Bourbon i whisky - jak je odróżnić?

Jeden niepodzielnie sprawuje rząd dusz w Ameryce, druga rządzi Europą i choć każdy bourbon to whisky, to nie każda whisky jest bourbonem. Sprawdzamy różnice.

whisky, bourbon, alkohol Shutterstock.com
Każdy mężczyzna powinien wiedzieć choć trochę o tych szlachetnych trunkach. 

Bourbon

1. Pewien amerykański historyk napisał: „Istnieje wiele plam na naszej przeszłości, z których za największą uważam rum. Jednakże na przestrzeni lat skutecznie ją wymazaliśmy, oferując światu bourbon”. W 1964 r. Kongres uznał bourbon za narodowy trunek USA.

2. Musi być produkowany na terenie USA z minimum 51% zawartości – zazwyczaj jest to ok. 70% – kukurydzy oraz innych zbóż i słodu jęczmiennego. Musi leżakować co najmniej 2 lata w nowych, dębowych, opalanych beczkach, których używa się tylko raz. A potem sprzedaje.

Przeczytaj też: Polacy a whisky

3. W stanie Kentucky leżakuje ponad 5,6 miliona baryłek z bourbonem. Na każdego więc mieszkańca tego stanu przypada więcej niż jedna baryłka na głowę. To daje poczucie obywatelskiego bezpieczeństwa, prawda?

4. Smaku bourbona nie da się pomylić z żadnym innym. Wyczuwa się od razu słodycz kukurydzy i wszędobylską wanilię – zresztą w zależności od stopnia słodkości bourbony dzielą się ogólnie na słodkie, żytnie i klasyczne. Jim Beam to ten ostatni, łączący słodycz z wytrawnością.

5. Stworzony do szotów lub szklaneczek z lodem okazał się, dzięki naturalnej słodyczy, kapitalną bazą do drinków. Są ich dziesiątki, ale już za jeden, Old Fashioned, należy się boubonowi nieśmiertelność i miejsce po prawicy Twórcy Wszystkich Wszystkich Destylatów. 

Whisky

1. Nazwa whisky utrwaliła się w 1736 roku, ale wzmianki o „wodzie życia” pochodzą już z XVI wieku, a legendy sięgają wieku VII. Tutaj Stary Świat ma przewagę nad Nowym, zwłaszcza gdy do gry wchodzi zawodnik wagi ciężkiej – single malt.

Sprawdź dokładniej: Single malt kontra blended

2. Single malt oznacza, że obowiązują tu kanoniczne reguły: tylko 3 składniki (woda, jęczmień i drożdże), produkcja wyłącznie w jednym zakładzie i destylacja wsadowa w metalowych alembikach. Do tego minimum 3 lata w dębowych beczkach.

3. Tylko w Szkocji obecnie leżakuje ponad 20 milionów baryłek, czyli ok. 3,2 miliarda litrów czystego alkoholu. A gdy dodać zapasy whisky leżakowane w destylarniach w Irlandii, USA, Kanadzie i Japonii, to dopiero widać potęgę.

ZOBACZ TEŻ: Drinki na bazie whisky. Pycha!

4. Dużą część niepowtarzalnego smaku zawdzięcza whisky opalanym, dębowym beczkom , w których wcześniej leżakował w Ameryce właśnie bourbon. Potrójnie destylowana Auchentoshan ma orzeźwiającą, lekko cytrusową łagodność i oczywiście – dzięki beczkom – nutę wanilii.

5. Whisky świetnie znosi inne składniki w drinkach i tworzy z nimi rewelacyjne kompozycje, ale single malt akurat woli samotność, robiąc wyjątek dla wody i lodu. Jej delikatne aromaty i smak zgubią się w drinkach i zwyczajnie szkoda jej na eksperymenty. Ale sama – rządzi!

MH 04/18

Zobacz również:
REKLAMA