Od wjazdu na pokarmową autostradę do znaku "zjazd" naprawdę wiele może się wydarzyć: zaczynając od kłopotów z przełykiem, a kończąc na bojkocie Twoich jelit. A stres w tej sytuacji działa jak przycisk "turbo". Na szczęście, możesz się z tego wylizać. MH zidentyfikowało 7 problemów i punktów Twojego ciała, które wymagają uwagi. Twój cel? Zmaksymalizować wartości odżywcze!
1. Więcej węgli, większa masa
Jednym z efektów życia w stresie jest podatność na niekorzystne zmiany błony śluzowej, wycieki krwi i niegojące się rany. To może się skończyć kłopotami z wchłanianiem składników odżywczych i doprowadzić do przewlekłej niestrawności.
Przyjrzyj się lepiej temu, co jesz, i zastosuj tę proporcję: jedna porcja węglowodanów na dwie porcje białka.Węglowodany zwiększają ilość śliny w ustach, a tym samym produkcję enzymów. Dzięki temu trawienie i wchłanianie będzie sprawniejsze i bardziej efektywne. Dlatego dietetycy polecają owsiankę jako pierwszy posiłek, a dopiero potem ugotowane jajka.
Chcesz być zdrów jak koń? Ze wszystkich zbóż owies ma najwięcej składników odżywczych: lekkostrawną skrobię, białko, węglowodany, żelazo i mnóstwo witamin. Na lunch przygotuj kanapkę z pełnoziarnistego pieczywa z kurczakiem. Obiad z kolei to czas smażonej wołowiny z garścią ciemnego makaronu.
2. Jedz, nie połykaj
Kiedy szybko wrzucasz w siebie kanapki i połykasz duże kęsy zamiast dokładnie gryźć, możesz zrobić sobie krzywdę. "Jedzenie nie jest dokładnie rozdrobnione i wymieszane ze śliną z enzymami, przez co w dalszej części układu pokarmowego będzie bardzo długo zalegać i trawić się, a nawet gnić" – ostrzega Małgorzata Gajewczyk, doradca żywieniowy z Akademii Zdrowego Żywienia.
Porada
Posiłek powinien trwać co najmniej kwadrans. To odciąża przełyk i sprawia, że szybciej poczujesz się syty. Między posiłkami też jedz, ale wyrzuć z szufl ady biurka orzechy w czekoladzie. Zastąp je migdałami: te bakalie zapewniają zastrzyk energii i obniżają poziom złego cholesterolu LDL.
3. Ugaś zgagę raz na zawsze
Dolna część przełyku to brama do Twojego żołądka. Ów zawór, jeśli jest w dobrym nastroju, prawidłowo odcina drogę powrotną. Badania "The Journal of Psychosomatic" pokazały, że jedzenie w stresie może otwierać zawór i wyrzucać do gardła resztki jedzenia. Wtedy czujesz, że Twój przełyk płonie, a ten ogień ma na imię zgaga.
Pożar w gardle i pieczenie pod mostkiem nie wymagają hektolitrów wody. Zwłaszcza gazowanej! Potraktuj pieczenie plasterkami jabłka: kwas jabłkowy łagodzi refluks. Sięgaj po słodsze odmiany, które są łatwiej trawione. Oto nowa polityka żołądkowa: na niestrawność - zdrowa żywność.
Komentarze
~mask, 2018-04-01 20:31:26
~kaja, 2018-04-01 20:30:04
~henryk644, 2017-11-23 20:31:19
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?