Pomelo
Czyli pomarańcza olbrzymia. Cierpko-słodkie: raz przypomina grejpfruta, a raz pomarańczę. Żeby przedrzeć się przez grubą skórę pomelo, użyj solidnego noża szefa kuchni. Przed zjedzeniem pozbądź się gorzkiej białej skórki,otaczającej soczysty miąższ. W nagrodę dostaniesz zastrzyk witaminy C: w 100 g owocu jest jej aż 61 mg, czyli 68% zalecanej dziennej dawki.
Zmiksuj: Swietnie smakuje ze świeżą miętą. To połączenie siądzie jak złoto w drinkach i sałatkach.
Limonki
Nie ma to większego znaczenia, bo nie jesz ich przecież na kilogramy, ale z kronikarskiego obowiązku podkreślimy wyższą niż u konkurencji ilość błonnika. Nadają się nie tylko jako zagrycha do tequili: zawierają sporo działających antyoksydacyjnie flawonoidów. Do spółki z miętą pomogą Ci stworzyć wyborną lemoniadę, która sprawdzi się przez cały rok, a nie tylko latem.
Wyciśnij je: Świeży sok z limonek świetnie komponuje się z indyjskim curry czy azjatyckimi noodlami.
Czerwone pomarańcze
Czerwone zabarwienie zawdzięczają obecności antocyjanów – związków działających antyoksydacyjnie. Ich miąższ jest jędrny i smakuje niesamowicie w towarzystwie zwyczajnej rukoli i sera feta. Możesz też wykorzystać je do przyrządzenia dressingu – wystarczy, że do wyciśniętego soku dodasz trochę oliwy z oliwek oraz świeżo zmielony pieprz.
Z dodatkiem ziół: Schłodź je w lodówce i dodaj drobno posiekanej bazylii. Deser gotowy.
Mandarynki
Witamina C? Jest! Nieco mniej niż w grejfrutach, ale ziarnko do ziarnka... Smakują świetnie w sałatce z cienkimi plasterkami jabłka, fenkułem i zielonymi oliwkami. Wyciśnij z nich sok i zamroź w foremce do lodu, żeby mieć niskokaloryczną alternatywę dla lodów. Pismo „Nutrition and Cancer” donosi, że dzięki zawartości przeciwutleniaczy mogą działać przeciwnowotworowo.
Słodsza alternatywa: Możesz też wypróbować klementynki, które są słodszymi kuzynkami mandarynek.
Grejprfuty
Zawierają o połowę mniej witaminy C niż pomelo, ale to wciąż ilość, po którą warto się - zwłaszcza w zimie - schylić. Czerwony kolor świadczy też o sporej zawartości likopenu, jednego z najpotężniejszych przeciwutleniaczy. Znudziły Ci się świeże owoce? Wrzuć cząstki na patelnię i podsmaż chwilę, lekko skropione miodem. Pycha.
Szybka sałatka: Połącz w miseczce kawałeczki grejpfruta z jarmużem i awokado.
Cytryny
Za pełne witaminy C cytryny (pod tym względem w naszym zestawieniu zajmują pierwsze miejsce) matce Naturze powinniśmy dziękować na kolanach. Ich dodatek robi dobrze prawie każdemu daniu: od łososia po domowy hummus. Najlepsze jest to, że możesz wykorzystać nie tylko sok, ale też skórkę – starta, w parze z pietruszką, świetnie podrasuje na przykład jogurt.
Ostrożnie: Uważaj, gdy ścierasz skórkę - jeśli zrobisz to za głęboko, będzie miała gorzki posmak.