Gault&Millau Tour 2016

Świetni szefowie kuchni, premierowe dania w wykonaniu laureatów regionalnych nagród i doskonałe potrawy – oto najkrótszy opis Gault&Millau Tour 2016. Renomowany, francuski przewodnik kulinarny objechał całą Polskę i wyłowił największe gastronomiczne talenty naszego kraju. Men's Health towarzyszył rywalizacji z sympatią i uznaniem, bo co, jak co, ale rywalizację mamy we krwi. I lubimy dobrze zjeść. Jeżeli też tak macie, warto zapamiętać nazwiska laureatów. 

Warszawa

6 czerwca w pięknie położonej, warszawskiej restauracji Belvedere odbyło się spotkanie Gault&Millau Tour 2016. W spotkaniu wzięło udział ponad 150 mistrzów kulinariów z województw mazowieckiego, łódzkiego i Lubelszczyzny - absolutna śmietanka polskiej gastronomii.

Najlepszym w regionie Centrum Szefom Kuchni oficjalnie wręczono nagrody w pięciu kategoriach. Oto sylwetki zwycięzców:

Szef kuchni tradycyjnej - Andrzej Polan, Mała Polana Smaków

Z wykształcenia nauczyciel, z zamiłowania Kucharz. Od wielu lat związany z telewizją. Jest właścicielem restauracji „Mała Polana Smaków” na warszawskim Mokotowie. Był szefem kuchni w hotelach w Warszawie, m.in. Hotel Polonia Palace, Novotel Airport i Zakopanem (m.in. Daglezja). Pokazał, że kuchnia hotelowa może być ciekawa. Dał się poznać jako kreatywny szef kuchni restauracji Soul Kitchen. Od zeszłego roku prowadzi własną restaurację. Gotował dla wielu znamienitych gości, m.in. Króla Norwegii, Prezydenta RP, kandydatek Miss World i licznych sportowców. Także dla wielu znanych szefów kuchni, którzy przyjeżdżają z innych krajów odkrywać polskie smaki. W telewizji uczy opornych sztuki gotowania. Proste przepisy, najlepsze składniki i doskonały smak to jego motto w pracy, która jest jego największą pasją.

Kobieta szef - Urszula Czyżak, Lawendowe termy

Wielokrotna laureatka Festiwalu dobrego Smaku, postać ściśle związana z ideami Slow Food. Należy do grona szefów kuchni biorących udział w "Salone del Gusto", prestiżowych targach produktów tradycyjnych, które odbywają się co dwa lata w Turynie. Swoich gości zachwyca pokazami kulinarnymi oraz przetworami własnej produkcji, m.in. syropami i miodami lawendowymi. Jej lody lawendowe podbiją niejedno podniebienie. Przez 15 lat była szefową kuchni w łódzkiej restauracji Piotrkowska 97. Od kilku lat szefuje Lawendowym Termom.

Młody Talent - Marcin Przybysz, Belvedere

Rozpoczynał przygodę z kuchnią jeszcze jako nastolatek w warszawskich restauracjach, ale większość kulinarnego doświadczenia zdobył w Londynie. Przez kilka lat pracował w gwiazdkowych restauracjach: m.in. w The Ledbury i Wild Honey. Jego telefon wypełniony jest notkami o niezwykłych produktach i pomysłami na nowe dania. Od 2015 roku Szef Kreatywny Restauracji Belvedere, laureat nagrody Szefa Przyszłości 2016 przyznawanej przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną, zwycięzca III edycji Top Chefa.

Szef Jutra - Martin Gimenez Castro, Salto

Szef gorącej argentyńskiej krwi i nieposkromionego talentu i brawury. W Polsce mieszka i gotuje od ośmiu lat. Doświadczenie zdobywał w Ameryce Południowej oraz w USA, gdzie brał udział w prestiżowych konkursach np. James Beard Fundations. Jest zwycięzcą pierwszej, polskiej edycji Top Chefa. W Warszawie prowadzi dwie restauracje fine diningową - Salto oraz jedyny w Polsce Ceviche Bar.

Szef Roku – Witek Iwański, Aruana

Talent, pokora i niezłomna pracowitość. Laureat licznych konkursów kulinarnych m.in. Chef de L’Avenir przyznany przez  Międzynarodową Akademię Gastronomiczną i Wine&Food Noble Night. Ma za sobą staże w najlepszych francuskich restauracjach, w norweskiej Maaemo (3 gwiazdki Michelin) i w Frantzen w Sztokholmie. Jest członkiem jury wielu konkursów m.in. Wine & Food Noble Night,  Młody Kreator Sztuki Kulinarnej i Mistrzostw Młodych Kucharzy. Ambasador marki Gaggenau w Polsce. Zdobywca nagrody Młody Talent 2015 podczas pierwszej gali premierowej Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska. 

Poznań

13 czerwca klimatyczne wnętrza poznańskiego Domu 88 (kompleks City Parku Hotel&Residence) stały się kulinarnym centrum Wielkopolski i Dolnego Śląska. W spotkaniu wzięli udział najlepsi szefowie z dwóch regionów, przedstawiciele partnerów Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska oraz media. Wybijającym się w regionach Szefom Kuchni wręczono nagrody w pięciu kategoriach. Poniżej krótkie sylwetki Szefów-zwycięzców:

Szef kuchni tradycyjnej – Maciej Parton, Pałac w Orli

Z wykształcenia leśnik, który po 10 latach pracy przerzucił się na gastronomię i na szczęście jest w niej do dziś. Przygoda z gotowaniem, a raczej z dziedzictwem kulinarnym, zaczęła się dla niego od współpracy z Witkiem Wróblem. Jest wychowankiem Hanny Szymanderskiej. Orędownik filozofii „kilometra zero”.

Wszystkie produkty w swoich daniach stara się pozyskiwać z najbliższej okolicy, wspierając lokalnych hodowców i producentów. Wybrane produkty dostarcza nawet do Atelier Amaro. U siebie przygotowuje niezliczone rodzaje kiszonek i przetworów. Do niedawna znany z Folwarku Ustronie, dziś Szef Kuchni w pięknym Pałacu w Orli.

Kobieta szef – Katarzyna Daniłowicz, Olszewskiego 128, Wrocław

Urodzona wrocławianka. Ukończyła architekturę, potem szkołę gastronomiczną. Swoją kulinarną karierę rozpoczęła w restauracji Pod Papugami. Kolejnym miejscem w które włożyła swoje serce była restauracja Marina. Późnij została zastępcą szefa kuchni w hotelu Granary. Mając 28 lat została pierwszą Polką z tytułem Top Chefa – zwyciężyła 4 edycję programu pokonując 2 świetnych kucharzy (w tym również nagrodzonego Łukasza Budzika). Od półtora roku jest właścicielką i szefową kuchni restauracji Olszewskiego 128 we Wrocławiu.

Młody talent Łukasz Budzik , Mennicza Fusion, Wrocław

Przez osiem lat trenował piłkę nożną w klubie MKS Parasol Wrocław na pozycji bramkarza. Jednak miłość do kuchni okazała się silniejsza. Pracę zaczął w Tostini we Wrocławiu. Prawdziwym bakcylem do gotowania zaraził go Krzysztof Ulman, Szef kuchni restauracji Cesarsko-Królewska. Tutaj gotował dla między innymi dla Dalajlamy, prezydentów, premiera. 

Potem szlifował swoje umiejętności w hotelu Lappo w Biskupicach Wrocławskich, i w Pałacu Aleksandrów w Samotworze. Aż trafił do hotelu Monopol. Powoli awansował, i w 2013 dostał posadę szefa kuchni w hotelu Monopol. W czwartej edycji ‘Top chefa” doszedł do finału. Na  chwile zniknął w Katarze, jednak szczęśliwie dla nas wrócił do Polski i podjął się prowadzenia restauracji Mennicza Fusion w hotelu Granary we Wrocławiu.

Szef Jutra - Ernest Jagodziński – Cucina Restaurant, Poznań

Od zawsze wiedział, co chce robić w życiu – tworzyć. Wśród kreatywnych dziedzin wybrał kuchnie – i bardzo słusznie! Po skończonym technikum po prostu zaczął gotować. Na początku jako uczeń, z czasem w charakterze samodzielnego kucharza. Pierwsze, gastronomiczne kroki stawiał w Restauracji 99.

Tamten czas wspomina przede wszystkim jako przygodę, podczas której poznał nie tylko swój zawód, ale i wyjątkowych ludzi. Następnie trafił do Restauracji Sense i w końcu warszawskiego Westin’a. Z czasem zdecydował się podjąć nowe wyzwanie… Porzucił stabilną posadę i podjął się zbudowania nowego miejsca w obcym mieście. 4 lata temu został Szefem Kuchni poznańskiej CUCINY88. Jest także oficjalnym i pierwszym w Polsce Chefem - Ambasadorem Drużyny Szpiku.

Szef Roku – Artur Skotarczyk, Muga

Miłośnik darów lasu, sezonowości i kuchni francuskiej. Szefował w  Starej Bażanciarni i w La Passion Du Vin w Starym Browarze. Swoje doświadczenie zdobywał w Instytucie Paula Bocuse w Lyonie i restauracji Le Pergolese w Paryżu. Jak sam mówi: jest szczęśliwie zapracowanym Ojcem 6 miesięcznej Amelki. Perfekcjonista do bólu. Każdy z wydanych przez niego talerzy jest dogłębnie przemyślany i starannie przygotowany. Obecnie jest szefem kuchni i współtwórcą restauracji Muga w Poznaniu. 

Kraków

5 września w klimatycznych wnętrzach krakowskiej restauracji Biała Róża spotkała się śmietanka polskiej gastronomii. W spotkaniu wzięło udział prawie stu pięćdziesięciu najlepszych szefów z Małopolski, Podkarpacia, Bieszczad i Górnego Śląska. Wybijającym się i najmocniejszym w regionie Szefom Kuchni oficjalnie wręczono nagrody w pięciu kategoriach. Poniżej krótkie sylwetki Szefów-zwycięzców

Szef Kuchni Tradycyjnej – Janusz Fic, Dwór Sieraków

Urodzony krakowiak. Już będąc bardzo młodym człowiekiem, odkrył w sobie pasję do gotowania. Po ukończeniu liceum ogólnokształcącego rozpoczął pracę w rodzinnej restauracji. Tam nauczył się podstaw sztuki kulinarnej. Potem, już jako kucharz trafił do restauracji w Hotelu Gródek. Po krótkim czasie został zastępcą tamtejszego szefa kuchni.

Kolejnymi miejscami  w których zdobywał kulinarne szlify były Hotel Grand, Hotel Francuski i restauracja Scandale, aż trafił do miejsca w którym pracuje do dzisiaj. W trakcie lat swojej pracy nauczył się łączenia kuchni tradycyjnej z odrobiną nowoczesności. Od lat interesuje się i zgłębia sztukę gotowania z naturalnych, regionalnych produktów.

W obecnej kuchni może realizować swoją pasję do gotowania, korzystać z najlepszych produktów, tworzyć przepisy na ciekawe dania. Został za to doceniony m.in. przez Slow Food Polska. Jest też ambasadorem piw Grimbergen.

Nagroda Kobieta Szef - Katarzyna Rogowska - Cadenza

Szefowa kuchni z wykształcenia jest plastykiem i doskonale widać to w daniach, które tworzy. Bezpretensjonalność, prostota i trafianie w sedno smaku to charakterystyczne cechy jej kuchni. Doświadczenie zdobywała w restauracjach w Niemczech i Anglii, gdzie miała okazję poznać  najwyższe standardy kuchni świata i pracować na bardzo dobrych jakościowo produktach.

Ale nie zapomniała o swoich korzeniach - po powrocie do kraju, zainteresowała się kuchnią polską, jej źródłami, genezą i regionalnością. Miejsce, w którym obecnie pracuje również jest związane ze sztuką i daje szansę na prawdziwą ucztę  tym razem dla duszy – to budynek Narodowej Orkiestry Symfonicznej Polskiego Radia, a w nim mieści się jej drugi dom-  restauracja Cadenza!

Nagroda Młody Talent - Paweł Kras, Bottiglieria 1881

Szefem kuchni postanowił zostać mając 5 lat. Jego droga zawodowa prowadziła przez wiele ciekawych miejsc w kraju i za granicą. Szczególnie dobrze wspomina pracę w restauracji „Ancora” w Krakowie. Tam, dzięki pomocy znakomitych szefów kuchni poznawał tajniki współczesnej gastronomii. Największym sukcesem jest dla niego uznanie gości, próbujących nowych potraw, które stworzył.

Uważa, że każde danie stanowi osobną historię, której poznawanie powinno być niezwykle przyjemne. Poszukiwanie nowych połączeń motywuje go do ciągłych eksperymentów i doświadczeń w kuchni. Świeżość i oryginalność produktów oraz zespół z którym na co dzień pracuje stanowią według niego klucz do sukcesu. Wśród swoich idoli wymienia Christiana Puglisi, Magnusa Nilssona i Massimo Bottura’e. Jak widać wysoko stawia przed sobą poprzeczkę….

Nagroda Szef Jutra - Łukasz Cichy – Biała Róża.

Kunsztu kulinarnego uczył się pod okiem najbardziej cenionych polskich Szefów Kuchni.  Poszukiwacz smaków, łowca aromatów, odkrywca dawnych receptur, finalista polskich i zagranicznych konkursów kulinarnych. Jego kuchnia to połączenie tradycji z nowoczesnością. Gotując, zawsze na pierwszym miejscu stawia produkt, do którego respekt wyniósł z domu – gospodarstwa rolnego pod Krakowem.

Menu w restauracji, w której obecnie pracuje, stworzył bazującą na krakowskiej kuchni mieszczańskiej. Z pieczołowitością i zaangażowaniem wyszukuje najlepsze małopolskie produkty i podaje je swoim gościom w nowoczesnej aranżacji, inspirując się recepturami ze starych ksiąg kucharskich i rozmowami z niezwykłymi mieszkańcami Krakowa.

Nagroda Szef Roku - Krzysztof Żurek, Trzy Rybki

Pochodzi i mieszka na stałe w Krakowie. Kucharz z wykształcenia i zamiłowania. Należy do pokolenia, które zmieniało kształt i sposób myślenia o polskiej gastronomii. Przygodę z nowoczesną kuchnią rozpoczął w Restauracji pod Różą, gdzie miał okazję współpracować z Alfredo Chiocchetti, jego mistrzem i przewodnikiem.

Doświadczenie zdobywał w wielu innych renomowanych restauracjach w całej Polsce w tym współtworząc Restaurację Concept13 w Warszawie, Monopol w Katowice, Monopol we Wrocław. Praktykę zdobywał równocześnie poza granicami Polski, u boku najlepszych kucharzy w takich renomowanych resturacjach jak Pichler Bolzano, Al Bersagliere w Mantova czy Onice Florencja.

Wszystkie mogą pochwalić się najwyższymi ocenami w kulinarnym świecie. Bardzo ceni różnorodność i jakość włoskich produktów. Lubi łamać standardy, prowokować odważnymi zestawieniami smaków, których nieustannie poszukuje.

Gdańsk

12 września był świętem szefów kuchni całej północnej Polski. W prostych i eleganckich wnętrzach gdańskiej Restauracji Szafarnia 10 spotkało się stu mistrzów sztuki kulinarnej Pomorza, Kujaw, Mazur, Warmii, Suwalszczyzny i Podlasia, przedstawiciele partnerów Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska oraz media. Najzdolniejszym kucharzom regionu wręczono nagrody w pięciu kategoriach.

Szef Kuchni Tradycyjnej – Grzegorz Labuda, Szafarnia 10, Gdańsk

Gotowanie jest jego pasją i powołaniem. Karierę gastronomiczną rozpoczął w stylowym Zamku Jan III Sobieski, gdzie zakochał się w gotowaniu. Następne lata spędził w sopockiej restauracji w Villi Sedan i Hotelu Nadmorskim. Po kilku latach Pomorze zamienił na Wielkopolskę. Objął stanowisko Executive Chef w Boutique Hotelu Blow Up Hall w Poznaniu.

Kolejne zawodowe kroki skierował na Mazury, skąd wrócił do Trójmiasta. Podczas swojej pracy gotował m.in. dla amerykańskiego prezydenta, finalistek konkursu Miss World czy przywódców europejskich podczas polskiej prezydencji w UE. Autor książek kulinarnych, wśród których można wymienić: „Przysmaki szlacheckie”, „Domowa Paszteciarnia” czy „Najlepsze przepisy na Boże Narodzenie". Wielbicielom dobrego jedzenia  znany jest jako osoba szukająca zapomnianych i nowych połączeń smakowych.

Kobieta Szef - Iwona Niemczewska - Z Drugiej Strony Lustra, Szczecin

Szefowa kuchni, która togę zamieniła na kucharski kitel. Po latach pracy jako prawnik została kucharzem i cukiernikiem. Uzyskała najwyższy stopień Grand Diplome w najstarszej, działającej przeszło 120 lat szkole Le Cordon Bleu w Londynie. Jest też absolwentką Institute Paul Bocuse w Lyonie. Odbyła staże w prestiżowych restauracjach w Londynie: Murano, Club Gascogne, Hibiscus Jest członkiem WACS – World Association Of Chefs Societies.

Od wielu lat jej pasją są podróże kulinarne – z równą przyjemnością próbuje dań w najlepszych restauracjach świata jaki i na ulicach czy targach. Najlepszym określeniem kuchni, którą serwuje w swojej restauracji jest casual fine dining, czyli autorskie menu, dania przygotowane z najwyższej jakości, świeżych, naturalnych produktów, serwowane w relaksującym otoczeniu. Ideą jest łączenie klasycznych francuskich technik kulinarnych z tradycją różnych kuchni regionalnych, w tym oczywiście kuchni polskiej.

Młody Talent - Krzysztof Bielawski - Szeroka 9, Toruń

Od dziecka lubił zaglądać do kuchni i podpatrywać swoją mamę i babcię podczas pracy. Równie dużo przyjemności sprawiało mu też oglądanie programów kulinarnych. Wybór szkoły gastronomicznej był dla niego oczywisty. Karierę zawodową zaczął w Bydgoszczy w Restauracji Meluzyna, przez kolejne lata szlifował swoje umiejętności w cztero- i pięcio- gwiazdkowych hotelach w Bydgoszczy i Kołobrzegu.

Brał udział w licznych konkursach i szkoleniach kulinarnych i wszystko czego się nauczył stara się stosować w swojej kuchni. Od 2012 roku pracuje w jednej z toruńskich restauracji, która jest wyróżniona dwiema czapkami Gault&Millau. Jego kuchnia charakteryzuje się znakomitym wyczuciem harmonii smaków i dbałością o szczegóły.

Szef Jutra - Mariusz Siwak - Park Hotel, Szczecin

Jeden z najbardziej utytułowanych szczecińskich kucharzy. Uczestnik Olimpiady Kulinarnej w Erfurt 2008r., z której wrócił z brązowym medalem. Jeden z pierwszych w Polsce, i pierwszy w regionie, Szef Kuchni uhonorowany rekomendacją Stowarzyszenia Slow Food. W prowadzonej przez Siebie kuchni stawia zarówno na lokalne produkty oraz tradycyjne receptury, jak i nowoczesne techniki gotowania.

Jest pomysłodawcą Szczecińskiej Kuchni Mistrzów polegającej na wspólnym gotowaniu zaproszonych z Polski i za granicy szefów kuchni. W ten sposób promuje lokalne smaki i pokazuje mieszkańcom miasta naprawdę dobrą kuchnię. Gotowanie to jego wieloletnia pasja. W kuchni stara się łączyć tradycję ze współczesnością. W restauracji, której obecnie szefuje pracuje od 12 lat - to właśnie tu nauczył się wszystkiego co najlepsze.

Szef Roku - Sebastian Krauzowicz - Sfera By Krauzowicz, Toruń

Góral, który zadomowił się na Kujawach. Zdecydowany, pewny swego i podążający własną drogą. Nieszablonowy kulinarny artysta. Doświadczenia zawodowe zdobywał m.in. w Hotelu Radissonw Warszawie,Hotelu Bryza w Juracie czy Hotelu Crocus w Zakopanem. Obecnie jest Szefem Kuchni jednym z toruńskich hoteli i tam prowadzi swoją autorską restaurację.

Łączy kuchnię polską z tym, co najlepsze zagranicą. Nie trzyma się kurczowo mód kulinarnych - potrafi docenić produkty rodzime, jak i chociażby francuskie sery. Dużo podróżuje i stara się odwiedzać najlepsze restauracje na świecie. Ma wśród szefów kuchni swoich idoli, ale wie, że najważniejsze to iść swoją drogą. Jak na swój młody wiek – ma 34 lata dużo już osiągnął. Jest laureatem licznych konkursów kulinarnych m.in. w Luxemburgu, Francji, i na Węgrzech.

Partnerzy Gault&Millau Tour: Nespresso, Jaguar, Siemens, Gaggenau, Makro, Callebaut, Winterhalter, Grimbergen, Cheman, Hendi, Acqua Panna – San Pellegrino (Nestle Waters), Marine Harvest, GastroMagic

Patroni medialni wydarzenia: Men's Health, Newsweek, Kukbuk, Food Service, Czas Wina, Biznes Restauracje&Catering, Froblog, Restaurantica.pl, Papaja.pl, NewsGastro.pl.

Zobacz również:
WYBRANE DLA CIEBIE

PROMOCJE

150. rocznica powstania kultowych Levi’s 501

To, co zaczęło się w 1873 roku od patentu na miedziane nity do spodni roboczych, w ciągu ostatnich 150 lat stało się najbardziej ikonicznym i wpływowym elementem mody, jaki kiedykolwiek powstał. Jeansy 501® to podstawa każdego stylu - charakteryzuje się wolnością, łamie zasady, granice czasu i kultury.

PROMOCJE

Przygoński „sprawdza się” nie tylko w rajdach

Odcinki specjalne, zmieniające się warunki pogodowe, trudności techniczne z maszyną to tzw. chleb powszedni kierowcy rajdowego. Jakub Przygoński, utytułowany kierowca rajdowy, wie o tym, jak mało kto. Sprawdza  się jednak nie tylko na wymagających i wyczerpujących wyścigach. W ramach kampanii „Prowadź się zdrowo” zachęca również Polaków do sprawdzenia swojej wątroby.

PROMOCJE

Huawei FreeBuds 5i – nowa odsłona cenionych słuchawek bezprzewodowych

Huawei CBG Polska wprowadza do Polski najnowsze dokanałowe słuchawki bezprzewodowe – HUAWEI FreeBuds 5i. Ten model czerpie garściami ze swojego bardzo udanego poprzednika, jednocześnie oferując szereg zmian, na których skorzysta każdy ich użytkownik.

PROMOCJE

Aktywność fizyczna kluczem do wzmocnienia wydajności mózgu

Badania ASICS pokazują, że regularne ćwiczenia zwiększają możliwości ludzkiego mózgu. W przełomowym, globalnym eksperymencie wzięli udział zawodnicy z całego świata, którzy na co dzień uprawiają sporty „umysłowe”, jak e-sport, scrabble czy szachy. Podejmując aktywność fizyczną, wszyscy zauważyli radykalną poprawę funkcji poznawczych, samopoczucia i wydajności. Przełożyło się to korzystnie na wyniki uzyskiwane w docelowych dyscyplinach.

REKLAMA