Jedzenie w lodówce - jak przechowywać?
1. Nie przeładowuj
Brak przestrzeni między produktami zaburza cyrkulację powietrza, co z kolei uniemożliwia osiągnięcie właściwej temperatury wewnątrz urządzenia. Lodówka nie zapewni optymalnych warunków dla umieszczonych w niej produktów.
2. Pakuj żywność w pojemniki
Zanim włożymy żywność do lodówki, powinniśmy zapakować ją do pojemników lub torebek. Produkty opakowane w ten sposób nie tracą wilgoci i smaku, mogą być dłużej przechowywane.
3. Sortuj żywność
Produkty, które będą używane jako pierwsze, powinny być najbardziej dostępne po otwarciu urządzenia. Pozwala to na szybsze odnajdywanie żywności i skrócenie czasu otwarcia drzwi lodówki, co wpływa na jej energooszczędną pracę.
ZOBACZ TAKŻE: Konserwanty w żywności. Dobre, czy złe?
4. Usuwaj wodę
Aby uniknąć psucia się warzyw i owoców przechowywanych w lodówce, należy usunąć z nich całą wodę, która zostaje po umyciu.
5. Nie wkładaj gorącego
Temperatura wewnętrz lodówki wzrośnie i zmusi agregat do cięższej pracy, co oznaczać będzie zwiększony pobór energii.
6. Otwieraj, gdy musisz
W lecie ustaw odpowiednią temperaturę chłodzenia i upewnij się, że drzwi są za każdym razem szczelnie zamykane. Lodówkę otwieraj tylko wtedy, gdy jest to naprawdę konieczne, i zamykaj ją jak najszybciej.
7. Kontroluj temperaturę
Jeżeli Twoja lodówka nie pokazuje temperatury chłodzenia, możesz kupić w tym celu specjalny termometr. Przechowywanie wówczas stanie się łatwiejsze.
8. Zamrażaj
W zamrażalniku, inaczej niż w lodówce, produkty spożywcze układaj ciasno, żeby pracował sprawnie. Nastaw go na temperaturę -18 stopni Celsjusza lub niższą. Trzymaj się określonego dla danych produktów czasu mrożenia:
- Zioła 8-12 miesęcy
- Ryby 2-4 miesiące
- Wołowina 9-12 miesięcy
- Wieprzowina 4-7 miesięcy
- Produkty mleczne 2-12 miesięcy
- Pieczywo 4-6 miesięcy
- Grzyby 3-6 miesięcy
- Owoce 8-12 miesięcy
- Drób 8-10 miesięcy
9. Dziel i rządź
Zadbaj o to, by jedzenie surowe było oddzielone od gotowego do spożycia. Najlepiej przeznacz na to inne półki.