[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Single malt kontra blended whisky, czyli szkocka wojna domowa

To taka mała rodzinna awanturka, bo obaj pojedynkowicze są najbliższymi krewnymi, po jednym ojcu, który w 1886 roku założył w Speyside w Szkocji destylarnię whisky.

Single malt

Kiedy w 1963 roku rodzina Grantów wypuszczała na rynek pierwsze butelki niemieszanej whisky z jęczmiennego słodu, nikt nie przewidywał takiego niebotycznego sukcesu. Teraz Glenfiddich jest najlepiej sprzedającym się single maltem na świecie.

1. Reguły przy single malt są zawsze takie same: najwyższej jakości jęczmień, drożdże i krystaliczna woda. A potem zaczyna się Sztuka. Glenfiddich bierze wodę tylko z jednego ujęcia i jest leżakowana, destylowana i butelkowana w jednym miejscu – u siebie, w Dufftown.

REKLAMA

2. Co trzecia butelka whisky single malt sprzedawana na świecie to właśnie dwunastoletnia Glenfiddich – rocznie schodzi ponad 800 000 skrzynek. Firma Grant była też pionierem sprzedaży single maltów w sklepach wolnocłowych.

3. Leżakowanie w amerykańskich beczkach po burbonie i hiszpańskiej sherry daje w efekcie wyjątkową kompozycję smaku świeżej gruszki i aromatu dębu. Za ten właśnie smak Glenfiddich 12 YO jest najczęściej nagradzaną whisky single malt na świecie.

4. Ten single malt jest tak mistrzowski, że w każdej formie będzie nam smakował, ale jeżeli chcemy w pełni docenić jego walory, nie róbmy z niego składnika drinków. Zresztą, wypróbuj ze szklaneczki z odrobiną wody lub kostką lodu, a wtedy sam zrozumiesz.

Blended

Produkowana od 1887 jest efektem pracy wielu pokoleń rodziny Grantów i opiera się na tradycji, pasji i pilnie strzeżonej, niezmienianej od samego początku, recepturze. Świadomość popijania Historii w płynie musi budzić szacunek. I w nas budzi.

1. W jej skład może wchodzić nawet kilkadziesiąt, pieczołowicie ze sobą łączonych przez Master Blendera, różnych destylatów, jednak obecność wśród nich whisky single malt jest obowiązkowa. Grant’s jest także jedynym blendem poddawanym dodatkowemu łączeniu w kadziach.

2. W Szkocji leżakuje ok. 3,2 miliarda litrów czystego alkoholu, z czego na pewno spora część należy do rodziny Grantów. Rodzina sprzedaje rocznie 4 miliony skrzynek do 180 krajów na całym świecie.

3. Mieszanka zbożowych whisky i single malt, z których najmłodszy liczy sobie 12 lat, daje Grant’sowi zbalansowany smak wanilii z delikatną ostrością cynamonu. Ta głęboka wanilia to efekt leżakowania przez 6 miesięcy w beczkach po burbonie z amerykańskiego, białego dębu.

4. Whisky jest alkoholem uniwersalnym: świetnie się odnajduje sączona z odpowiedniego szkła w klubowej atmosferze i równie doskonale czuje się przy barze na dyskotece. Naszym jednak ulubionym sposobem na whisky jest domowe zacisze, fotel i pełen relaks.

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij