1. Mięso miękkie od cytryny
Mięso natarte sokiem z cytryny szybciej zmięknie podczas pieczenia, smażenia, gotowania lub duszenia. Natomiast ryba marynowana w soku nadaje się do jedzenia na surowo (np. ceviche) i ma bardziej delikatny smak.
2. Masz, chłopie, placek
Że pieczenie to nie jest męskie zajęcie? Daj spokój – a bigos czy golonka to niby są kobiece, czy jak? Oto szybki patent na ciasto z owocami: żeby owoce pozostały na wierzchu ciasta, posmaruj je lekko ubitą pianą z białek. Przesiej mąkę nad ciastem i rozprowadź ją po całej powierzchni. Teraz ułóż na wierzchu owoce i do piekarnika.
3. Problem z panierką
Wszystko robisz zgodnie z regułami sztuki: szczypta mąki, rozbełtane jajko, bułka tarta, a panierka odpada na patelni w trakcie smażenia? Wstaw opanierowane kotlety lub rybę na pół godziny do lodówki i dopiero później wrzuć je na rozgrzany tłuszcz. Będzie się trzymać.
4. Chrupiąca skórka
Oczywiście na kurczaku. Na 15 minut przed końcem pieczenia wysmaruj go masłem lub natrzyj kostką lodu – skórka będzie złocista i chrupiąca.
5. Łagodna cebula
Chłopaki nie płaczą. No chyba że przy krojeniu cebuli. Przed operacją wstaw ją na 10 minut do zamrażalnika lub na godzinę do lodówki. Zanurzenie na 5 minut w zimnej wodzie też ją obłaskawia.
Innym rozwiązaniem jest założenie na czas obierania i krojenia cebuli okularów, mogą być przeciwsłoneczne.
6. Pryskający tłuszcz
Przede wszystkim pilnuj, by kłaść na rozgrzaną patelnię dobrze osuszone produkty, bo to wilgoć z tłuszczem tworzą wybuchową mieszankę. Żeby smażyć, nie dusić, przykrywaj patelnię durszlakiem - dnem do góry, hmm...
7. Przyjazna tarka
Gdy ścierasz na niej ser, to jej mycie później jest katorgą. Wysmaruj tarkę olejem i dopiero wtedy trzyj – ser nie pozostawi śladów. Łatwiej też Ci pójdzie, gdy ser włożysz na pół godziny do zamrażalnika.
8. Ciemniejące produkty
Niektóre wcześniej przygotowane, produkty ciemnieją w kontakcie ze światłem i nieco tracą na wyglądzie. Jabłka, gruszki, banany, seler, pieczarki, awokado wiedzą, o kim mówimy, prawda? Skrapiaj je sokiem z cytryny i po kłopocie.
9. Wilgotna sól
Zwłaszcza solniczki trzymane w kuchni, gdzie jest dużo oparów, cierpią na tę przypadłość. Wrzuć do nich kilkanaście ziarenek białego ryżu, który wyciągnie całą wilgoć.
10. Zapach kalafiora
Warzywo świetne, ale faktycznie śmierdzi okrutnie niemiłosiernie podczas gotowania. Podobnie zresztą jak kapusta. Aby zneutralizować ten zapach, dodaj do garnka łyżeczkę cukru i kawałek skórki razowego chleba.
11. Kontrola świeżości
Z naszymi owocami i warzywami dajemy radę, ale jak rozpoznać np. świeżość bardziej egzotycznego awokado? To proste: zdrap miejsce po ogonku – jasny kolor jest OK, ciemny nie i smak będzie raczej kiepski.
12. Czysta kuchenka
Nie pytajcie, dlaczego (a jak wiecie, to napiszcie do nas), ale drewniana łyżka położona podczas gotowania na brzegach garnka sprawia, że wrzątek lub potrawa nie wykipią na zewnątrz. Cud. Na mleko działa posmarowanie brzegów garnka masłem, ale pilnować i tak trzeba.
13. Stop kiełkującym ziemniakom
Ziemniaki leżące zbyt długo w kuchni mogą zaczynać puszczać kiełki. Wyrzuć je, gdy to zobaczysz, bo zawierają szkodliwe dla zdrowia substancje i nijak ich nie wykroisz. Ale jeżeli będziesz je przechowywać z jabłkiem w worku, będą dłużej świeże i gładkie.
14. Bądź czujny na randce
Test kelnerski to jedna z technik oceny menedżerów. Prowadzi się delikwenta do restauracji i patrzy, jak się zachowuje względem obsługi. Dla 52% kobiet to też jest dobry prognostyk zachowania partnera w przyszłości. Kobiety wiedzą, że faceci, którzy są wredni dla ludzi stojących niżej w hierarchii, wykorzystując chwilową przewagę, nie są dobrym materiałem na partnera. Ale od ładnej kelnerki też się odczep. Bądź uprzejmy dla wszystkich po równo i zostaw napiwek bez robienia min.
Komentarze