Myślałeś kiedyś, żeby spróbować ograniczyć kofeinę? A gdybyśmy Ci powiedzieli, że wystarczy dwa kubki kawy dziennie zamienić na jej alternatywną wersję – napój z korzenia cykorii – by nie tracąc przyjemności sączenia małej czarnej, poprawić swoje zdrowie i samopoczucie? Według badań opublikowanych w czasopiśmie "Nutrients" prebiotyki znajdujące się w kawie (a właściwie bezkofeinowym napoju o smaku kawy) z korzenia cykorii są świetną pożywką dla bakterii żyjących w jelitach, czyli probiotyków.
Odpowiednio odżywione, te mikroorganizmy pozytywnie wpływają zaś na odporność, poprawiają trawienie i powstrzymują rozwój chorób metabolicznych (np. cukrzyca typu 2, dna moczanowa czy osteoporoza). Dlaczego akurat kawa z cykorii jest jednym z ulubionych dań mikrobów? Bo zawiera mnóstwo inuliny – rozpuszczalnego błonnika, który podlegając w jelitach fermentacji, znakomicie odżywia dobre bakterie.
Inulina jest ponadto odporna na działanie enzymów trawiennych, przechodzi więc do jelita grubego w niezmienionej postaci, z czym problem ma wiele dostarczanych organizmowi w suplementach probiotyków. Zamiast łykać nowe kultury bakterii, odżywiaj więc te już żyjące w Twoim ciele – jedząc surowe warzywa czy owoce, gorzką czekoladę i popijając zieloną herbatą albo właśnie kawą z cykorii.
Co zamiast kawy?
W sklepach ze zdrową żywnością znajdziesz mnóstwo zamienników klasycznej kawy. Te poniżej warto wypróbować.
Chai tea
Czarna herbata z dodatkiem cynamonu i imbiru. Badania wykazały, że taka mieszanka zwalcza mikrostany zapalne w organizmie i redukuje ryzyko zachorowania na nowotwór.
Karob w proszku
Bogata w niezbędny dla zdrowia kości wapń mączka chleba świętojańskiego nadaje się do zrobienia gęstej, lekko czekoladowej w smaku namiastki kawy.
Korzeń mniszka
Ten bezkofeinowy napój w smaku najbardziej przypomina prawdziwą kawę. A do tego ma mnóstwo antyoksydantów wspierających zdrowie serca.
--
Ekspert: Hanna Stolińska-Fiedorowicz (dietetyk kliniczny)
Absolwentka warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Przez siedem lat pracowała w Instytucie Żywności i Żywienia. Wykładowca, aktywna uczestniczka konferencji naukowych w Polsce i za granicą.