1. Usta
Wbijasz zęby w hamburgera i zaczynasz żuć. Zawarty w ślinie enzym amylaza zaczyna rozbijać skrobię i węglowodany złożone na mniejsze molekuły. Im dokładniej przeżujesz pożywienie, tym więcej składników odżywczych zostanie później z niego wchłoniętych, a to opóźni pojawienie się uczucia głodu.
2. Żołądek
Twój hamburger, już rozdrobniony, wpada w żołądku do kąpieli złożonej z kwasu solnego i dwóch enzymów: pepsyny, która rozkłada białka, i lipazy, która trawi tłuszcze. Częściowo rozłożona papka spływa potem do dolnej części żołądka, gdzie jest „mielona” i transportowana do jelit. Kiedy to się stanie, trzustka, wątroba i pęcherzyk żółciowy pompują do jelit enzymy trawienne i żółć.
3. Jelito cienkie
Żółć zawiera różne enzymy, które rozbijają białka na aminokwasy, wę- glowodany na cukry proste, a pozostały jeszcze tłuszcz na glicerol i kwasy tłuszczowe. Wszystko to jest wchłaniane przez jelita i przekazywane do krwi, gdzie zamienia się w glukozę.
4. Krwiobieg
Glukoza we krwi wywołuje wydzielanie insuliny, co umożliwia komórkom wchłanianie glukozy. Już wewnątrz komórek, glukoza łączy się z tlenem, aby stać się tym właściwym paliwem, które napędza Twoje ciało. Glukoza, która nie jest w danym momencie „spalana”, jest magazynowana jako glikogen w mięśniach i wątrobie.
Część aminokwasów we krwi jest wykorzystywana do wzrostu ciała (m.in. mięśni), ale większość jest zamieniana na energię. Końcowe produkty spalania – dwutlenek węgla, woda i azot z aminokwasów – są wydalane w postaci moczu.
Komentarze
~Withh havin ѕο mᥙch written contet ԁo yoս eve, 2016-11-30 23:05:41
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?