliwek, plasterki

Sposób:

REKLAMA

1. Zakwas i figi ułatwiają absorbcję błonnika, a probiotyki w kozim serze są dobre dla Twoich jelit. Obierz jabłka, wytnij gniazda nasienne, pokrój, wrzuć do garnka, posyp cukrem i podgotuj je, aż zmiękną. Następnie zblenduj je na purée.

2. W kromkę chleba wetrzyj rozmaryn, posyp solą i pieprzem, skrop ją oliwą i podpiecz na patelni. Pokrój kromkę na 10 grzanek.

3. Pokrój ser na 10 kawałków wielkości kęsa i lekko je podpiecz na złoty kolor. Teraz układamy wieżyczkę: kęs sera, trochę jabłkowego purée, plasterek figi, ciut słonego karmelu, grzanka, posiekany koperek i plasterek oliwki. Brawo, mistrzuniu!

3. Tatar z Japonii

Składniki na 10 porcji:

A) Dressing

  • 200 ml soku z cytryny
  • 100 ml soku z pomarańczy
  • 50 ml sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka imbiru, startego
  • 1/2 ząbka czosnku, startego

B) Tatar

  • 300 g polędwicy wołowej
  • 2 łyżeczki natki pietruszki
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 30 g szalotki, drobno posiekanej

Sposób: 

1. Wołowina pełna jest żelaza i witaminy B12, które dodadzą Ci sił na dalszą część biesiady. Wymieszaj składniki dressingu i odstaw.

2. Na mocno rozgrzaną patelnię bez tłuszczu połóż mięso na 2 sekundy z każdej strony. Zdejmij i włóż do miski z zimną wodą i kostkami lodu na 10 sekund. Wyjmij i osusz papierowym ręcznikiem. Odetnij ugotowane mięso, a resztę posiekaj na drobną kostkę.

3. Posiekaną natkę pietruszki, szalotkę i kapary wymieszaj z mięsem. Teraz dopraw solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i polej kilkoma łyżkami dressingu. Jeszcze raz wymieszaj i stawiaj na stół.

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij