[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA

Co jest fundamentem budowy odporności organizmu

To co jemy jest nie tylko źródłem zdrowia i lepszego samopoczucia, ale może być również niestety przyczyną wielu problemów dla organizmu – szczególnie jeśli dieta jest nieprawidłowo ułożona.

Na szczęście podczas ostatnich miesięcy kwarantanny zaczęliśmy, jako społeczeństwo, doceniać szeroko pojętą odporność organizmu. Równocześnie każdy powinien pamiętać, że ten rok jest i będzie dużym wyzwaniem dla naszych organizmów. Ponieważ nasza aktywność fizyczna jest znacząco ograniczona, trzeba skierować swoją uwagę na inne możliwości zadbania o własny organizm. Na zmianę nawyków w domowych warunkach są dwie metody – wzmacnianie swojego ciała z pomocą ćwiczeń oraz, co najważniejsze, zrównoważonej diety. Pierwszym i łatwiejszym krokiem powinno być właśnie poprawienie samej diety – to od niej wszystko się zaczyna. Dlatego zapraszamy do zapoznania się z krótkimi poradami dotyczącymi zwiększenia świadomości na temat tego co kupujemy oraz do czego najlepiej przywiązywać uwagę podejmując decyzję przed
sklepowymi półkami. 

Na co dokładnie zwracać uwagę podczas zakupów mówi Artur Węgłowski, Dyrektor Handlowy w Goodvalley: Przede wszystkim trzeba zacząć od tego, co wydaje nam się najbardziej trywialne, czyli składu produktów żywnościowych. Pamiętajmy, że im skład jest krótszy, tym lepsze powinny być wartości prozdrowotne. Starajmy się wybierać produkty bez składników „E” oraz bez konserwantów w postaci azotynów i azotanów. Z reguły to te składniki odpowiadają za negatywne skutki dla naszych organizmów. Nie od dziś wiadomo, że im produkt jest bliżej natury tym lepiej dla naszego organizmu. W Goodvalley produkujemy nowatorskimi metodami bez użycia GMO i jesteśmy neutralni pod względem emisji gazów cieplarnianych. Wierzę, że osoby, które chcą się zdrowo odżywiać docenią właśnie wartości takie jak prekursorskie podejście do produkcji neutralnej emisyjnie czy pełna samowystarczalność i kontrola składów naszych produktów. Ekspert zaleca także dokładne czytanie gramatury składników wchodzących w skład produktów. Osoby chcące powrócić do dobrej formy powinny także zwrócić uwagę na to, ile soli dziennie konsumują. Spożywana nadmiernie sól może doprowadzić do zatrzymywania wody w organizmie, czego raczej powinniśmy unikać. Najlepsze produkty nie powinny przekraczać wartości 2g soli na 100g produktu. Najprościej mówiąc – krótki skład produktu to gwarant jakości.

Istnieje także aspekt diety, który stopniowo zyskuje na znaczeniu wśród osób chcących dbać o prawidłowe odżywianie. Z pozoru nie wydaje się on zbyt ważny, jednakże jego negatywne skutki odczuwamy coraz wyraźniej. Jedno z najnowszych badań pokazuje, że tylko w 

przeciągu ostatnich 20 lat antybiotyki działają z dwukrotnie zmniejszoną skutecznością podczas leczenia pacjentów. To niepokojące zjawisko, które w dobie koronawirusa zmusza nas wszystkich do refleksji nad zdrowiem naszym i przyszłych pokoleń. Jednakże niektóre firmy w Polsce z sukcesami opracowują i wykorzystają nowatorskie metody, które pozwalają uniknąć stosowania antybiotyków w chowie zwierząt. W dobie koronawirusa świadome żywienie jest szczególnie ważne. Chęć do zmiany tych nawyków na zdrowsze uważam za szczególnie istotne nie tylko dla konsumentów, ale również dla innych producentów, hodowców trzody chlewnej, którzy podejmują działania w celu zmniejszenia zużycia antybiotyków. W 2015 roku podjęliśmy decyzję, aby jako pierwsi w Polsce wprowadzić chów trzody chlewnej bez użycia antybiotyków. Od tego czasu nadzoruję specjalną linię chowu zwierząt, które w ciągu całego swojego życia nie mają kontaktu z żadnym antybiotykiem. Mam nadzieję, że coraz więcej producentów żywności zacznie przyjmować ten model postępowania. – podsumowuje Szymon Nowaczyk, lekarz weterynarii i kierownik projektu RWA, czyli chowu bez antybiotyków.

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE

REKLAMA

REKLAMA