[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Restauracja Jadka - staropolska kuchnia szlachecka we Wrocławiu

W marcu wrocławska restauracja jadka po gruntownych zmianach w kuchni znów otworzyła swoje podwoje. Nową szefową i współwłaścicielką została Justyna Słupska Kartaczowska, która z końcem 2016 roku, po sześciu latach, pożegnała Restauracje Acquario i Monopol. Obrała nową drogę, która od jakiegoś czasu jest dla niej objawieniem i wyzwaniem. W swoim miejscu serwować będzie dania inspirowane staropolską kuchnią szlachecką.

restauracja Jadka fot. Materiały prasowe
Stare książki kucharskie, artykuły historyczne, poszukiwanie źródeł w zbiorowej (nie)pamięci smaków zaowocowało nowym spojrzeniem Justyny Słupskiej Kartaczowskiej na gotowanie, które ma odzwierciedlenie w potrawach serwowanych w Jadce.

Punktem wyjścia dla kuchni Jadki są tradycyjne technik obróbki żywności i produkty wykorzystywanych w epoce. Justyna starannie wybrała składniki, decydując się na najwyższej jakości produkty pochodzące wyłącznie od tradycyjnych producentów, z naturalnych, wyspecjalizowanych gospodarstw w całej Polsce, między innymi: wędzone karpie z Gospodarstwa Rybackiego Mościbrody, sery z Wańczykówki, ogórki kiszone od Jacka Jackiewicza z Hajnówki, piwo z Browaru Stu Mostów oraz cydry i wina od importera Krako Slow Wines.

Justyna Słupska Kartaczowska staropolskie inspiracje interpretuje w bliski sobie sposób, stąd w Jadce również francuski sznyt i mocno rozpoznawalne jej "gotowanie kolorami". Mimo, iż to praca na tradycji dania Jadki są nowatorskie i nowoczesne. W tworzeniu charakteru menu Jadki miał swój udział również sous chef Justyny – Orson Hejnowicz, któremu bliska jest surowość kuchni skandynawskiej, a jego domeną są kształty.

fot. Materiały prasowe

Z języka staropolskiego "mięso jadkowe" – to świeże mięso, z wyłączeniem drobiu, pochodzące z jatki i to właśnie mięso stoi w centrum tutejszej kuchni. Oprócz takich klasycznych pozycji, jak pierogi z baraniną, tatar wołowy, żebro z sosem chrzanowym, czy cielęcina z kaparami, będąc w jadce trzeba spróbować długo gotowanego wołowego ozora, który jest stałym elementem każdego menu, występującym w towarzystwie zmieniających się dodatków.

Staropolska kuchnia szlachecka wymagała również specjalnego skomponowania karty alkoholi. W jadce znaleźć można te z kategorii rzemieślniczych: wrocławskie piwo, polskie cydry oraz wina – tutejszym oczkiem w głowie są te z Europy Środkowej i Wschodniej, wytwarzane w zgodzie z tradycją i recepturą regionu, a których roczniki posiadają od kilkuset do maksymalnie kilku tysięcy butelek.

Restauracja jadka znajduje się na wrocławskim Starym Mieście, w oryginalnym XVI-wiecznym wnętrzu, które pozostało surowe, ściany ozdabiają wyłącznie fotografie Wojciecha Małkowicza wywołane szlachetną techniką, a otwarta kuchnia umożliwia podglądanie, jak powstają jedne z najsmaczniejszych dań we Wrocławiu, a może nawet i w Polsce. 

Restauracja Jadka ul. Rzeźnicza 24-25

info@jadka.pl - rezerwacje
media@jadka.pl - PR

FB www.facebook.com/restauracjajadka/

poniedziałek - piątek 16.00-23.00

sobota 13.00-23.00

niedziela 13.00-22.00

materiały prasowe

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij