Sam wstrząśnij
Szklaneczka „on the rocks” czy – niech Ci będzie, z colą – w klubie jest fajna, ale w domu już możesz pokombinować bardziej. Whisky kapitalnie łączy się z różnymi składnikami i daje zaskakujące efekty. Poszukaj inspiracji obok lub na www.whisky. pl. Aha, będziesz potrzebował shakera.
1. Na wzmocnienie po ciężkim tygodniu
Składniki:
•Whyte & Mackay 13 y/o, 40 ml
• syrop z passifl ory, 2 łyżeczki
• sok jabłkowy, 40 ml
• sok żurawinowy, 40 ml
• ćwiartka pomarańczy
• ćwiartka jabłka, do dekoracji
Sposób:
Do shakera z kruszonym lodem wrzuć wszystkie składniki (wyciśnij ćwiartkę pomarańczy) i mocno potrząsaj. Po stresującym tygodniu Twój system odpornościowy jest osłabiony i potrzebujesz zwalczających infekcję witamin. Tu je znajdziesz. Przelej do wysokiej szklanki, udekoruj jabłkiem i wypij zdrowie swojego szefa krwiopijcy.
2. Na prewencje antyrakową
Składniki:
• Port Charlotte, 40 ml
• świeży sok z cytryny, 20 ml
• syrop imbirowy, 35 ml
• woda gazowana, uzupełnienie
Sposób:
W shakerze z kostkami lodu wymieszaj składniki i przelej całość do wysokiej, schłodzonej szklanki. Korzeń imbiru ma działanie antynowotworowe, a jego ostrość złagodzą i uzupełnią dymne nuty z whisky. Uzupełnij szklankę gazowaną wodą i udekoruj plasterkiem cytryny. 3. Na poprawę krążenia
3. Na poprawę krążenia
Składniki:
• Bulleit Bourbon, 80 ml
• piwo Saison Pale Ale (AleBrowar), uzupełnienie
• likier morelowy, 2 łyżeczki
• syrop cukrowy, 1 łyżka
• listki mięty, dekoracja
Sposób:
Umiarkowane popijanie alkoholu poprawia krążenie krwi i pracę całego układu krwionośnego. Wymieszaj alkohole i syrop w wysokiej szklance i uzupełnij ją do pełna pokruszonym lodem. Wlej piwo – doda lekko cytrusowej nuty i sporą dawkę polifenoli chroniących serce. Udekoruj miętą i plasterkiem cytryny.
4. Na szybszą regenerację
Składniki:
• Dalmore 12 y/o, 40 ml
• sok z wiśni, naturalny, 40 ml
• syrop cynamonowy, 2 łyżeczki
• sok z 1/2 cytryny
• sok z żurawiny, 80 ml
Sposób:
W shakerze z lodem wymieszaj wszystkie składniki i przelej do wysokiej szklanki typu highball. Wg badań Uniwersytetu Southbank w Londynie naturalny sok z wiśni zawiera pakiet szczególnych przeciwutleniaczy, które zwalczają bóle mięśni po treningu i przyspieszają regenerację. Nie zapomnij położyć wisienki na torcie, tfu, brzegu szklanki.
Departament Zdrowej Kuchni MH radzi:
Starsi mówili, żeby nie pić na pusty żołądek, a my mówimy, co jeść, by zwielokrotnić przyjemność łączenia z whisky.
Wołowina
Dolanie whisky na patelnię pod koniec smażenia steków i podpalenie ich (to się nazywa flambirowanie: uwaga na oczy i włosy) nada im fantastycznego smaku i aromatu. Dorzuć potem rozmaryn i trochę masła, by zrobić sos.
Sushi
Brytyjska edycja „Whisky Magazine” zaleca łączenie z whisky ryb - także sushi - i skorupiaków, zwłaszcza ostryg. Nie chodzi wyłącznie o ich świetny smak, ale też o aminokwasy, które odganiają następnego dnia ból głowy, zwany potocznie kacem.
Czekolada
Prawdziwy snob lubi i umie czasem połasuchować, ale zawsze w najlepszym gatunku. Po łyku ulubionego single malta zagryź gorzką czekoladą (najlepiej 90% kakao) i pozwól jej roztopić się w ustach. Tłuszcze z kakao świetnie się dogadują z whisky.
Komentarze