REKLAMA

Cebula - polski superfood?

Słyszałeś określenie „Polaki cebulaki”? Wygląda na to, że można je potraktować jako zalecenie lekarskie. Zwykła, wyśmiewana cebula może się bowiem wkrótce okazać modnym superfood.

cebula, warzywa shutterstock.com

Liczba zachorowań na raka stale rośnie – w Polsce co roku około 80 000 mężczyzn słyszy diagnozę „rak”, podczas gdy w latach 80. liczba takich rozpoznań u facetów była dwukrotnie niższa. Jednak nie jest też aż tak źle, jak można by sądzić. Ta wzrastająca liczba nowotworów jest – paradoksalnie – przynajmniej po części efektem sukcesów medycyny. Ludzie żyją dłużej, a im jesteśmy starsi, tym większe ryzyko zachorowania na raka.

ZOBACZ: 3 przepisy na dania z cebuli

Dlatego zdecydowana większość pacjentów to ludzie po 60. Z danych Krajowego Rejestru Nowotworów wynika, że mężczyzn w Polsce najczęściej atakują nowotwory prostaty (20%), płuc (17%) i jelita grubego (12%). Najgorsze jest to, że bardzo dużo żyć można by uratować, wprowadzając drobne, naprawdę drobne zmiany, których jednak nie wprowadzamy. Weźmy na przykład raka jelita.

Badania wykazały, że zjadanie połowy cebuli dziennie ryzyko nowotworu okrężnicy aż o 79%. Jeden ze składników cebuli ma działanie przeciwnowotworowe, a spora zawartość błonnika w tym lekceważonym warzywie sprawia, że szkodliwe substancje prędzej opuszczają jelito. Według „British Medical Journal” każde 10 g błonnika dziennie zmniejsza ryzyko raka o 1/10.

PRZECZYTAJ: 7 warzyw, których nie jesz, choć powinieneś

Ryzyko raka płuc można zmniejszyć o 80%, rzucając palenie. Zastąp każdą przerwę na fajkę krótkim spacerem, a zmniejszysz ryzyko jeszcze bardziej. Poćwicz 30 minut dziennie, a zmniejszysz ryzyko raka prostaty nawet o połowę – donosi „Cancer Research Journal”. I tak dalej, i tak dalej. To jest naprawdę proste, tylko nie można zwlekać. Bo wiesz, Ty też będziesz miał kiedyś 60 lat...  

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA