REKLAMA

Piwo vs cydr – co jest zdrowsze?

Sprawdzamy, czy w popularnym piątkowym haśle „Idziesz na piwo?” nie powinien pojawić się inny napój. Konkretnie cydr.

cydr, piwo, alkohol shutterstock.com

Piwo

1. Piwo to jeden z najstarszych napojów na świecie. W Iranie znany już od 7 tysięcy lat. Posiadamy dowody, że piwo pito również w Mezopotamii i Egipcie.

2. Brytyjski przemysł piwowarski wart jest 18,4 mld funtów. Wartość polskiego rynku piwa w roku 2018 wyniosła 16,8 mld złotych. Przeciętny Polak wypija 97 litrów piwa rocznie.

3. Naukowcy z Mediterranean Neurological Institute twierdzą, że ludzie umiarkowanie pijący piwo mają o 42% mniejsze ryzyko zapadnięcia na choroby serca niż osoby niepijące.

4. Nie idzie Ci w pracy? Idź na piwo. Serio. Badacze odkryli, że wypicie jednego piwa wzmacnia kreatywność. Tylko pamiętaj – jedno. Po sześciu to nie działa.

5. Zimne piwo nawodni Twój organizm lepiej niż izotonik. Z jednym zastrzeżeniem: musisz włączyć do akcji szczyptę soli. Zatem do browara dodaj czipsy. Nie żartujemy.

PRZECZYTAJ: Cydr pod lupą

Cydr

1. Pierwsza wzmianka o cydrze pojawiła się już w 55 r. p.n.e., kiedy to rzymscy legioniści podbijali tereny zamieszkane przez Celtów w dzisiejszej Wielkiej Brytanii.

2. 15% - o tyle spadło spożycie cydru w Polsce w 2018 roku. Problemy polskiego wytwórstwa cydru wynikają głównie z wysokiej akcyzy. A szkoda, bo Polska to trzeci na świecie producent jabłek.

3. Naukowcy odkryli w cydrze tyle samo zwalczających demencję przeciwutleniaczy, co w winie, tyle że cydr zawiera dużo mniej czystego alkoholu. Tak zwany plus ujemny.

4. Pity z umiarem cydr podnosi poziom endorfin, poprawiając tym samym humor. Jeśli jednak wypijesz go za dużo, endorfiny wyparują, a dodatkowa dawka alkoholu obniży nastrój.

5. Kwas w cydrze sprzyja wchłanianiu żelaza, co jest o tyle ważne, że żelazo jest kluczową częścią hemoglobiny, która zasila mięśnie tlenem. Z drugiej jednak strony, mężczyźni rzadko miewają problemy z niedoborami żelaza.

ZOBACZ: 10 powodów, dla których warto pić piwo

Werdykt MH: Cydr wygrywa

No i okazuje się, że po pracy powinniśmy się raczej spotykać przy butelce zimnego cydru. Weganie, polscy sadownicy i bezglutenowcy lubią to.

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA