Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.8

Gorzki smak, coś dla mózgu i potęga wody: jak pomogą Twojej karierze?

Naukowcy uważają, że upodobanie do pewnych smaków i aromatów może być uwarunkowane genetycznie, nawet powiązane z cechami charakteru. Mamy złe wieści dla miłośników gorzkiego toniku.

Gorzki, ale zdrowy

Christina Sagioglou i Tobias Greitemeyer z Universität Innsbruck przeprowadzili badania, w ramach których ludzie oceniali różne potrawy, a następnie wypełniali kwestionariusz osobowości. Okazało się, że miłośnicy gorzkich smaków częściej niż inni prezentowali cechy narcystyczne, sadystyczne, psychopatyczne i antyspołeczne.

Naukowcy mają teorię, że takie osoby lubią mocne wrażenia i stąd wynika ich upodobanie do dziwnych smaków. "Dla tych »mrocznych osobowości« gorzkie jedzenie jest porównywalne z jazdą kolejką górską" – uważa Sagioglou. Najbardziej ugodowi są oczywiście miłośnicy słodyczy.

Specyficzny, gorzkawy smak nadaje grejpfrutom naringina – związek działający przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo i antyseptycznie. Zneutralizujesz go odrobiną cynamonu.

Ogórek na odwagę

Amerykańscy naukowcy udowodnili, że ludzie, którzy jedzą więcej fermentowanych pokarmów (kiszonki, jogurty), rzadziej cierpią na chorobliwą nieśmiałość. Podejrzewa się, że ma to związek ze zmianą we florze bakteryjnej jelit, co w rezultacie oddziałuje na umysł.

Codziennie zrób coś dla mózgu

Przerwa w pracy

Co 90-120 minut zmieniaj pozycję oraz rodzaj aktywności. Na 5 minut. Wystarczy.

Odstaw auto

Jest ciepło, więc do pracy jedź rowerem. Ćwiczenia aerobowe poprawiają pamięć.

Jedz jajka

Cholina w nich zawarta poprawia uwagę i koncentrację.

0,5 litra

Tyle wody powinieneś wypić z samego rana, aby dodać sobie energii, poprawić samopoczucie i podkręcić mózg.

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij