Co na wzdęcia? 10 produktów spożywczych, które pomogą przy wzdęciach

Porozmawiajmy o czymś nie do końca komfortowym, czyli o wzdęciach. Znasz to uczucie, gdy w jednej chwili czujesz się świetnie, a w następnej jak ryba rozdymka? Nie jesteś sam. Na szczęście, istnieją produkty zapobiegające wzdęciom, które możesz dorzucić do swojego koszyka podczas najbliższych zakupów.

wzdęcia shutterstock.com
Wzdęcia pojawiają się, gdy brzuch zatrzymuje gazy. Często wzdęciom towarzyszy ból lub dyskomfort. Wzdęcia mogą wywoływać niektóre produkty spożywcze, ale też przejadanie się i zaparcia. Osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego (IBS) również mogą doświadczać wzdęć.
Pokarmy zapobiegające wzdęciom, takie jak awokado, zielone liście mniszka lekarskiego i te bogate w probiotyki, takie jak kefir, mogą pomóc zresetować bakterie w przewodzie pokarmowym, które wpływają na wzdęcia.

REKLAMA

ZOBACZ: Probiotyki czy prebiotyki? 

Wzdęcia to jeden z najczęstszych i najbardziej znienawidzonych problemów żołądkowych występujących, gdy w jelitach zbiera się nadmierna ilość gazów. Wzdęciom najczęściej towarzyszy ból brzucha lub dyskomfort oraz puchnięcie w okolicy brzucha. Przyczynami pojawiania się wzdęć są najczęściej zaparcia, przejadanie się lub zespół jelita drażliwego (IBS). Wzdęcia mogą Cię dopaść także, gdy nałykasz się powietrza w trakcie zbyt szybkiego picia lub jedzenia.

Wzdęcia mogą również wywoływać niektóre produkty spożywcze zawierające składniki, takie jak laktoza, alkohole cukrowe lub błonnik, które dla niektórych osób są trudne do prawidłowego strawienia” – mówi dietetyk sportowy Marni Sumbal, autor książki “Essential Sports Nutrition”. Ekspert wyjaśnia: „Kiedy te substancje przedostają się do okrężnicy, tamtejsze bakterie żywią się nimi, wytwarzając przy okazji pęcherzyki gazu, które powodują puchnięcie żołądka”. Oto lista produktów zapobiegających wzdęciom, które możesz dorzucić do swojego koszyka podczas najbliższych zakupów.

Kefir

Czasami gazy i wzdęcia mogą wystąpić, gdy bakterie w przewodzie pokarmowym nie pracują tak jak powinny. “W takich przypadkach probiotyki zawarte w niektórych sfermentowanych produktach spożywczych, takich jak kefir, mogą pomóc przywrócić równowagę flory bakteryjnej i wspomóc procesy trawienne” – mówi dietetyk sportowy Marni Sumbal. Zapewne wiesz, że jogurt jest cennym źródłem probiotyków, ale być może nie zdajesz sobie sprawy, że kefir zawiera nawet trzy razy więcej pożytecznych bakterii niż typowy jogurt. Kefiru możesz używać w koktajlach, w naleśnikach lub z owsianką. Tylko pamiętaj, aby wybrać te bez dodatku cukru.

Awokado

Spożywanie zbyt dużej ilości słonych pokarmów może prowadzić do retencji wody wywołującej wzdęcia. Dlatego warto jeść produkty bogate w potas, takie jak awokado. „Upraszczając: sód zasysa wodę do komórek, a potas ją wypompowuje, dzięki czemu może pomóc Ci przy wzdęciach” – tłumaczy dietetyk sportowy Marni Sumbal. Dorośli powinni dążyć do dawki 4700 miligramów potasu dziennie, a w standardowej diecie często jest go o wiele mniej. Sporą dawkę potasu znajdziesz w: awokado, ziemniakach, bananach, roślinach strączkowych i szpinaku. Awokado zawiera też zdrowe tłuszcze, które zapewnią Ci uczucie sytości.

PRZECZYTAJ: Jak wykonać oczyszczanie jelit?

Imbir

To jeden z tych produktów dobrych na wszystko – od obolałych mięśni po ból gardła. Ale czy wiesz, że imbir pomoże również, gdy po obfitym posiłku poczujesz się jak ludzik Michelin. „Związki zawarte w imbirze mogą pobudzać soki jelitowe, które pomagają w trawieniu i tym samym zmniejszają wszelkie wzdęcia spowodowane niestrawnością” – wyjaśnia dietetyk sportowy Marni Sumbal. Po obfitym lub ciężkostrawnym posiłku zaparz kilka plasterków świeżego imbiru i wypij jak herbatę. Świeży imbir można również dodawać do koktajli i dressingów sałatkowych, a suszony imbir w proszku można dodać do płatków owsianych.

