Poznaj najsmaczniejsze „zielone” inspiracje na lato

Dieta roślinna jest nie tylko niezwykle smaczna i zdrowa, ale także korzystna dla naszej planety. Z badań trendów w żywieniu Polaków wynika, że chcemy ograniczać mięso i inne produkty pochodzenia zwierzęcego. Jak przygotować pyszne, roślinne dania latem? Czym zaskoczyć naszych gości podczas grilla? Skorzystaj z inspiracji Violife – marki wegańskich alternatyw dla sera.

Violife fot. materiały prasowe

Dieta roślinna to prężnie rozwijający się trend w żywieniu na całym świecie. Również Polacy coraz chętniej dokonują zmian w jadłospisach i szukają nowych pomysłów na wzbogacenie swojego menu. Dla tych, którzy nie chcą rezygnować z ulubionych smaków, marka Violife przygotowała wegańskie alternatywy dla serów – m.in. dla goudy, cheddara czy kremowego serka do smarowania. Produkty te idealnie sprawdzą się jako dodatki do sałatek, tostów, czy „zielonych” burgerów.

Inspiracja na roślinne przekąski

Grecka sałatka w tortilli

Sałatka grecka w nowej odsłonie! Świeże, letnie warzywa w chrupiącej miseczce z tortilli.

  • Czas przygotowania: 20 minut
  • Dzień wcześniej, zgodnie z wytycznymi z przepisu, zamarynuj kostki Violife White Greek.
  • Liczba porcji: 2

Składniki na sałatkę:

  • 2 średniej wielkości tortille
  • 1 mała sałata
  • 1 ogórek pokrojony w kostkę
  • 1 czerwona cebula pokrojona w plasterki
  • 500 g pomidorków cherry pokrojonych na połówki
  • 3 łyżki oliwek pokrojonych w plasterki
  • Sok z połowy wyciśniętej cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Świeży pieprz
  • Świeże lub suszone oregano

Marynata do Violife Blok Greek White:

  • 200 g pokrojonego w kostkę Violife Greek White
  • 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
  • Oliwa z oliwek
  • Świeże oregano
  • Świeży rozmaryn
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na marynatę zmieszaj w słoiku, a następnie dodaj do niego Violife Greek White. Przechowuj w lodówce minimum przez 2-3 godziny.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180°
  3. Posmaruj tortille oliwą z oliwek, a następnie połóż je na odwróconych, żaroodpornych, średniej wielkości miseczkach. Przykryj je folią aluminiową i odwróć tak, by uzyskać pożądany kształt tortilli. Miskę umieść na blasze do pieczenia i piecz przez 10 minut. Odstaw do ostygnięcia.
  4. W innej misce zmieszaj wszystkie składniki sałatki.
  5. Gdy miseczki z tortilli ostygną, wyłóż sałatkę na środek, a na wierzchu ułóż kostki Violife White Greek i całość polej marynatą.

Le rond burger

Zjawiskowy burger wege. Po prostu comfort food w najlepszym wydaniu!

  • Czas przygotowania: 15 minut
  • Liczba porcji: 1

Składniki:

  • 150 g Violife Le Rond Camembert flavour
  • 1 wegańska bułka do burgera
  • 1 łyżka konfitury z żurawiny
  • 1 garść szpinaku baby

Surówka Colesław:

  • 30 g drobno posiekanej czerwonej kapusty
  • 30 g drobno posiekanej białej kapusty
  • 1 marchewka grubo starta
  • 2 łyżki wegańskiego majonezu
  • Sól i pieprz do smaku

Dodatek:

  • Przygotowane wcześniej domowe frytki

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°
  2. Bułkę do burgera przekrój na pół i włóż do nagrzanego piekarnika na ok. 2 min.
  3. W misce połącz i dobrze wymieszaj wszystkie składniki na surówkę Colesław.
  4. Następnie połóż Violife Le Rond na blasze do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika na 7 minut, aż się zarumieni.
  5. Na spodniej części bułki ułóż surówkę Colesław, następnie kolejno układaj Violife Le Rond, żurawinę i szpinak.
  6. Całość przykryj wierzchnią częścią bułki.
  7. Podawaj z wcześniej przygotowanymi frytkami oraz pozostałą surówką Colesław.