Powszechny stereotyp
Od 1966 roku przeprowadzono co najmniej 21 badań sugerujących potencjalny związek między kawą a chorobą wieńcową. Byli nawet uczeni, którzy twierdzili, że znaleźli związek przyczynowo-skutkowy między piciem kawy a rakiem płuc.
PRZECZYTAJ TEŻ: Sposoby parzenia kawy
Fakty
Większość starych badań, które odmalowywały kawę w ciemnych barwach, została zdyskredytowana, ponieważ – jak zauważa dr Rob van Dam z Harvard School of Health w metaanalizie z 2014 roku – nie wzięły one pod uwagę innych niezdrowych nawyków badanych ludzi.
"Całkowicie bezpiecznie można pić nawet cztery filiżanki dziennie – twierdzi van Dam. – Kawa ma wręcz korzystny wpływ na zdrowie, ponieważ zawiera antyutleniacze, które pamagają zwalczyć raka".
Nowe badania wykazały, że picie kawy może też chronić przed cukrzycą, chorobami wątroby, kamieniami żółciowymi, chorobą Parkinsona i depresją, a ponadto, o czym wiedzą wszyscy studenci medycyny – poprawia funkcje poznawcze. Co do uzależniających właściwości kawy, to nie zapisuj się jeszcze na odwyk.
"Kawa z pewnością uzależnia – tłumaczy van Dam. – To psychostymulant, który blokuje te same receptory, co kokaina, wzmacniając działanie uzależniające. Różnica jest taka, że kokaina jest bardzo toksyczna, a kofeina nie".
Werdykt
O ile nie masz jeszcze stałego meldunku w Starbucksie, możesz spać spokojnie.