[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.5

Alkohol: po whisky kac gorszy niż po wódce

Być może niektórzy wiedzą o tym z własnego doświadczenia, ale teraz jest to potwierdzone naukowo: kolorowe alkohole powodują większego kaca niż wódka. Dowodów dostarcza pismo "Alcoholism: Clinical and Experimental Research".

fot. Ilja Masik /shutterstock.com
Badacze z Brown University na Rhode Island przeprowadzili bardzo ciekawy eksperyment, podczas którego 95 ochotników w wieku od 21 do 33 lat poświęciło się dla dobra nauki i wypiło więcej alkoholu, niż dopuszcza zdrowy rozsądek.

Eksperyment trwał trzy noce. Pierwsza z nich, jak wyjaśniają amerykańscy naukowcy, służyła "aklimatyzacji" (cokolwiek to znaczy). Drugiej nocy wszyscy wzięli udział w hucznej balandze, podczas której części uczestników badania podawano wódkę, a pozostałym imprezowiczom - whisky.

Każdy z nich pił do momentu, aż poziom alkoholu we jego krwi wyniósł 0,9 promila. Z kolei ostatniej nocy wszyscy otrzymali do picia placebo, czyli drinki zupełnie bez alkoholu.

Potem uczeni obserwowali wszystkich podczas snu , aby sprawdzić, czy rodzaj wypitego alkoholu wpływa na jakość snu (nie zaobserwowano istotnych różnic, również w porównaniu z osobami trzeźwymi), a po każdej nocy uczestnicy eksperymentu byli budzeni o 7 rano i pytani o samopoczucie (nikt po przebudzeniu nie dostawał ani kawy, ani aspiryny).

Następnie sprawdzano ich zdolność koncentracji na zadaniach, które przed nimi postawiono. Okazało się, że osoby, które piły whisky, skarżyły się na znacznie silniejsze dolegliwości związane z kacem: ból głowy, nudności, pragnienie i zmęczenie, niż te, którzy piły wódkę. Jednak, co ciekawe, wszyscy z równie wielką trudnością wykonywali powierzone im zadania.

REKLAMA

fot. Africa Studio 2014/shutterstock.com
"Nasze badanie dowiodło, że gorsze samopoczucie po nocy ostrego picia trwa znacznie dłużej niż do momentu, w którym organizm całkowicie usuwa alkohol z krwiobiegu.

To cenna obserwacja, szczególnie dla ludzi, którzy wykonują zawody wymagające pełnej koncentracji i sprawności umysłowej, jak kierowcy" - wyjaśnia prof. Damaris Rohsenow, szef zespołu przeprowadzającego badanie.

O ile dłużej? Tego, niestety, podczas eksperymentu nie udało się precyzyjnie ustalić, ale na pewno jest to czas dłuższy niż kilka godzin.

A skąd różnica w stopniu "moderczości" kaca po wódce i whisky? Zdaniem naukowców, przyczyną są związki "zanieczyszczające" whisky, których w tym trunku jest aż 37 razy więcej niż w wódce. Chodzi głównie o takie substancje, jak aceton, aldehyd octowy, taniny i furfural, które nadają whisky charakterystyczny smak.

Zdaniem Damarisa Rohsenowa, chcąc zredukować cierpienia dzień po imprezie, lepiej podczas niej pamiętać, że im ciemniejszy trunek, tym więcej zawiera nasilających objawy kaca związków.

Warto zastosować się do jego rady już wkrótce, wybierając się na sylwestrowe bale, prywatki i imprezy.

MH

Komentarze

 (11)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij