[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.2

Bourbon i whisky - jak je odróżnić?

Jeden niepodzielnie sprawuje rząd dusz w Ameryce, druga rządzi Europą i choć każdy bourbon to whisky, to nie każda whisky jest bourbonem. Sprawdzamy różnice.

whisky, bourbon, alkohol Każdy mężczyzna powinien wiedzieć choć trochę o tych szlachetnych trunkach. 

Bourbon

1. Pewien amerykański historyk napisał: „Istnieje wiele plam na naszej przeszłości, z których za największą uważam rum. Jednakże na przestrzeni lat skutecznie ją wymazaliśmy, oferując światu bourbon”. W 1964 r. Kongres uznał bourbon za narodowy trunek USA.

2. Musi być produkowany na terenie USA z minimum 51% zawartości – zazwyczaj jest to ok. 70% – kukurydzy oraz innych zbóż i słodu jęczmiennego. Musi leżakować co najmniej 2 lata w nowych, dębowych, opalanych beczkach, których używa się tylko raz. A potem sprzedaje.

Przeczytaj też: Polacy a whisky

3. W stanie Kentucky leżakuje ponad 5,6 miliona baryłek z bourbonem. Na każdego więc mieszkańca tego stanu przypada więcej niż jedna baryłka na głowę. To daje poczucie obywatelskiego bezpieczeństwa, prawda?

4. Smaku bourbona nie da się pomylić z żadnym innym. Wyczuwa się od razu słodycz kukurydzy i wszędobylską wanilię – zresztą w zależności od stopnia słodkości bourbony dzielą się ogólnie na słodkie, żytnie i klasyczne. Jim Beam to ten ostatni, łączący słodycz z wytrawnością.

5. Stworzony do szotów lub szklaneczek z lodem okazał się, dzięki naturalnej słodyczy, kapitalną bazą do drinków. Są ich dziesiątki, ale już za jeden, Old Fashioned, należy się boubonowi nieśmiertelność i miejsce po prawicy Twórcy Wszystkich Wszystkich Destylatów. 

REKLAMA

Whisky

1. Nazwa whisky utrwaliła się w 1736 roku, ale wzmianki o „wodzie życia” pochodzą już z XVI wieku, a legendy sięgają wieku VII. Tutaj Stary Świat ma przewagę nad Nowym, zwłaszcza gdy do gry wchodzi zawodnik wagi ciężkiej – single malt.

2. Single malt oznacza, że obowiązują tu kanoniczne reguły: tylko 3 składniki (woda, jęczmień i drożdże), produkcja wyłącznie w jednym zakładzie i destylacja wsadowa w metalowych alembikach. Do tego minimum 3 lata w dębowych beczkach.

3. Tylko w Szkocji obecnie leżakuje ponad 20 milionów baryłek, czyli ok. 3,2 miliarda litrów czystego alkoholu. A gdy dodać zapasy whisky leżakowane w destylarniach w Irlandii, USA, Kanadzie i Japonii, to dopiero widać potęgę.

4. Dużą część niepowtarzalnego smaku zawdzięcza whisky opalanym, dębowym beczkom , w których wcześniej leżakował w Ameryce właśnie bourbon. Potrójnie destylowana Auchentoshan ma orzeźwiającą, lekko cytrusową łagodność i oczywiście – dzięki beczkom – nutę wanilii.

5. Whisky świetnie znosi inne składniki w drinkach i tworzy z nimi rewelacyjne kompozycje, ale single malt akurat woli samotność, robiąc wyjątek dla wody i lodu. Jej delikatne aromaty i smak zgubią się w drinkach i zwyczajnie szkoda jej na eksperymenty. Ale sama – rządzi!

MH 04/18

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij