[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.0

Jak działa układ pokarmowy: Twoja prywatna elektrownia

Ciało człowieka to skomplikowany układ, w którym jedzenie przekształcane jest w energię. Sposób, w jaki jesz, ma ogromny wpływ na to, czy ten proces będzie naprawdę wydajny. Przedstawimy to na przykładzie hamburgera. 

Jak działa układ pokarmowy

1. Usta

Wbijasz zęby w hamburgera i zaczynasz żuć. Zawarty w ślinie enzym amylaza zaczyna rozbijać skrobię i węglowodany złożone na mniejsze molekuły. Im dokładniej przeżujesz pożywienie, tym więcej składników odżywczych zostanie później z niego wchłoniętych, a to opóźni pojawienie się uczucia głodu.

2. Żołądek

Twój hamburger, już rozdrobniony, wpada w żołądku do kąpieli złożonej z kwasu solnego i dwóch enzymów: pepsyny, która rozkłada białka, i lipazy, która trawi tłuszcze. Częściowo rozłożona papka spływa potem do dolnej części żołądka, gdzie jest „mielona” i transportowana do jelit. Kiedy to się stanie, trzustka, wątroba i pęcherzyk żółciowy pompują do jelit enzymy trawienne i żółć.

3. Jelito cienkie

Żółć zawiera różne enzymy, które rozbijają białka na aminokwasy, wę- glowodany na cukry proste, a pozostały jeszcze tłuszcz na glicerol i kwasy tłuszczowe. Wszystko to jest wchłaniane przez jelita i przekazywane do krwi, gdzie zamienia się w glukozę.

4. Krwiobieg

 Glukoza we krwi wywołuje wydzielanie insuliny, co umożliwia komórkom wchłanianie glukozy. Już wewnątrz komórek, glukoza łączy się z tlenem, aby stać się tym właściwym paliwem, które napędza Twoje ciało. Glukoza, która nie jest w danym momencie „spalana”, jest magazynowana jako glikogen w mięśniach i wątrobie.

Część aminokwasów we krwi jest wykorzystywana do wzrostu ciała (m.in. mięśni), ale większość jest zamieniana na energię. Końcowe produkty spalania – dwutlenek węgla, woda i azot z aminokwasów – są wydalane w postaci moczu.

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij