Dziś bourbon to Marilyn Monroe i John Wayne w płynie. Korzystamy z porad największego amerykańskiego speca od bourbona, Freda Minnicka, który wskaże nam, jak szybko wybrać najlepszą butelczynę. Go west, young men, go west!
Woltaż
Producenci rozcieńczają wodą destylat, by uzyskać odpowiednią moc alkoholu. Bourbon ma zazwyczaj ok. 40% (choć są i lżejsze), ale bywają też rarytasy po 53% i 75%. Szukaj co najmniej „86 proof”, bo bourbon to ma być bourbon, a nie kompocik u cioci Jadzi.
Szyjka
Woltaż
Wiek
Bourbon jest starzony w beczkach, dzięki czemu nabiera swojego niepowtarzalnego smaku i aromatu. Cenione są zwłaszcza nuty wanilii i karmelu. Im starszy bourbon, tym ciemniejszy (podobnie zresztą zachowuje się chardonnay). Szukaj między 6 a 10 lat.
Single Barrel
Etykietki mają swoje prawa – wiadomo, marketing. Znajdziesz tam i „ręcznie robione”, i z „prawdziwego zacieru”, a to dotyczy większości whiskey. Patrz raczej na „single barrel”, bo to oznacza, że bourbon był zrobiony i butelkowany w jednym miejscu, bez domieszek.
MH 09/15
Komentarze
~idogiat, 2020-12-17 07:50:53
~cialis professional, 2020-08-20 05:20:20
~Mariusz, 2019-12-03 18:48:21
~Damian, 2019-01-24 21:26:24
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?