Ostre jedzenie: jak działa kapsaicyna?

Ugryzłeś kawałek pizzy i zaniemówiłeś? To wszystko przez kapsaicynę i jej pochodne, czyli substancje odpowiedzialne za odczucie ostrości, zawarte w papryczce chili czy pieprzu cayenne. Zobacz, co ostre przyprawy robią z Twoimi wnętrznościami, oczami, a nawet mózgiem.

chili, ostrość, ostre jedzenie, kobieta z chili w ustach fot. Piotr Marcinski
fot. Piotr Marcinski 2015/shutterstock

1. Alarm! Ostro!

Gdy tylko kęs pikantnego posiłku trafi do Twoich ust, zakończenia nerwowe z Twoich kubków smakowych wysyłają do mózgu sygnał: gorąco, boli... i tu cała masa wykrzykników.

Winna jest kapsaicyna, która rozpuszcza się w tłuszczach, a nie w wodzie, więc popicie wodą tylko rozdmucha ogień w gębie. Dobra wiadomość: kapsaicyna rozpuszcza się też w alkoholu, więc piwo powinno pomóc ugasić pożar.

2. Wypieki

Twoje ciało odbiera pieczenie jako podniesienie temperatury, więc próbuje się schłodzić. Naczynia krwionośne tuż pod skórą rozszerzają się, zaczynasz się też pocić. Jak jednak wykazały badania na Nottingham Trent University, organizm reaguje nie tylko zaczerwienieniem i poceniem.

Uwalnia również endorfiny. To właśnie dzięki nim poprawia Ci się nastrój po zjedzeniu pikantnego posiłku. Uwaga: w końcu możesz się uzależnić od ostrych przypraw.

3. Rycz, mały, rycz!

Papryczka chili nie parzy tylko ust i języka. Kapsaicyna "rozchodzi się" po błonie śluzowej, w związku z czym sygnał o pieczeniu dociera także do oczu i nosa.

Organizm tu również reaguje i próbuje zneutralizować podrażnienie płynną wydzieliną. To stąd biorą się katar i łzy po zjedzeniu rosołu wściekłej teściowej. Gdy ręce się trzęsą, trudno zapanować nad przyprawami.

Na szczęście, im więcej potrafisz zwojować w kuchni, tym rzadziej jesteś "narażony" na jej kulinarne popisy. Sprawdź nasze 5 przepisów na pikantny obiad z papryczką chili i sam dozuj sobie dawkę pikanterii.

papryczka chilli Brent Hofacker, shutterstock.com
fot. shutterstock.com

4. Zawracamy

Bardzo, ale to bardzo ostre potrawy mogą nawet spowodować podrażnienie wyściółki żołądka. Nadmiar kapsaicyny lub podobnych związków może też spowodować refluks, czyli cofnięcie się treści żołądka do przełyku. A zawarty w niej kwas zapewni Ci powtórkę z rozrywki.

5. Na wylocie

Kapsaicyna działa na receptory bólu. Gdy więc pozbywasz się kilograma strawionego, pikantnego curry, cząsteczki kapsaicyny drażnią również receptory bólowe u wylotu przewodu pokarmowego.

Dobra wiadomość jest taka, że jeden ze składników przyprawy curry – kurkumina – chroni przed demencją, alzheimerem i wzmacnia działanie antybiotyków. Zwiększa także apetyt na seks.

Jeśli lubisz wyraziste smaki, prawdopodobnie zainteresuje Cię nasz artykuł o przyprawach w służbie medycyny.

MH 03/11

REKLAMA