Jak? Najpewniejszą metodą jest zaszczepienie się przeciw grypie. Ale jeśli perspektywa bliskiego spotkania ze strzykawką wywołuje u ciebie dreszcze, a do tego jesteś uczulony na kurze białko (a na nim właśnie opiera się szczepionka), musisz wybrać inną strategię. – Zdrowym osobom polecam szczepienia przeciwko grypie – mówi dr Adam Kowalczyk z Akademii Medycznej we Wrocławiu. – Zdecydowanie namawiam też do stosowania dodatkowych, naturalnych środków. Sposobów na wzmocnienie systemu odporności jest kilka. Jedne lepsze, drugie gorsze. Właśnie. Każdy z nas zna co najmniej dwie „rewelacyjne” metody na przeziębienie i grypę. Na ile są skuteczne? Możesz się o tym dowiedzieć, niekoniecznie testując wszystkie na sobie. Poniżej masz listę sprzymierzeńców i wrogów w tej batalii.
ZOBACZ TEŻ: 8 produktów na poprawę odporności
Przyjaciele
Naturalne środki lecznicze mają dziwne nazwy i najczęściej podchodzimy do nich z rezerwą. Jednak ich zażywanie pozwala na poprawienie odporności i pobudzenie naturalnych mechanizmów obronnych organizmu. Sprawdziliśmy, które rzeczywiście działają.
Wyciąg z jeżówki purpurowej
Idealnie poprawia skuteczność układu odpornościowego. Dostępny w formie soków, tabletek, kropli. Jeżówka zawiera m.in. cukry proste oraz kwasy fenolowe, które pozytywnie wpływają na pracę układu odpornościowego. Wyciąg nie jest polecany osobom ze stwardnieniem rozsianym.
Świeży sok z aloesu
Substancje w nim zawarte to balsam na zmęczony układ odpornościowy. Sok z aloesu możesz uzyskać domowymi sposobami poprzez wyciśnięcie go z łodygi aloesu lub też skorzystać z preparatów dostępnych w aptekach. Uważaj z aloesem, jeżeli borykasz się z alergią.
Wino aloesowe
Dodatkowo wzmacnia działanie substancji zawartych w aloesie. Możesz je sam przygotować: obrywasz kilka większych liści z roślin co najmniej trzyletnich, myjesz, osuszasz, usuwasz z nich kolce, kroisz liście na kilkucentymetrowe kawałki. Miksujesz, dodajesz do miazgi 1/2 l wina białego wytrawnego. Mieszasz. Dolewasz 5 dkg miodu i po starannym wymieszaniu pozostawiasz w zamkniętym naczyniu i w ciemnym miejscu na 3-5 dni. Otrzymane wino cedzisz przez gęste sitko, rozlewasz do butelek i przechowujesz w lodówce. Zażywasz raz dziennie po kieliszku. Naprawdę działa!
Żeńszeń
Substancje w nim zawarte wzmacniają organizm, świetnie wpływają na układ odpornościowy, nerwowy, hormonalny, sercowo-naczyniowy. Żeńszeń idealnie sprawdza się też jako osłona przed grypą i przeziębieniem. Zielona pietruszka, papryka i kiwi Tak. Wzmocnią twój organizm dzięki temu, że zawierają bardzo dużo witaminy C – więcej niż cytryna.
Miód
Szczególnie jeśli jesteś alergikiem uczulonym na pyłki roślinne (miód zawiera najwięcej pyłków kwiatowych). Zawarte w nim enzymy, cukry proste – takie jak glukoza i fruktoza – są odpowiedzialne za prawidłowe działanie układu odpornościowego, podnoszą jego sprawność. Łatwo przyswajalne cukry wzmacniają pracę serca. Miód zawiera witaminę A i C. Dodatkowo działa uspokajająco. Dlatego polecany jest też osobom cierpiącym na bezsenność. Jeżeli zauważysz u siebie objawy alergii, natychmiast go odstaw.
Mleczko pszczele
Podobnie działanie jak miodu. Jest to substancja wytwarzana przez pszczoły karŚcigany micielki do odżywiania larw przyszłych królowych. Zawiera ogromną ilość witaminy B, A, C, D, E, a także substancje o właściwościach antybiotyku. Do tej pory nie udało się wyizolować tej substancji. Jedynie potwierdzono jej działanie przeciwbakteryjne. Wzmacnia układ odpornościowy, pomaga zregenerować siły po długotrwałym wysiłku. Dostępne w sklepach ze zdrową żywnością.
Kit pszczeli, czyli propolis
Propolis pobudza układ odpornościowy. Ma działanie bakteriostatyczne i bakteriobójcze, a także regenerujące. Dostępny w aptekach i w sklepach ze zdrową żywnością. Podnosi ogólną sprawność organizmu. Właściwości bakteriobójcze znane były już w starożytnym Egipcie. Stosowano go wtedy do balsamowania i mumifikowania zwłok.
Jogurty ze szczepami bakteryjnymi
/
Zasada ogólnego usprawnienia poprzez lepsze trawienie. Cudów nie dokonują, ale podnoszą odporność, przyczyniając się do prawidłowego działania całego organizmu. Kupuj jogurty, które zawierają szczepy L. Casei Defensis. Ich obecność jest w stanie uchronić nawet przed powstaniem nowotworu pęcherza moczowego. Suplementy selenu i cynku Tak, ale tylko w niewielkim stopniu.
Bardziej na zasadzie uzupełnienia innej metody. Selen pobudza organizm do wytwarzania ciał odpornościowych w momencie zagrożenia zakażeniem. Znajdziesz go w chlebie razowym, otrębach pszennych, kukurydzy, śledziach.