[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.1

Bourbon: jak wybrać najlepszy?

Źli ludzie nazywają go „politurą”. To ci sami, którzy o whisky mówią „ruda woda na myszach”. Dowcipnisie mylą się w obu przypadkach. Jak wybrać bourbon?

Bourbon fot. shutterstock.com
Irlandczycy i Szkoci zjechali przed wiekami do Stanów ze swoją whisky, ale Ameryka okazała się silniejsza. Zamiast whisky powstało whiskey – alkohol oparty na kukurydzy, której tam zatrzęsienie, słodowanym jęczmieniu i innych zbożowych wynalazkach. Amerykanie są poważnym narodem, więc obwarowali produkcję bourbona dziesiątkami praw i obostrzeń, zastrzegli markę i zrobili z niej flagowy okręt swojego przemysłu spirytusowego.

Dziś bourbon to Marilyn Monroe i John Wayne w płynie. Korzystamy z porad największego amerykańskiego speca od bourbona, Freda Minnicka, który wskaże nam, jak szybko wybrać najlepszą butelczynę. Go west, young men, go west!

REKLAMA

Woltaż

Producenci rozcieńczają wodą destylat, by uzyskać odpowiednią moc alkoholu. Bourbon ma zazwyczaj ok. 40% (choć są i lżejsze), ale bywają też rarytasy po 53% i 75%. Szukaj co najmniej „86 proof”, bo bourbon to ma być bourbon, a nie kompocik u cioci Jadzi.

Szyjka

Zapomnij o butelkach z wąską talią przy szyjce. To przemysłowa produkcja, żeby flaszka wsuwała się w szyny w amerykańskich barach. a barman mógł ją szybko wysunąć i użyć jako jednego ze składników przy drinkach. Zacne bourbony są tam grubawe.

Wiek

Bourbon jest starzony w beczkach, dzięki czemu nabiera swojego niepowtarzalnego smaku i aromatu. Cenione są zwłaszcza nuty wanilii i karmelu. Im starszy bourbon, tym ciemniejszy (podobnie zresztą zachowuje się chardonnay). Szukaj między 6 a 10 lat.

Single Barrel

Etykietki mają swoje prawa – wiadomo, marketing. Znajdziesz tam i „ręcznie robione”, i z „prawdziwego zacieru”, a to dotyczy większości whiskey. Patrz raczej na „single barrel”, bo to oznacza, że bourbon był zrobiony i butelkowany w jednym miejscu, bez domieszek. 

MH 09/15

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij