PRZECZYTAJ TEŻ: 6 błędów, które psuja wino
Jakie do czego
W dobrej restauracji znajdziesz je przy talerzu w kolejności serwowanych dań. Najdalej z lewej – widelczyk do przystawek, następnie widelec do dania głównego; po prawej – znowu najdalej – nóż do przystawek, łyżka i nóż do głównego dania.
Jak używać
Oto absolutne minimum zachowań:
- Widelec trzymamy w lewej ręce. Jeżeli używamy tylko jego – w prawej.
- Nóż trzymamy w prawej ręce i nigdy nie wkładamy go do ust.
- Nie dmuchamy na łyżkę, tylko czekamy, aż zupa wystygnie na talerzu.
- Oblizywanie sztućców podczas jedzenia wyklucza nie tylko z dobrego towarzystwa, ale z każdego.
WAŻNE: Jak zamawiać wino w restauracji?
Jak sygnalizować
- Przerywając na chwilę, krzyżujemy sztućce na talerzu, tak by widelec leżał na nożu.
- Kończąc, kładziemy je równolegle, tak by wskazywały godzinę 16.20.
- Skrzyżowanie sztućców na pustym talerzu oznacza, że chcemy otrzymać dokładkę.
- Nie kładziemy ich nigdy na stole.
Komentarze