Uisge beatha. Przekształcenie tego szkockiego zwrotu, znaczącego tyle co "woda życia", w swojsko teraz brzmiące "whisky", zajęło wiele stuleci. Tyle samo, ile doprowadzenie do perfekcji szkockiego alkoholu, który - zdaniem wielu znawców - jest po prostu najlepszy na świecie.
Sztuka życia, jak wiadomo, nie jest kwestią pieniędzy, ale stylu. Najlepiej to widać przy wyborze ulubionego alkoholu, który często towarzyszy nam wieczorami. Oto więc propozycja najlepszego towarzystwa.
Rodzaje whisky
Podstawowy podział zaczyna się oczywiście od whisky słodowej (single malt), produkowanej w jednej destylarni ze słodu jęczmiennego, wody i drożdży. Potem idzie whisky słodowa mieszana (vatted lub pure malt), czyli mieszanka single malt z różnych destylarni. Whisky zbożowa (grain) to dość rzadka, przemysłowa produkcja, a whisky mieszana (blended) to najpopularniejsza whisky świata, powstała z połączenia od kilku do kilkudziesięciu typów single malt i grain. Na koniec trzeba dorzucić Tennessee Whisky i Burbon produkowane z kukurydzy, żyta i słodu jęczmiennego.