Mleko A2

Laktoza jest często obwiniana o wywoływanie u niektórych ludzi dolegliwości żołądkowych, ale badania pokazują, że w mleku czai się inny winowajca – białko beta-kazeiny A1 w mleku może wywoływać wzdęcia lub bóle brzucha. Mleko A2 pochodzi od krów, które naturalnie produkują mleko wolne od potencjalnie kłopotliwego białka. Jeśli więc mleko bez laktozy nadal nie przynosi ulgi, warto spróbować tego napoju, który zawiera tylko białko A2. Badanie opublikowane w czasopiśmie “Nutrients” wykazało, że picie mleka A2 pomaga w regeneracji mięśni równie skutecznie co zwykłe mleko.

Arbuz

Większość ludzi powinna dodawać do swojej diety więcej błonnika, ale po zjedzeniu zbyt dużej ilości węglowodanów niestrawnych, efektem ubocznym mogą być gazy i wzdęcia, zwłaszcza gdy nie jesteś przyzwyczajony do błonnika. „Gazy to niejako produkty uboczne procesu trawienia błonnika, ale pomoże picie wody, która usprawni przepływ błonnika przez układ trawienny” – podpowiada dietetyk sportowy Marni Sumbal. Dlatego pij jak najwięcej wody i nie zapominaj o produktach spożywczych bogatych w wodę, np. arbuzach, melonach, jagodach, pomidorach i ogórkach. Sumbal dodaje, że kolejnym powodem, dla którego warto nawadniać się wodnistymi pokarmami, takimi jak arbuzy, jest to, że ciało, gdy jest odwodnione, ma tendencję do przetrzymywania wody, a to może być kolejnym powodem występowania wzdęć.

Szparag

Szparagi działają jak naturalny środek moczopędny, co sprawia, że pomagają wypłukać nadmiar wody z organizmu, a to z kolei pomaga łagodzić dyskomfort spowodowany przez wzdęcia wywołane zatrzymaniem wody w organizmie. “Szparagi zawierają również błonnik prebiotyczny, który – w przeciwieństwie do probiotyków, które są żywymi bakteriami znajdującymi się w żywności i suplementach – pomaga karmić dobre bakterie w jelitach, aby utrzymać sprawność przewodu pokarmowego” – wyjaśnia dietetyk sportowy Marni Sumbal.

Mięta pieprzowa

Jeśli po posiłku czujesz się spuchnięty, zrób sobie przysługę i sięgnij po kubek herbaty miętowej. „Olejki zawarte w mięcie pieprzowej, w tym mentol, mogą pomóc rozluźnić mięśnie przewodu pokarmowego, a tym samym złagodzić skurcze, które powodują dyskomfort i wzdęcia” – mówi dietetyk sportowy Marni Sumbal. W procesie suszenia liści mięty traci się wiele cennych olejków eterycznych, dlatego lepiej zaparzać świeże liści mięty. Możesz również wrzucić świeże liście mięty do sałatki lub wymieszać z owocami.

Fasola

Jeśli spożywanie pokarmów takich jak fasola i warzywa kapustne (np. brokuły, brukselka) sprawia, że potem czujesz się, jakbyś połknął piłkę do koszykówki, ulgę może przynieść jedzenie ich... częściej. Regularne wystawianie organizmu na działanie tych pokarmów może pomóc w “wytrenowaniu” go, aby lepiej trawił konkretne produkty. Oczywiście zacznij od małych ilości, które możesz stopniowo zwiększać. Nie oczekuj też cudów: nigdy nie “wytrenujesz” organizmu do pochłaniania ogromnych ilości strączków bez skutków ubocznych w postaci gazów czy wzdęć. Na pewno objawy załagodzi jednak odpowiednie gotowanie fasoli. nasiona namaczaj w zimnej wodzie przez ok. 12 godzin z odrobiną sody oczyszczonej oraz soli. Pamiętaj, by koniecznie wymienić wodę, w której moczyły się nasiona na świeżą.

Nasiona fenkuła

Nasiona kopru włoskiego są nie tylko świetnym sposobem na odświeżenie oddechu, ale zapewnią też ulgę w dolegliwościach trawiennych, takich jak wzdęcia i skurcze. Jeśli chcesz, aby Twój żołądek trawił bez problemu, możesz po posiłku żuć nasiona lub moczyć je w gorącej wodzie i popijać jak herbatę. Możesz również użyć ich jako przyprawy podczas gotowania potraw takich jak sosy do makaronów czy zupy.

Mniszek lekarski

To zioło o lekko gorzkim smaku jest naturalnym środkiem moczopędnym, który pobudza organizm do wydalania nadmiaru płynów, a tym samym łagodzi rozdęcie żołądka spowodowane zatrzymaniem wody. Diuretyki takie jak mniszek lekarski mogą również pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi. W cieplejszych miesiącach możesz zbierać mniszek i dodawać go do sałatek, kanapek i pesto. Z kolei zimą popijaj herbatkę z mniszka.

Zobacz również:
Sanki w siłowni to nie jest zabawka dla małych chłopców, ale zabójcze narzędzie, które nie daje szans na przetrwanie Twojemu tłuszczykowi.  
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA