1. "Czy białe wino można robić z czerwonych winogron?"
Tak, kolor wina zależy całkowicie od skórek winogron, jeżeli więc usuniemy je zaraz po winobraniu, wino nie nabierze ich koloru i pozostanie białe. We francuskiej Szampanii uprawia się przede wszystkim winogrona czerwone, a mimo to prawie wszystkie szampany są białe.
ZOBACZ: 6 błędów, które psują wino
2. "Czy to prawda, że wino im starsze, tym lepsze?"
To brzmi efektownie tylko w porzekadle, ale mylna jest powszechna opinia, że wszystkie wina nabierają z wiekiem szlachetności. W rzeczywistości 90% wytwarzanych na świecie win jest przeznaczonych do wypicia w ciągu roku, a mniej niż 1% powinno się przechowywać ponad 10 lat. Jeżeli masz w szafie butelkę Beaujolais Nouveau 2005, to wybierz sąsiada, który od dawna Cię wkurza i daj mu ją w prezencie. Już nigdy się do Ciebie nie odezwie i będziesz miał święty spokój.
Mylna jest powszechna opinia, że wszystkie wina nabierają z wiekiem szlachetności. 90% win jest przeznaczonych do wypicia w ciągu roku.
3. "Dlaczego wina produkowane z tego samego typu winogron różnią się smakiem w zależności od regionu produkcji?"
Mają pewne wspólne cechy, charakterystyczne dla gatunku użytej winorośli, ale uprawa winogron nie polega wyłącznie na użyciu odpowiedniego krzewu. Muszą być spełnione także rygorystyczne warunki dotyczące liczby dni słonecznych i kąta padania promieni, długości sezonu, średniej tempera-tury, ilości opadów i przede wszystkim jakości gleby. Konieczny jest także właściwy system melioracji i cały szereg czynności, które wykonują poszczególne winnice przy fermentacji, rozlewaniu i przechowywaniu wina. To wszystko czyni różnicę między winami przyzwoitymi, dobrymi i znakomitymi a zwykłymi sikaczami.
4. "Co to jest garbnik?"
To naturalna substancja, która znajduje się w skórkach i ogonkach winogron, ale także w drewnianych beczkach, w których dojrzewają niektóre gatunki win. Zawdzięczamy mu jakość po przelaniu do butelek, ponieważ działa konserwująco i daje niepowtarzalny, nieco gorzki smak. Czerwone wina mają go więcej niż białe, gdyż fermentują w skórkach.
PRZECZYTAJ: Obalamy 9 mitów o winie
5. "Czy jest prawdą, że od piwa się tyje, a od wina chudnie?"
W pewnym sensie tak. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego w Kopenhadze przeprowadził wielkie badania sprawdzające, jakie pokarmy wybierają w supermarketach osoby kupujące tam wino lub piwo. Okazało się, że amatorzy wina kupują więcej owoców, warzyw, chudego mięsa, chudych serów oraz olejów roślinnych, w porównaniu z amatorami piwa, częściej wybierającymi gotowe dania, czerwone i tłuste mięso, kiełbaski, chipsy, cukier, margarynę i napoje gazowane. Jeżeli więc myślisz o schudnięciu, a silna wola nie dopisuje, rozpocznij dietę od treningu kubeczków smakowych - zamień piwo na wino.