Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.9

Jak posługiwać się sztućcami [savoir vivre przy stole]

Nie namawiamy do rozmawiania z Delmą czy wciągania Cię w spory między łyżką a widelcem w reklamach Biedronki. Umiejętność posługiwania się sztućcami przy stole i rozszyfrowywanie kodów, które wysyłają do współbiesiadników lub obsługi, jest pierwszą i błyskawicznie zauważalną oznaką kindersztuby.

sztućce fot. Shutterstock
Tego w szkołach nie uczą. Niestety. Pomyśleliśmy więc, że gdybyś przypadkiem trafił do domu jej rodziców, którzy wyjątkowo cenią tradycję i ogładę... To my pomożemy Ci zapunktować wiedzą i kilkoma prostymi trikami.

Jakie do czego

W dobrej restauracji znajdziesz je przy talerzu w kolejności serwowanych dań. Najdalej z lewej – widelczyk do przystawek, następnie widelec do dania głównego; po prawej – znowu najdalej – nóż do przystawek, łyżka i nóż do głównego dania.

Jak używać

Oto absolutne minimum zachowań:

  • Widelec trzymamy w lewej ręce. Jeżeli używamy tylko jego – w prawej.
  • Nóż trzymamy w prawej ręce i nigdy nie wkładamy go do ust.
  • Nie dmuchamy na łyżkę, tylko czekamy, aż zupa wystygnie na talerzu.
  • Oblizywanie sztućców podczas jedzenia wyklucza nie tylko z dobrego towarzystwa, ale z każdego.

Jak sygnalizować

  • Przerywając na chwilę, krzyżujemy sztućce na talerzu, tak by widelec leżał na nożu.
  • Kończąc, kładziemy je równolegle, tak by wskazywały godzinę 16.20.
  • Skrzyżowanie sztućców na pustym talerzu oznacza, że chcemy otrzymać dokładkę.
  • Nie kładziemy ich nigdy na stole. 

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij