ZOBACZ: 10 powodów, by pić piwo
W bawarskim, ledwo 7-tysięcznym Bambergu jest takich browarów 8, a w jego najbliższej okolicy 150. Wydaje się, że polski rynek piwa będzie (choć zapewne w mniejszej skali) zmierzał w tym samym kierunku. I bardzo dobrze, bo domowe lub rzemieślnicze piwo dzieli przepaść od tego produkowanego masowo. Na plus tych pierwszych, oczywiście.
Analitycy z firmy Equinox Polska oceniają, że na naszym rynku działa obecnie 10 tysięcy browarów domowych i około 40 browarów restauracyjnych.
Wszystko zaczyna się w domu
Chyba każdy z piwowarów rzemieślniczych lub restauracyjnych zaczynał od warzenia piwa w domu. Taka przygoda wciąga jak nałóg, ale tym razem niskokosztowy, mało szkodliwy, a wręcz przyszłościowy. Startuje się zwykle od brew-kitu – gotowej do fermentacji mieszanki, ale po kilku podejściach domowy piwowar chce więcej.
Hobby zmienia się w pasję – pojawia się wiedza, że minimalne zmiany w proporcjach składników, temperaturze fermentacji, rodzajach chmielu itp. dają kolosalne zmiany w stylu piwa i jego smaku. A jest w czym wybierać, bo tych piwnych styli jest ponad 80, a w hipermarketach dostajemy od wielkich koncernów góra dwa lub trzy.
Krok do browaru rzemieślniczego
Piwo w domu, na własny i kumpli użytek, możesz legalnie warzyć w dowolnych ilościach. Ale możesz też z kumplami z tego hobby zrobić sposób na życie i przekształcić domowe warzenie w rzemieślniczą produkcję. A z niej już będziecie mogli wyżyć. Inwestycja jest finansowo do ogarnięcia (minimalne biznesplany pokazują, że ok. 150 tysięcy zł powinno wystarczyć, choć niektóre pokazują 300) i już po mniej więcej roku będziecie mogli cieszyć się – i wasi klienci – rzemieślniczą produkcją.
POD LUPĄ: Piwo a mięśnie
Dlaczego aż po roku? Dowiecie się tego w 50 urzędach, które będą wystawiać wam certyfikaty, zgody, atesty, pozwolenia, decyzje i inne biurokratyczne bzdety. Nie dajcie się jednak złamać, bo okazja, by zarabiać na swoim hobby, nie zdarza się w życiu zbyt często.
Piwa rzemieślnicze - jak szukać i znaleźć?
Piw rzemieślniczych nie znajdziesz raczej w sieciowych hipermarketach - moce przerobowe browarów nie są na tyle duże – ale już w specjalistycznych sklepach jest ich pełno. Także lokalne puby i restauracyjne browary mają je w swoich kartach. Możesz je także kupić w sieci. Zobacz, na co zwrócić uwagę przy zakupie.
Deklaracja stylu. Piwowarzy opisują na etykiecie styl, w którym piwo zostało uwarzone, by pokazać jego wyjątkowość.
Wbrew stereotypom, to nie wódka u nas rządzi, ale piwo. Wypijamy go rocznie ok. 90 litrów na głowę i wydajemy nań ponad 20 miliardów złotych.
Pełny skład. To też element, który odróżnia rzemieślników od korporacji. Podane są wszystkie surowce użyte do produkcji, ale też np. rodzaje użytego chmielu czy szczegóły leżakowania.
Miejsce produkcji. Piwowarzy są dumni ze swoich browarów i zawsze podają, gdzie piwo zostało wyprodukowane. W przypadku browarów kontraktowych podają też nazwę podmiotu produkującego.
Hektolitry dobrego piwa w Europie
Zanim przejdziemy do warzenia piwa w domu, poznaj miejsca, w których możesz nie tylko cieszyć się smakiem złocistego trunku z pianką, ale też rozszerzyć swoje piwne horyzonty, otrzymać fachowe porady od najlepszych piwowarów i hektolitrami czerpać inspirację do własnych browarniczych eksperymentów.
• Festiwal Dobrego Piwa. Ponad 600 różnych piw do spróbowania we Wrocławiu. www.festiwaldobregopiwa.pl
• Festiwal Birofilia. Żywiec – 623 piwa w alei Świata i konkurs piw domowych. www.festiwal-birofilia.pl
• Oktoberfest. 16 dni piwnego szaleństwa w Monachium, 6 browarów i tradycyjne, bawarskie piwo marcowe. www.octoberfest.info
• Beer Festival Prague. W czeskiej Pradze wystawia się co roku ponad 70 tamtejszych browarów. www.ceskypiwnifestival.cz
• Great British Beer Festival. Ponad 500 gatunków ale i 350 piw ze świata do spróbowania w Londynie. www.gbbf.org.uk
• Scottish Royal Ale Festival. Szkockie ale w 150 odmianach. www.sraf.org.uk
Komentarze