W najnowszym (08.2016) numerze MH znajdziesz nasz tekst o badaniach genetycznych Fitsport (dfmedica.eu), któremu poddał się jeden z nas. Efekt? Określenie predyspozycji do rozwoju danego typu włókien mięśniowych (ich stosunek jest kluczowy - w największym skrócie jeśli przeważają wolnokurczliwe, lepsze wyniki osiągnie się w maratonach, jeśli szybkokurczliwe - w sprintach).
Oprócz tego nasz redaktor poznał uwarunkowaną genetycznie zdolność swojego organizmu do lipolizy, czyli redukcji tkanki tłuszczowej, antyoksydacji, a także poziom reakcji zapalnej.
To jednak dopiero początek - badania genetyczne Fitsport kończą się obszernym raportem, z którego dowiesz się, do jakiego rodzaju sportu jesteś genetycznie uwarunkowany, a także jak trenować, żeby osiągać jak najlepsze rezultaty, nawet w niezgodzie z genotypem. Ostatnim etapem są konsultacje z fachowcami, którzy po wspólnej analizie raportu przygotowują zalecenia dietetyczne, treningowe i suplementacyjne. Zobacz, jak to wyglądało na przykładzie naszego redaktora.
Predyspozycje do wysiłku o charakterze mieszanym, wysoka szybkość lipolizy, niskie/średnie zdolności antyoksydacyjne i wysoki potencjał reakcji zapalnej powodują, że redaktor MH trenować może dużo i intensywnie, o ile wspomoże swój organizm przeciwutleniaczami.
Wysiłek mieszany oznacza, że w sportach walki czy piłce nożnej będzie osiągał co najmniej dobre rezultaty, ale nigdy nie będzie ultramaratończykiem czy dwuboistą olimpijskim (z sukcesami, rzecz jasna). Szybkość lipolizy - im wyższa, tym lepiej. Słabe zdolności antyoksydacyjne mogą mieć jednak negatywny wpływ na wyniki sportowe i codzienne samopoczucie. I wreszcie wysoki potencjał reakcji zapalnej - nasz redaktor może trenować dłużej i bardziej intensywnie, a także szybciej kompensować wysiłek. Brzmi bomba, prawda?
W oparciu o takie wyniki dr Michał Wilk współpracujący z DF Medica Polska ułożył naszemu redaktorowi plan dietetyczny, treningowy (patrz niżej) i pomógł mu ustalić właściwą suplementację (która opierała się głównie na antyoksydantach i aminokwasach).