Piwo: w czym i jak je pić?

To, że wina białe, czerwone, deserowe i szampany mają swoją oddzielną szklaną galanterię, wszyscy wiedzą, ale że piwa? Pewnie, że tak. Oto świat piwnego savoir-vivre’u, który pomoże Ci wyciągnąć z piwa to, co w nim najlepsze. 

Piwo: w czym i jak je pić? Wiesław Jurewicz
fot. Wiesław Jurewicz

Jakie piwo lać do jakiej szklanki lub kufla? Powyżej masz zdjęcie, na następnych stronach rodzaje piwa. Idziemy po kolei, od lewej do prawej.

Piwo: w czym i jak je pić? shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Pilsner

Legendarny gatunek z silnie wyczuwalną goryczką, mocnym uderzeniem chmielu i przepięknym bursztynowym kolorem. Istnieją dwie szkoły serwowania pilsnera – obie dobre.

Pierwsza podaje go w wysokich, zwężanych ku górze szklankach na stopce, druga woli pić pilsnera z solidnego kufla, by poczuć klimat czeskiej gospody. Najlepiej wypróbować oba sposoby, nalewając np.: Pilsnera Urquell, Perłę Chmielową Pils, Pils Export czy Pils Grodzki.

 

Piwo: w czym i jak je pić? shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Ciemne

Z dużą ilością słodu i aromatów kawy. Podawane jest w kielichu, który można podgrzać dłonią – podobnie jak przy koniaku – by wydobyć całą ich gamę. Delikatne rozszerzenie na górze szkła pozwala eksponować gęstą pianę. Idealne szkło dla np.: Książęcego Ciemnego, Koźlaka Amber, Kozela Cerny, Portera Corneliusa, Miodnego Kormorana, Primatora Stout i ciemnych piw irlandzkich.

 

Piwo: w czym i jak je pić? shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Pszeniczne

Znane też pod niemiecką nazwą Weissbier. Jest jasnym lub ciemnym musującym piwem górnej fermentacji. Piwo doskonale się pieni, dlatego szklanki do niego rozszerzają się nieco w górnej części. W takim szkle podajemy piwa pszeniczne: Książęce Złote, Ciechana, Orkiszowe, Pszeniczniaka Amber, Fratera, Corneliusa, czeskiego Primatora Weizenbier czy niemieckiego Paulanera.

 

Piwo: w czym i jak je pić? shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Owocowe

Szklanki do piw owocowych przypominają nieco te, w których serwuje się long drinki, ponieważ ich główną zaletą jest lekkość, fantazyjny smak i przyjemny aromat. I oczywiście świetnie gaszą pragnienie, a stopka do trzymania w dłoni uniemożliwia ogrzewanie schłodzonego napoju. Stosować do legendarnych, belgijskich lambiców – Kriek, Gueze – i do naszych Redd’sów.

 

Piwo: w czym i jak je pić? shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Lager

Najpopularniejszy gatunek piwa na świecie, podawany w prostych lub lekko rozszerzonych, wysokich szklankach z cienkiego szkła. To właśnie cienkie szkło przy rancie podkreśla przy piciu orzeźwiające cechy, z których słynie lager. Tak serwujemy np.: Tyskie, Lecha, Żubra, Carlsberga, Żywca, Heinekena, Budweisera, Ciechana Lagerowe, Millera czy Stella Artois.

 

Piwo: w czym i jak je pić? shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Ale

To angielski gatunek piwa górnej fermentacji, lecz cieszący się wielkim uznaniem na całym świecie. Zdecydowane aromaty i silny bukiet doskonale uwalniają się w prostej szklance z grubego szkła. Świetne do brytyjskich i irlandzkich ale (np. Newcastle Brown Ale) i do naszego Ale Ale Cornelius.

 

Piwo: w czym i jak je pić? shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Guinness

To oczywiście gatunek ciemnego stouta, ale Guinness to Guinness i osobna kategoria mu się należy. Szklanka jest wysoka, bo musi się zmieścić gęsta, śmietanowa prawie piana, która będzie zatrzymywać aromaty przez cały czas, do ostatniego łyka. To szkło będzie też pasować do porterów: Grand Imperiala Portera Amber, Komes Portera i Ciechana Portera. 

Nie bój się piwa!

Po wodzie i herbacie piwo jest na 3. miejscu wypijanych napojów na świecie. Człowiek jest jednak mądrzejszy niż o nim mówią, bo mogła wygrać coca-cola.

Postaw jednak na piwa niefiltrowane. Dawkowane z umiarem jest doskonałym napojem dla sportowców. Uczeni z USA wykazali, że uzupełnia poziom płynów ustrojowych po długotrwałym wysiłku, może więc być traktowane jako swoisty naturalny izotonik. Poprawia wydolność organizmu, zwłaszcza płuc, zawiera sporo minerałów i witamin – B2, B6, niacynę, witaminy A, D, E i H oraz przeciwutleniacze. Więcej ich jest w Ale, w ciemnych i w niefiltrowanych piwach pszenicznych.

Rada MH: Zaraz po treningu wrzuć batona bogatego w węglowodany i białka, a potem spokojnie możesz przyjąć jedno pszeniczne piwo.

MH 10/2012

 

Zobacz również:
REKLAMA