Najwięcej tych substancji znajduje się w świeżych warzywach. Czasopismo "Neurology" opublikowało badania, z których wynika, że flawonoidy chronią mitochondria w komórkach mózgowych. Osoby, które dostarczały ich do organizmu 2 razy więcej, wykazywały lepszą koncentrację od tych, które w pożywieniu miały mniej tych cennych substancji.
Antyoksydanty w zielonej kapuście to niejedyny zastrzyk IQ. Jej zielone liście to także bogactwo witamin z grupy B, korzystnie wpływających na cały układ nerwowy, oraz magnezu, który poprawia pamięć.
CRP a smutek
Przewlekły stan zapalny w organizmie ma związek z tzw. anhedonią, czyli brakiem odczuwania radości – do takich wniosków doszli autorzy raportu opublikowanego w "Journal of Molecular Psychiatry".
Wg nich stan zapalny może blokować uwalnianie dopaminy, neuroprzekaźnika odpowiedzialnego m.in. za dobry nastrój. Co ważne – badania dowodzą, że hamowanie stanu zapalnego może mieć wpływ na poprawę emocjonalnego samopoczucia. Nie za dobrze ostatnio? Zacznij od badania krwi (OB i CRP).
Rozbujaj swoje IQ
Bujanie przed zaśnięciem – według University of Geneva – pozwala szybciej uruchomić w mózgu tzw. wrzeciona snu – tę fazę głębokiego snu, która sprawia, że mózg szybciej przyswaja wydarzenia z dnia i pozwala je lepiej zapamiętać. Przestań się dziwić jak doktor Watson – myśl jak Sherlock Holmes!
Komentarze