Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.3

Whisky dla początkujących: jak pić, jaką wybrać?

W tak zwanym zdrowym trybie życia, który propagujemy na łamach Men's Health, nie chodzi o to, by nie pić w ogóle, tylko by pić odpowiednie alkohole w odpowiednich ilościach. Witajcie w legendarnym klubie koneserów whisky.

fot. producenci
Uisge beatha. Przekształcenie tego szkockiego zwrotu, znaczącego tyle co "woda życia", w swojsko teraz brzmiące "whisky", zajęło wiele stuleci. Tyle samo, ile doprowadzenie do perfekcji szkockiego alkoholu, który - zdaniem wielu znawców - jest po prostu najlepszy na świecie.

Sztuka życia, jak wiadomo, nie jest kwestią pieniędzy, ale stylu. Najlepiej to widać przy wyborze ulubionego alkoholu, który często towarzyszy nam wieczorami. Oto więc propozycja najlepszego towarzystwa.

Typologia whisky

Podstawowy podział zaczyna się oczywiście od whisky słodowej (single malt), produkowanej w jednej destylarni ze słodu jęczmiennego, wody i drożdży. Potem idzie whisky słodowa mieszana (vatted lub pure malt), czyli mieszanka single malt z różnych destylarni. Whisky zbożowa (grain) to dość rzadka, przemysłowa produkcja, a whisky mieszana (blended) to najpopularniejsza whisky świata, powstała z połączenia od kilku do kilkudziesięciu typów single malt i grain. Na koniec trzeba dorzucić Tennessee Whisky i Burbon produkowane z kukurydzy, żyta i słodu jęczmiennego.

Beczki leżakują po kilkadziesiąt lat w piwnicach z napisem: Prosimy o ciszę. Whisky śpi. (fot. producenci)
Jak podawać whisky

W zależności od gatunku whisky znawcy zalecają odmienne techniki. Single malt najlepiej pić w połączeniu z czystą wodą źródlaną, bez gazu (w proporcjach 1/3 do 2/3 alkoholu), ale są tacy, którzy dolewanie wody uważają za zbrodnię. Mniej rygorystycznie podchodzi się do whisky typu blended - podaje się je zazwyczaj "on the rocks", czyli z kostkami lodu lub jako bazowy alkohol w drinkach.

Jak zacząć pić whisky

Najlepiej dokładnie tak, jak się ją produkuje, czyli powoli. Ponieważ miłość do whisky, ze względu na jej smak i wyrafinowanie aromatów, jest trudną miłością, postawienie na blended whisky jest dobrym wyborem. Gdy już się zakochasz, sam zdecydujesz, czy ją rozcieńczać, czy nie.

Ballantine’s, Chivas Regal, Jameson. Najlepsze z najlepszych. (fot. producenci)
Irlandzko-szkocki sojusz

George Ballantines, John i James Chivasowie oraz John Jameson to legendarni twórcy whisky, którzy stworzyli jej wielkość i historię. Oto najlepiej sprzedające się trunki świata w swojej kategorii.

Jameson. Trzykrotnie destylowana whiskey z Irlandii jest bardzo cenioną przez smakoszy i najlepiej sprzedającą się irlandzką whiskey na świecie. Przodkowie Johna Jamesona wsławili się ściganiem piratów, za co otrzymali od króla herb z mottem "Sine Metu", czyli "Bez Obaw". Sława z legendą przetrwały i do dziś znajdziemy to hasło na każdej butelce.

Chivas Regal. Bracia John i James Chivasowie zasłużyli za to na tytuł Królewskiego Dostawcy i miano Księcia Szkockiej Whisky. Od tego czasu na wszystkich etykietach Chivas Regal znajdziemy napis "Prince of Whiskies". Ta dwunastoletnia (zresztą świetna) sprzedaje się najczęściej, ale firma ma też czarne konie: whisky 18-, 21- i 50-letnie.

Ballantine's. W uznaniu najwyższej jakości lord Lyon przyznał marce znak herbowy "King of Arms", przedstawiający flagę Szkocji i 4 podstawowe składniki w produkcji whisky: snop jęczmienia, strumień wody, tradycyjny alembik i dębową beczkę. Cyfra 12 przy nazwie oznacza, że najmłodszy składnik leżakował minimum 12 lat, ale w butelce można znaleźć także 17- lub 30-letnie roczniki. Co sekundę codziennie na świecie sprzedają się 2 butelki z herbem i mottem "Amicus Humani Generis", czyli "Hojny Przyjaciel Ludzkości". To symbol niedościgłego smaku szkockiej whisky - 12-, 17-, 21- i 30-letniej - którą od wielu lat rozlewa Ballantine's. A markę Ballantine's Finest - równo od 100 lat.

MH 09/2010

Komentarze

 (20)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij