[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.5

Jak uniknąć kaca: 5 naukowych faktów

Udana impreza bez kaca rano? Brzmi świetnie. Oto kilka faktów, które pomogą urzeczywistnić tę wizję. Skorzystaj z tej wiedzy, żeby bawić się świetnie, a następnego dnia nie mieć ani kaca fizycznego, ani moralnego. 

Jak uniknąć kaca Każdemu zdarza się przechylić kilka kieliszków czegoś mocniejszego. Nie każdy jednak potrafi to robić tak, by następnego dnia działać na najwyższych obrotach.
1. Happy hour

Już na samą myśl o pierwszym łyku alkoholu czujesz się lepiej. To naturalna reakcja. Badania uczonych z Indiana University wykazały, że wystarczy pomyśleć o orzeźwiającym łyku, żeby wydzieliła się dopamina – hormon zapewniający dobre samopoczucie. Oczywiście gdy już umoczysz usta, wydziela się również. Zła wiadomość dla tych, którzy następnego dnia muszą iść do roboty – dopamina ułatwia też wymówienie zdania „Jeszcze raz to samo, proszę”.  

REKLAMA

2. Nieśmiertelny

Przypływ odwagi, zwany także trybem nieśmiertelności, po kilku drinkach to efekt etanolu, który przez ściany żołądka dostaje się do krwi. Jak czytamy w „Psychopharmacology”, gdy dotrze do mózgu, „wyłącza aktywność ciała migdałowatego i kory przedczołowej”. Ciało migdałowate jest odpowiedzialne za odczuwanie strachu, a kora przedczołowa za przewidywanie konsekwencji (oczywiście nie tylko za to). Uwaga – jeśli drink jest gazowany, alkohol dociera do mózgu jeszcze szybciej.  

3. Ładne panie

Na pewno słyszałeś, że „nie ma brzydkich kobiet, tylko czasem wina brak”. Zgadza się. Pod wpływem alkoholu Twoje źrenice reagują wolniej na zmianę oświetlenia, co sprawia, że przestajesz widzieć ostro. Według wyliczeń uczonych z Western University ostrość widzenia zmniejsza się o 30% już po niewielkiej dawce alkoholu. Masz kłopot z odczytaniem wiadomości w messengerze? Czas dzwonić po taksówkę.  

4. Kolejka do WC

Trzy piwka wystarczą, żeby alkohol zaczął zmniejszać wydzielanie wazopresyny, odpowiedzialnej między innymi za zatrzymanie wody w organizmie. Gdy jest jej mniej, organizm nie obawia się już odwodnienia i otwiera zawór w nerkach. Po piwie prędzej niż po mocniejszych alkoholach, bo do zrzucenia ma więcej płynów.

5. Sprzątacze

Gdy alkohol dotrze do wątroby, dostaje się w łapy enzymu o groźnie brzmiącej nazwie dehydrogenaza alkoholowa. Ten enzym rozkłada alkohol na niegroźne kwasy tłuszczowe, CO2 i wodę. Niestety, jednym z metabolitów alkoholu jest aldehyd octowy – to właśnie ten skubaniec powoduje kaca. Twoja wątroba jest w stanie przerobić mniej więcej jedno piwo na godzinę. Utrzymaj to tempo, a będziesz się nieźle bawił, unikając ponurych konsekwencji następnego dnia.

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij