Nic dziwnego zatem, że od lat to państwo stanowi wzorzec dla innych krajów w produkcji, a francuskie wina osiągnęły najwyższą jakość. Warto je zatem poznać i wybrać się w podróż po najważniejszych regionach – od Bordeaux, przez Szampanię, Alzację i Prowansję, po Dolinę Rodanu. Każdy z nich daje wina o niepowtarzalnym smaku.
Od niepamiętnych czasów Francja pozostaje liderem i jednym z najważniejszych krajów na winnej mapie świata. Na prawie 900 000 hektarów winnic produkuje się rocznie blisko 60 milionów hektolitrów, z czego 12 milionów trafi a za granicę.
Sami Francuzi wypijają średnio 63 litry wina na głowę rocznie i narzekają, że konsumpcja bardzo im spadła, a milion ludzi jest zatrudnionych w szeroko pojętej branży winiarskiej. Poznaj sekret tej potęgi.
Oto francuskie wina, które warto pić:
Sables d'Azur A.O.C. Côtes de Provence
Różowe wino, przykuwające uwagę charakterystycznym prowansalskim kształtem butelki, jest obowiązkową pozycją wśród fanów lekkich, owocowych smaków. Żeby przekonać się, jak wyśmienicie smakuje, można je podać jako aperitif, ale świetnie pasuje również na spotkania ze znajomymi.
Jaboulet Parallé-le 45 A.O.C. Côtes du Rhône
Oto Jaboulet Paralléle 45 z Doliny Rodanu – regionu z najdłuższą historią produkcji wina we Francji, sięgającą aż 600 lat p.n.e. W smaku wina można się doszukać zarówno odrobiny słodkiej marmolady wiśniowej, jak i delikatnej pikanterii, co stwarza warunki idealne do podania z wieprzowiną.
Dourthe No 1 Rouge Bordeaux
Wino ze słynnego regionu Francji – Bordeaux, wyprodukowane z dwóch najpopularniejszych i najbardziej cenionych szczepów czerwonych: merlot oraz cabernet sauvignon. Może być eleganckim uzupełnieniem wytwornej kolacji albo idealnym towarzyszem na jesienne wieczory.
Hugel Riesling A.O.C., Alsace
Znane na całą Francję, a także poza jej granicami, charakterystyczne, długie butelki z żółtą etykietą – to wina alzackiego producenta Hugel&Fils. Jego słynne białe trunki to istny majstersztyk. Klasyczny riesling jest wyjątkowo owocowy oraz orzeźwiający i najbardziej lubi towarzystwo ryb i białych mięs.
Château Bonfort Saint- -Émilion, Bordeaux
Château Bonfort to przede wszystkim smak konfitury śliwkowej, rodzynek i czarnych porzeczek, a całość jest tak delikatna, że pije się je z nieopisaną lekkością. Świetnie komponuje się z wołowiną, pasztetami oraz twardymi serami, ale wyśmienicie smakuje również bez jedzenia.
Bollinger Special Cuvee Champagne
Jeśli pragniemy napić się prawdziwego szampana, to najwłaściwszy będzie Bollinger Special Cuvée. Znane na całym świecie wino stało się ikoną stylu i klasykiem. Ma niepowtarzalny aromat cytrusów i płatków róży, a smakuje rewelacyjnie. Nic dziwnego, że to także ulubione wino Bonda.
MH 10/2013
Komentarze