Dlaczego lubisz kawę? Odpowiadają za to Twoje geny

Jeśli nie wyobrażasz sobie poranka bez filiżanki kawy, to nie jest to tylko kwestia przyzwyczajenia. Za nasze upodobanie do kawy mogą odpowiadać geny, a nawet cechy osobowości.

kawa, kofeina shutterstock.com
Może jesteś w teamie #tylko kawa, a może pijesz wyłącznie herbatę i uważasz kawę za gorzkie ohydztwo. Tak czy inaczej, za Twoje preferencje odpowiedzialne są geny. Tak twierdzi dr Karan Raj, chirurg z National Health Service w Wielkiej Brytanii i popularny medyczny TikToker, który ma ponad 4,4 miliona obserwujących.

REKLAMA

„Istnieje co najmniej sześć genów związanych z tym, jak organizm przetwarza kofeinę”, mówi dr Raj. Geny BDNF i SLC6A4 wpływają na to, jak doświadczasz nagradzającego działania kofeiny i w zależności od tego, jak są połączone, mogą sprawić, że będziesz mieć nieustanną ochotę na kawę.
Zgodnie z badaniem opublikowanym w Journal of the American Medical Association gen CYP1A2 odpowiada za to, jak organizm metabolizuje i rozkłada kofeinę. Jeśli masz wariant CYP1A2*1A tego genu, szybko rozkładasz kofeinę, a jak mówi dr Raj, „Ci, którzy w krótszym czasie rozkładają kofeinę, częściej piją więcej ponieważ jej efekty szybciej mijają. Może to również wyjaśniać, dlaczego niektórzy ludzie mogą pić kawę późno wieczorem i nadal dobrze się wysypiać”.
Wreszcie gen TAS2R38 jest połączony z receptorami smaku na języku, które pozwalają poczuć gorycz, wyjaśnia dr Raj.

ZOBACZ: Czy picie kawy szkodzi? [Fakty i mity]

„Jeśli masz dwie kopie tego zmutowanego genu, będziesz mniej wrażliwy na gorycz” – mówi. „I bardziej prawdopodobne jest, że pokochasz specyficzny gorzki smak kawy”.
Ale miłośnicy kawy powinni być świadomi, że badacze z jakiś powodów lubią ten temat i łatwo nie zostawią ich w spokoju. Na przykład przeprowadzono badanie wiążące upodobanie do kawy z cechami osobowości. Konkretnie sprawdzano, czy preferencje gorzkiego smaku mają jakiś związek z psychopatią (z antyspołecznymi cechami osobowości). Rzecz nie dotyczyła tylko kawy, ale też innych potraw i napojów, takich jak tonik, rzodkiew, brokuły, czy jarmuż.

To badanie zostało opublikowane w 2016 roku w czasopiśmie Appetite . Autorzy badania z Uniwersytetu w Innsbrucku w Austrii napisali, że „ustalono pewien związek między preferencjami smakowymi a osobowością, ale dowodów wciąż jest niewiele”. Wcześniejsze badania wykazały, że osoby ponadprzeciętnie lubiące słodycze były bardziej ugodowe i miały większy poziom neurotyzmu. W innych eksperymentach pokazano, że badani po zjedzeniu gorzkiej potrawy stawali się bardziej krytyczni i zwiększał się ich poziom wrogości.

Autorzy badania postawili hipotezę, że jeśli te wyniki są prawdziwe, może być również prawdą, że ludzie, którzy preferują gorzkie potrawy – i spożywają je regularnie – częściej mają „wrogie” cechy osobowości. Aby się tego dowiedzieć, wykonali kolejne badania i odkryli, że upodobanie do gorzkiego smaku rzeczywiście było pozytywnie skorelowane z sadyzmem i psychopatią. „Wyniki sugerują, że stopień w jakim ludzie lubią gorzki smak jest powiązany z tym, jak mroczna jest ich osobowość” – napisali.

W pierwszym eksperymencie (ale nie w drugim) preferencja gorzkiego smaku była również powiązana z narcyzmem i makiawelizmem, czyli cechą przejawiającą się w chęci manipulowania i wykorzystywania innych w celu osiągnięcia celu. Narcyzm, makiawelizm i psychopatia tworzą razem to, co psychologowie nazywają mroczną triadą cech osobowości.

Czy jeśli lubisz czarną kawę, to powinieneś się czuć zaniepokojony? Spokojnie, to tylko statystyka. Dr Steven Meyers, profesor psychologii na Uniwersytecie Roosevelta, zrobił analizę tych badań i znalazł tylko „niewielki związek” między preferencjami smakowymi a osobowością. „Odkrycia należy interpretować ostrożnie, a te badania musiałyby zostać wielokrotnie wykonane z tym samym rezultatem, żeby można było wyciągnąć poważne wnioski”– mówi. Preferencje smakowe danej osoby wyjaśniały mniej niż 5% prawdopodobieństwa posiadania ciemnych cech osobowości. To bardzo mały procent w badaniach psychologicznych.

Jeśli chcesz się dowiedzieć czegoś więcej o osobie, z którą siedzisz przy stoliku w restauracji, to zamiast na to, czy pije kawę czy herbatę zwróć uwagę na sposób, w jaki traktuje kelnera.
Autorzy badania wskazują również, że istnieje wiele innych czynników, które wpływają na preferencje smakowe, w tym genetyka i normy społeczne. I istnieje wiele pokarmów, które początkowo mogą być dla nas nieprzyjemne – w tym piwo, wino, papryczka chili i tak, kawa – do których się przyzwyczajamy i stopniowo zaczynamy lubić.

Żródło: health.com

 

Zobacz również:
Co pić w trakcie wysiłku? Producenci oferują znacznie więcej opcji niż popularne napoje izotoniczne. Prześwietlamy kilka z ich propozycji.
ZOBACZ WIĘCEJ
REKLAMA