Zagrożenie
No cóż, nagie liczby są przerażające. Choroby układu krążenia są przyczyną połowy zgonów w Polsce, choroby nowotworowe "tylko" 23%. Skoro więc rzuciłeś palenie ze strachu przed rakiem płuc, to równie wiele wysiłku powinieneś włożyć w to, żeby ustrzec się przedwczesnej śmierci w wyniku zawału. W Polsce co roku około 100 tysięcy ludzi ma zawał, a około 15 tysięcy z nich umiera. Zmartwiłeś się? Błąd. Jak donosi "European Heart Journal", depresja dwukrotnie zwiększa ryzyko zawału, lepiej więc za bardzo się nie martwić.
ZOBACZ TEŻ: Kto uniknie zawału?
Prawda
Wg Państwowego Zakładu Higieny dzięki coraz lepszej dostępności specjalistycznej opieki lekarskiej odsetek śmiertelnych ofiar zawałów zmniejsza się od 20 lat o mniej więcej połowę, jesteśmy więc na dobrej drodze.
Plan działania
Przez całe dekady lekarze przestrzegali przed jedzeniem produktów zawierających cholesterol, w tym głównie jajek. Dziś już wiadomo, że nie tylko nie powinieneś unikać jajek, ale wręcz powinieneś jeść ich więcej. Uczeni z Tufts University odkryli bowiem, że luteina zawarta w żółtkach zmniejsza ryzyko zawału i udaru mózgu. A jeśli Ty lub ktoś w Twoim pobliżu łapie się nagle za serce, blednie i zaczyna się pocić, nie zwlekaj, tylko dzwoń po pogotowie. Wg danych Polskiego Rejestru Ostrych Zespołów Wieńcowych średni czas od wystąpienia objawów zawału serca do wezwania pogotowia ratunkowego to dwie godziny! Jeśli chory trafi do szpitala w ciągu godziny, jego szanse przeżycia mocno rosną.