Jak zminimalizować ryzyko zachorowania na raka?

Zobacz, co robić na co dzień, żeby zminimalizować ryzyko zachorowania na nowotwór.  

lekarz, nowotwór fot. Shutterstock
fot. Shutterstock

Ochrona na talerzu

Błonnik

REKLAMA

Na każde 10 g zjadanego błonnika ryzyko raka jelita spada o 10% (American Institute of Cancer Research). Źródłem są m.in warzywa i produkty pelnoziarniste. 

Warzywa

I oczywiście owoce. Są źródłem przeciwutleniaczy. Z kolei warzywa krzyżowe dostarczają glukozynolanów – związków mogących działać przeciwnowotworowo. 

Mięso

Unikaj przede wszystkim mięsa przetworzonego, pełnego różnego rodzaju dodatków. Staraj się też rzadziej je smażyć, a częściej piec czy gotować. 

Cukier

Wyklucz go z diety w możliwie dużym stopniu, a łatwiej będzie Ci zachować właściwą wagę i równowagę hormonalną, a także chronić się przed cukrzycą i rakiem. 

 

ZOBACZ TEŻ: Cukier kontra słodziki. Co jest zdrowsze?

STRONA 2 z 2

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA