Nowy numer MH! Co w środku?

Planując ten numer MH jeszcze przed wojną putinowską, obstawialiśmy, jako główny temat, wiosenny restart. Potem nadszedł fatalny 24 lutego i jeszcze bardziej się w naszej decyzji umocniliśmy. Jesteśmy przekonani, że teraz, bardziej nawet niż wcześniej, wszyscy potrzebujemy restartu, który pozwoli nam nieco inaczej spojrzeć na zmieniającą się rzeczywistość i nieco inaczej poukładać sobie życiowe priorytety. Najważniejszą sprawą teraz jest znajdowanie w sobie siły, determinacji i motywacji do działania, by móc dawać odpór zagrożeniom, które okazują się całkowicie realne. W tym numerze znajdziecie między innymi...

nowy numer Men's Health Men's Health/Motor Presse Polska

1. Testosteron: wielki powrót

Testosteron działa jak nitro w samochodach wyścigowych. Dodaje nam mocy, zwiększa siłę i (po)pęd. Jednak zapas tego doładowania z czasem się wyczerpuje i faceci, u których następuje spadek testosteronu, czują się trochę tak jak czułby się Mustang z silnikiem Poloneza. Nic dziwnego więc, że legalne uzupełnienie testosteronu z zewnątrz staje się ostatnio bardzo popularne. Jednak nie zawsze to najlepszy pomysł. Dostarczenie hormonów z zewnątrz ma swoje konsekwencje: przede wszystkim zmniejsza lub wręcz hamuje ich produkcję przez nasz organizm. Rozważamy w MH wszystkie za i przeciw i proponujemy kilka rozwiązań. s. 70

REKLAMA

2. Gdy świat się wali

Kiedy w naszym życiu następuje kumulacja negatywnych zjawisk, na które kompletnie nie mamy wpływu, pojawia się zasadne pytanie: jak z tym żyć? Jak tu robić jakieś plany, cieszyć się życiem, kochać, budować dom, skoro jedna pandemia jeszcze nie przeminęła, już mówią o kolejnej, tuż obok trwa wojna, a do tego straszą nas klimatycznym armagedonem. Czy w takich warunkach ma jeszcze sens dbanie o formę, zdrowie czy dietę? Nasza odpowiedź jest prosta – jak najbardziej, tak! Dzieje ludzkości to nieustające pasmo chorób, głodu, klęsk czy wojen i w zasadzie trudno znaleźć pokolenie, któremu świat się – w mniejszym lub większym stopniu – nie zawalił. Najważniejsze to odnaleźć sens w tym chaosie i robić swoje. Przygotowaliśmy mądrą strategię przetrwania. s. 58

3. Inna wizja

Istnieją bardzo różne spojrzenia na fitness i wcale nie jest do końca pewne, czy wersja z obładowaną sztangą jest właśnie tą najlepszą. Zapytaliśmy 5 ekspertów od treningu z masą własnego ciała, jak trenować z minimalną ilością sprzętu, by wyciągać z tego maksimum formy i frajdy i dostaliśmy odpowiedź – 5 treningów, które możesz wykonać praktycznie wszędzie. I już nie będzie wymówki, że nie dało się dojechać na siłownię, bo straszne korki na mieście. s. 40

4. Seks i związki MH 2022

Nic o nas bez nas, więc ten artykuł przygotowaliśmy wspólnie z Wami. Co jakiś czas sprawdzamy, jak się mamy w sypialni, więc przygotowaliśmy ankietę z pytaniami, na którą odzew był wspaniały – wielkie dzięki za nadesłane odpowiedzi! Ten raport jest dla nas szczególnie interesujący, bo niejako podsumowuje nasze pandemijne i popandemijne doświadczenia, o których negatywnym wpływie na relacje i życie seksualne dużo się czyta. No, więc uspokajamy – wszystko jest w najlepszym porządku. I tak trzymać, panowie! s. 64

5. Czego pragnie twoja wątroba?

Cenne organy naszego ciała – oczy, uszy, ręce, nogi, nerki, płuca, jądra – mamy zdublowane, ale te najcenniejsze – serce, penis, wątroba – występują pojedynczo. Przypadek? W naszym Laboratorium Zdrowia MH przyglądamy się wątrobie, ponieważ jej roli w organizmie nie da się przecenić, a czarna robota, którą bez przerwy wykonuje zasługuje na szacunek. Gdyby potrafiła mówić, powiedziałaby ci, co robi, gdy pijesz kolejnego drinka, gdy siedzisz i tyjesz lub, gdy uprawiasz przypadkowy seks z nieznajomą (tak, tak!), ale ponieważ nie umie, zrobimy to za nią. Powiemy ci też, czego naprawdę pragnie twoja wątroba. s. 54

6. Podano pieczyste!

Udomowienie drobiu było genialnym pomysłem ludzkości i ten spadek trzeba umieć wykorzystać. A jest co wykorzystywać, bo sposobów na przyrządzanie ptactwa jest mnóstwo: można je piec, grillować, smażyć, dusić, gotować, wędzić, robić z nich zupy, potrawki, pasztety, wędliny, jeść na zimno lub na ciepło – i w każdej postaci jest świetne. W tym numerze pieczemy kurczaka, indyka, kaczkę, perliczkę i przepiórkę – warto stanąć w kuchni! s. 48

 

 

 

REKLAMA