Jadalny cement z Japonii?

Na pewno znasz to uczucie, kiedy zmywasz naczynia i ta resztka przyklejona do talerza nie chce się zmyć niczym I trzeba ją siłą usuwać nożem albo czkać godzinami aż odmoknie. Uczeni z Institute of Industrial Science na Uniwersytecie Tokijskim wymyślili sposób, jak zamienić resztki owoców i warzyw w mocny trwały materiał budowlany.

jadalny beton University of Tokio Press
Ilość przemysłowych i domowych odpadów spożywczych to miliardy ton rocznie, które się bezpowrotnie marnują. Znaczna część z nich to np. odrzucone obierki warzyw i owoców. Wyrzucanie tego jest nie tylko zaśmiecaniem planety, ale również bardzo kosztownym procederem, co skłoniło inżynierów do szukania sposobów ponownego ich wykorzystania.

REKLAMA

„Naszym celem było wykorzystanie wodorostów i resztek produktów spożywczych do produkcji mataeriału bodowlanego o wytrzymałości dorównującej betonowi” – wyjaśnia Yuya Sakai, główny autor badania. „Jako że używaliśmy jadalnych produktów, przy okazji sprawdzaliśmy też, jak proces recyklingu wpłynie na zapach surowca”.  

ZOBACZ TEŻ: Mięso z probówki - jedzenie przyszłości?

Uczeni użyli metody prasowana w wysokiej temperaturze – proces ten często wykorzystuje się w produkcji materiałów drewnopochodnych. Róznica polegała na tym, że tym razem zamiast zmielonego drewna wykorzystano wysuszone i zmielone resztki produktów spożywczych, takich jak wodorosty, liście kapusty, skórki pomarańczy, cebuli, dyni i bananów, a proces prasowania odbywał się w niższych temperaturach - między 50 a 100 stopni Celsjusza. 

Następnie takie sprasowane materiały poddali próbom na wytrzymałość (zwłaszcza na zginanie) oraz...  próbom smakowym i zapachowym. Oprócz skórek z dyni, pozostałe surowce doskonale się sprawdziły. Najbardziej wytrzymałe okazały się bloczki przygotowane z liści kapusty.

 

Nowy materiał okazał się odporny na gnicie, grzyby i działanie insektów. Co więcej, jest nie tylko wytrzymały, ale nadal jadalny – a dodanie podstawowych przypraw – soli czy cukru, poprawiło jego walory smakowe. Nawet czteromiesięczna ekspozycja na działanie świeżego powietrza nie zmieniła ani jego wyglądu ani smaku.

Jeśli uda się opracować metody przemysłowe produkcji tego jadalnego cementu, być może będziemy za jakiś czas mieszkać w domach, które oprócz schronienia zapewnią nam także żelazne racje żywnościowe w razie katastrofy – w końcu nie wszystkie ścianki działowe są niezbędne.


Źródło:
https://www.iis.u-tokyo.ac.jp/en/news/3567/

Zobacz również:
Chcesz obniżyć ciśnienie? Zacznij trenować lub zmodyfikuj trening. Badania wykazały, że ćwiczenie izometryczne skutecznie obniżają ciśnienie tętnicze krwi.
ZOBACZ WIĘCEJ
REKLAMA