REKLAMA

Impreza w klubie - 4 rzeczy, na które musisz uważać

Jesteś facetem, pigułki gwałtu się nie boisz, więc myślisz, że w klubie jesteś bezpieczny. Błąd. Czyha tam na Ciebie paru podstępnych drani. Niekoniecznie „z miasta”.

bar piwko Shutterstock.com

1. Pisuar

Ok. 10% moczu po zderzeniu z ceramiką rozpyla się i osiada wokół niego. Jaki odsetek spada na Twoje buty, dżinsy i tego tam, sam wiesz, wolimy nie wiedzieć.

Broń się

Celuj w dół. Im bliżej odpływu trafisz, tym mniej kropelek się rozpyli. I unikaj suszarek. Jak wykazały badania na University of Westminster, suszarki na gorące powietrze powodują wzrost liczby bakterii nawet o 250%.

2. Kubełek z lodem

Nawet teoretycznie zdrowa woda z lodem może być niebezpieczna. „Kostki lodu mogą być źródłem zatruć pokarmowych” – twierdzi dr Susanne Surman-Lee z brytyjskiej Agencji Ochrony Zdrowia. Nie bez powodu – okazało się, że 44% próbek lodu ze zbadanych barów było skażonych niebezpiecznymi bakteriami.

Broń się

Tam, gdzie dostęp do czystej wody jest ograniczony, np. w egzotycznych krajach – lepiej zrezygnuj z lodu w drinkach. Możesz też postawić na domowy "bifor" - zaserwujesz sobie wyłącznie bezpieczne i uczciwe trunki, a przy odrobinie chęci poprawisz formę. Oto 4 przepisy na drinki do zadań specjalnych.

3. Szklanka

Testy przeprowadzone przez służby sanitarne w Nowym Jorku wykazały, że na szklance w jednym z tamtejszych barów znajdowało się aż 55 tys. bakterii. Niestety, nie tych probiotycznych.

Broń się

Przede wszystkim trzymaj się zasady: nowe piwo w nowej szklance. I nie wahaj się zaprotestować, gdy na brzegu szklanki, której jeszcze nie dotknąłeś ustami, znajdziesz ślady czyichś ust lub – co gorsza – szminki. Lepiej też więcej nie przychodź do tej knajpy.

4. Butelka

Wolisz piwo butelkowane? Jeżeli poczujesz, że zajeżdża nieco mysimi szczynami, być może węch Cię nie zawiódł. Skrzynki z piwem, przechowywane w piwnicach knajp, stanowią doskonałe miejsce dla szczurów szukających żywności.

Broń się

Zamawiając piwo w butelce, poproś o czystą szklankę. A jeśli to będzie za dużo dla obsługi, zmień knajpę. Dla dobrego piwa zdecydowanie warto. Oto 10 powodów, dla których warto czasem wychylić szklankę złocistego nektaru.

REKLAMA

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA