Warszawa
6 czerwca w pięknie położonej, warszawskiej restauracji Belvedere odbyło się spotkanie Gault&Millau Tour 2016. W spotkaniu wzięło udział ponad 150 mistrzów kulinariów z województw mazowieckiego, łódzkiego i Lubelszczyzny - absolutna śmietanka polskiej gastronomii.
Najlepszym w regionie Centrum Szefom Kuchni oficjalnie wręczono nagrody w pięciu kategoriach. Oto sylwetki zwycięzców:
Szef kuchni tradycyjnej - Andrzej Polan, Mała Polana Smaków
Z wykształcenia nauczyciel, z zamiłowania Kucharz. Od wielu lat związany z telewizją. Jest właścicielem restauracji „Mała Polana Smaków” na warszawskim Mokotowie. Był szefem kuchni w hotelach w Warszawie, m.in. Hotel Polonia Palace, Novotel Airport i Zakopanem (m.in. Daglezja). Pokazał, że kuchnia hotelowa może być ciekawa. Dał się poznać jako kreatywny szef kuchni restauracji Soul Kitchen. Od zeszłego roku prowadzi własną restaurację. Gotował dla wielu znamienitych gości, m.in. Króla Norwegii, Prezydenta RP, kandydatek Miss World i licznych sportowców. Także dla wielu znanych szefów kuchni, którzy przyjeżdżają z innych krajów odkrywać polskie smaki. W telewizji uczy opornych sztuki gotowania. Proste przepisy, najlepsze składniki i doskonały smak to jego motto w pracy, która jest jego największą pasją.
Kobieta szef - Urszula Czyżak, Lawendowe termy
Wielokrotna laureatka Festiwalu dobrego Smaku, postać ściśle związana z ideami Slow Food. Należy do grona szefów kuchni biorących udział w "Salone del Gusto", prestiżowych targach produktów tradycyjnych, które odbywają się co dwa lata w Turynie. Swoich gości zachwyca pokazami kulinarnymi oraz przetworami własnej produkcji, m.in. syropami i miodami lawendowymi. Jej lody lawendowe podbiją niejedno podniebienie. Przez 15 lat była szefową kuchni w łódzkiej restauracji Piotrkowska 97. Od kilku lat szefuje Lawendowym Termom.
Młody Talent - Marcin Przybysz, Belvedere
Rozpoczynał przygodę z kuchnią jeszcze jako nastolatek w warszawskich restauracjach, ale większość kulinarnego doświadczenia zdobył w Londynie. Przez kilka lat pracował w gwiazdkowych restauracjach: m.in. w The Ledbury i Wild Honey. Jego telefon wypełniony jest notkami o niezwykłych produktach i pomysłami na nowe dania. Od 2015 roku Szef Kreatywny Restauracji Belvedere, laureat nagrody Szefa Przyszłości 2016 przyznawanej przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną, zwycięzca III edycji Top Chefa.
Szef Jutra - Martin Gimenez Castro, Salto
Szef gorącej argentyńskiej krwi i nieposkromionego talentu i brawury. W Polsce mieszka i gotuje od ośmiu lat. Doświadczenie zdobywał w Ameryce Południowej oraz w USA, gdzie brał udział w prestiżowych konkursach np. James Beard Fundations. Jest zwycięzcą pierwszej, polskiej edycji Top Chefa. W Warszawie prowadzi dwie restauracje fine diningową - Salto oraz jedyny w Polsce Ceviche Bar.
Szef Roku – Witek Iwański, Aruana
Talent, pokora i niezłomna pracowitość. Laureat licznych konkursów kulinarnych m.in. Chef de L’Avenir przyznany przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną i Wine&Food Noble Night. Ma za sobą staże w najlepszych francuskich restauracjach, w norweskiej Maaemo (3 gwiazdki Michelin) i w Frantzen w Sztokholmie. Jest członkiem jury wielu konkursów m.in. Wine & Food Noble Night, Młody Kreator Sztuki Kulinarnej i Mistrzostw Młodych Kucharzy. Ambasador marki Gaggenau w Polsce. Zdobywca nagrody Młody Talent 2015 podczas pierwszej gali premierowej Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska.