Jogurt chroni przed nowotworem jelita grubego

Co roku z powodu nowotworu jelita grubego umiera w Polsce 6000 mężczyzn, a prawie 10 000 słyszy taką diagnozę. Ten rodzaj nowotworu zajmuje trzecie miejsce na liście najgroźniejszych raków wśród mężczyzn. Czy możesz coś zrobić, żeby chronić swoje jelito? Możesz. Na przykład częściej sięgając po jogurt.

jogurt chroni przed rakiem jelita Shutterstock.com

Zanim nowotwór w jelicie stanie się naprawdę groźny i zacznie naciekać na inne tkanki poza błoną śluzową jelita, przez lata ma postać in situ - na błonie śluzowej powstają polipy gruczolakowe, dosyć łatwe do usunięcia. Dlatego tak ważnym i godnym polecanie każdemu facetowi po 50. badaniem, jest kolonoskopia.
Niezbyt przyjemne, ale świetne badania - lekarz wprowadzając sondę do jelita grubego może wykryć polipy i od razu, z marszu je usunąć, co zapewnia względny spokój na mniej więcej 10 lat.

Jak uniknąć raka jelita

Jednak na razie, skoro do pięćdziesiątki maasz jeszcze wiele czasu, Twoim głównym zadaniem jest niedopuszczenie do powstania tych polipów. Co możesz zrobić? Sposobów jest wiele - oczywiście rzucić palenie, zrezygnować z alkoholu lub przynajmniej zmniejszyć częstotliwość i dawki, jeść więcej błonnika i mniej produktów przetworzonych. To są powszechnie znane metody zapobiegania większości nowotworów. Będziemy je powtarzać do znudzenia, aż wryją się Wam w pamięć.

Jogurt chroni przed rakiem

Jednak mamy też świadomość, że te ogólne porady, choć dobre, często są lekceważone. Wiedzą o tym również uczeni, dlatego szukają wciąż nowych sposobów profilaktyki antynowotworowej. Jednym z obiecujących sposobów jest... regularne jedzenie zawierającego bakterie probiotyczne  jogurtu.

Jak donosi serwis Medicalnewstoday, powolując się na badania opublikowane w magazynie Gut, zjadania dwóch lub więcej porcji jogurtu tygodniowo prawdopodobnie zauważalnie zmniejsza ryzyko powstania zmian nowotworowych (czyli właśnie tych polipów). Zależność tę na razie zauważono jedynie u mężczyzn.

ZOBACZ TEŻ: Wapń z jogurtu pomaga schudnąć

Badacze przeanalizowali dietę i historie chorób 32606 mężczyzn objętych badaniem Health Professionals Follow Up Study oraz ponad 55 tysięcy kobiet obserwowanych latami w ramach Nurses Health Study w latach 1986-2012.

Wszyscy uczestnicy badania mieli przeprowadzoną endoskopię jelita, dzięki czemu lekarze wiedzieli, co się tam kryje. Co cztery lata objęci badaniem sporządzali szczegółowe raporty dotyczące stylu życia i diety, w którym znalazło się również miejsce na to, ile jogurtu jedli.

W trakcie badania wykryto 5811 zmian przednowotworowych u mężczyzn i 8116 u kobiet. Okazało się, że ryzyko powstania takich zmian u mężczyzn, którzy jogurt jedli co najmniej 2 razy w tygodniu, było 19% niższe niż u tych, którzy jedli mniej lub wcale. Co więcej ryzyko zmian najniebezpieczniejszych było aż o 26% niższe.

Zależności tej nie zauważono u kobiet.

Jogurt naturalny lepszy niż słodzony

Wniosek? Jeśli chcesz uniknąć powanych i śmiertelnie niebezpiecznych problemów z jelitem w przyszłości, a nie potrafisz zrezygnować z alkoholu i wciąż zapominasz o błonniku, przynajmniej zjedz jogurt. Tylko wybieraj naturalny, nie taki słodzony toną cukru i sztucznie barwiony. Lepiej dodaj do niego antyoksydantów (czyli jagód, truskawek czy orzechów), a będziesz miał i zdrowo i przepysznie.  Smacznego.

SPRAWDŹ: Przepis na pyszną owsiankę z jogurtem.

Zobacz również:
REKLAMA