Rezerwacja hotelu
1. Unikaj tłumów
Sprawdź, na którym piętrze lub w którym skrzydle hotelu gości uczestników konferencji albo inne zorganizowane grupy, ze szczególnym uwzględnieniem wycieczek złożonych z nastolatków. I zamów pokój jak najdalej od nich.
Planujesz tegoroczny wypad? Rzuć okiem na naszą listę 25 najlepszych wakacyjnych wypraw dla faceta.
2. Oglądaj, mierz i licz
Zanim zdecydujesz się na większy pokój, spytaj o różnicę w wielkości poszczególnych grup pokoi, a najlepiej zobacz go na własne oczy. Może się okazać, że zapłacisz dwa razy więcej za "apartament", który od zwykłego pokoju będzie większy o dwa metry kwadratowe.
ZOBACZ TEŻ: Wakacje pełne adrenaliny - gdzie jechać?
Zakwaterowanie w hotelu
3. Nie daj się naciągać
Corporate Lodging Consultants, amerykańska firma pomagająca przedsiębiorstwom i rządom obniżać koszty związane z wyjazdami służbowymi, obliczyła, że przeciętny biznesmen w podróży przepłaca za każdą noc w hotelu 11,35 dol.
Dlatego pytaj o każdą opłatę, która wydaje Ci się podejrzana, szczególnie pod koniec miesiąca. "Trudno uwierzyć, do czego są zdolni menedżerowie hoteli, aby domknąć budżet" - wyjaśnia jeden z kontrolerów z CLC.
4. Szukaj zastępstwa
Jeśli nie masz rezerwacji, a w hotelu brak miejsc, spytaj o pokoje czasowo wyłączone z wynajmu. Zdarza się, że hotele mają takie pokoje, które są "niedostępne" z błahych powodów, np. plamy na dywanie czy stłuczonego lustra. Masz szansę na wynajęcie go z dużym rabatem.
5. Nie płać za garaż
Nie, nie namawiamy Cię, byś parkował na nim, oszukując hotel (choć hotelowe stawki to często rozbój w biały dzień). Po prostu zapłać portierowi drobną sumę, by przymknął oko na Twoje auto stojące przed hotelem.
PRZECZYTAJ: 25 najlepszych wypraw dla faceta
Posiłki w hotelu
6. Uważaj na ukryte koszty
Większość hoteli stosuje dopłaty za każde zamówienie jedzenia do pokoju. Sprawdź zawczasu, czy za swoją wygodę nie zapłacisz kelnerowi obowiązkowego, horrendalnie wysokiego napiwku. Tak samo ostrożny bądź z tzw. posiłkiem na powitanie, który czeka na Ciebie po przybyciu do pokoju. Zwykle jest darmowy, ale czasem bywa droższy, niż wystawny obiad.
7. Unikaj promocji. Jeśli w menu jest włożona kartka z "daniem dnia" w podejrzanie atrakcyjnej cenie, oznacza to, że szef kuchni desperacko chce się pozbyć czegoś niezbyt świeżego. Lepiej wybierz coś z podstawowego menu.