Jak zachować się w drogiej restauracji

Wizyta w eleganckiej restauracji nie należy do codzienności większość Polaków. Dlatego warto odświeżyć sobie pamięć i sprawdzić, jak się wówczas zachować.

Kolacja w drogiej restauracji shutterstock.com
fot. shutterstock.com

1. Orzesz... Ku!

Skubanie przekąsek pozwala uporać się ze zdenerwowaniem. Ale nie przesadzaj. Solone orzeszki sprawią, że będzie Ci się chciało pić. I wypijesz za dużo.

2. Ocieplenie

Białe wino powinno być zimne, bo w niższej temperaturze lepiej smakuje. Dłoń na kieliszku ogrzewa je. Kieliszek z białym winem trzymaj za nóżkę.

ZOBACZ TEŻ: Jak posługiwać się sztućcami?

3. Walka na noże

Nie zostawiaj bezrobotnego noża. Jeśli dostajesz do potrawy nóż i widelec, używaj jednego i drugiego. Widelcem mo- żesz jeść pierogi u mamy. Jeśli przy nakryciu znajduje się więcej sztućców, zawsze zaczynaj od tych najbliżej talerza.

4. Czyste zęby

W miejscu publicznym nie czyścimy ani nosa, ani ucha, nie wyciskamy pryszczy ani nie dłubiemy w zębach. Jeżeli coś Ci utknęło między zębami, idź do toalety i tam się tego pozbądź.

5. To ich praca

Jeśli na podłogę spadło coś, co nie jest Twoją własnością (torba, okulary, telefon), to trudno. Od tego jest obsługa w lokalu, żeby to pozbierać.

6. Na czas

Jeżeli kelner poda danie główne zanim skończyłeś swoje przekąski, odeślij je do kuchni. Kelner powinien poczekać, aż skończysz, zanim poda danie główne.

7. Trudne dania

Homary, ostrygi i inne owoce morza w skorupkach wymagają stosownych narzędzi. Nie da rady rozbroić ich zwykłym nożem i widelcem. Jeśli nie masz pewności, jak to się je, lepiej ich nie zamawiaj podczas kolacji biznesowej czy randki. Łatwo się zbłaźnić.

8. Najpierw kęs

Jeszcze nie spróbowała, a już soli. Tylko ignoranci doprawiają dania, zanim spróbują. Uwierz na słowo, że w dobrych restauracjach pracują szefowie kuchni, którym słono płacą za to, aby potrawy miały dokładnie taki smak, jak trzeba. I wara od keczupu!

9. Samoobsługa

Cierpliwości. Nie musisz się spieszyć. Od tego jest obsługa, aby pilnować, kiedy dolać wina. Staraj się pić w takim tempie, jak reszta osób przy stole i na Boga, nie dolewaj sobie sam, kiedy inni dopiero umoczyli usta w kieliszku. Powściągliwość – zapamiętaj to słowo.

10. Włosom – nie

Włosy – czy to długie, czy krótkie – podlegają prawu grawitacji i jeśli nie są osłonięte, po prostu wpadają do talerza. W porządnym lokalu kucharze noszą czapki, aby osłonić włosy. Jeśli zobaczysz, że Twoje danie przygotowuje kudłaty kolega, możesz to oprotestować.

11. Nieżywa muszla

Stworzenia w muszelkach są pyszne, ale tylko wtedy, gdy są świeże. Jeśli znajdziesz w swoim talerzu muli zamknięte skorupki, to oznacza, że zwierzątko umarło przed ugotowaniem. Jakkolwiek by to okrutnie nie brzmiało, lepiej ich nie jeść, bo można się struć.

12. Wygodnie ci?

Na pewno nie wtedy, gdy siedzisz blisko toalety i przyparci potrzebą ludzie przechodzą Ci za plecami. Kiedy rezerwujesz stolik, pamiętaj o komfortowym, zacisznym miejscu.

13. Łokcie ze stołu!

Kiedy jedzenie jest na stole, powinieneś trzymać łokcie blisko ciała, blatu mogą dotykać jedynie przeguby.

14. Ręce kelnera

W dobrej restauracji kelner podaje Ci dania z prawej strony, tak aby nie śmigał Ci rękawem przed nosem.

15. Otwórz ją

Ostrygi otwieraj specjalnym nożykiem, uważając, aby się nie skaleczyć. Zawsze zaczynaj operację od zaczepu w tylnej części muszli.   

Zobacz również:
REKLAMA