[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA

Jedz jak zawodowy sportowiec

Prześwietlamy dietę futbolistów z Panthers Wrocław, żebyś mógł odżywić swoje mięśnie równie skutecznie, co zawodnicy jednej z najlepszych drużyn w Polsce. 

Panthers Wrocław. Jacek Wszół

„Zawodnicy futbolu amerykańskiego mają bardzo zróżnicowaną charakterystykę poszczególnych pozycji na boisku, co wpływa na ich dietę – mówi dietetyczka Malwina Morawska, współpracująca z drużyną Panthers Wrocław. – W końcu inne zapotrzebowanie kaloryczne posiada running back, którego celem jest zdobycie jak największej liczby jardów, a inne zawodnik linii ataku, który toczy nieustanną walkę z rywalami”.

Wielkie porcje

Jedno jest wspólne dla wszystkich z drużyny – futboliści muszą zjeść dużo, żeby zasilić zmęczone po treningu mięśnie i mądrze, aby uniknąć kontuzji i zadbać o szybką regenerację. „Po tylu latach decyzje dietetyczne podejmuję już instynktownie – mówi Jacek Wszół, który gra jako defensive end w drużynie Panthers Wrocław. – Wiem, że gdy zbliża się dodatkowy trening, muszą pojawić się również dodatkowe kalorie. To tak jak z długą podróżą, czasami jeden bak paliwa nie wystarcza”.

Poza tym Wszół zwraca uwagę na białko. „Zależy mi, żeby w moim codziennym jadłospisie było go przynajmniej 2 gramy białka na kilogram masy ciała – tłumaczy. – Często po zsumowaniu makroskładników okazuje się, że to właśnie jego jest za mało”.

Z tego powodu zawodnik Panthers Wrocław dba o wysoką podaż białka przez cały dzień. Czasami kładzie nawet trzy albo cztery plasterki wędliny na kanapkę. Zdarza mu się również sięgnąć po twaróg, ponieważ w każdej chwili można go wyjąć z opakowania i zjeść. Korzysta także z szejków białkowych.

Białko, warzywa  i tysiące kalorii

Innym, wygodnym sposobem na zadbanie o odpowiednią ilość białka w diecie są przekąski proteinowe od firmy Tarczyński, z którą współpracuje drużyna Panthers Wrocław. W procesie suszenia mięso zostaje pozbawione wody, dzięki czemu nie traci zarówno na smaku, jak i wartościach odżywczych.

„Poza tym pilnuję, żeby w diecie było jak najwięcej warzyw i owoców – przyznaje Jacek Wszół. – Sięgam po to, na co w danym momencie mam ochotę, ale też po to, na co jest w danej chwili sezon. Wiadomo, że sezonowe produkty są lepszej jakości”.

Warto pamiętać, że sezon sportowca dzieli się na fazy. W czasie roztrenowania Wszół pochłania 4,5 tys. kcal dziennie. „W trakcie sezonu jest to około 3,5 tys. kcal, dzięki czemu jestem lżejszy i szybciej się ruszam” – tłumaczy. W jego przypadku bycie lżejszym i tak oznacza 102 kilogramy przy 186 centymetrach wzrostu.

Jacek Wszół z Panthers Wrocław

Suplementacja

„W opiece nad zawodnikami duże znaczenie odgrywa suplementacja – zauważa dietetyczka Malwina Morawska. –  Uniwersalną podstawę stanowią kreatyna, beta-alanina oraz kwasy tłuszczowe omega-3”. Te ostatnie jako neuroprotekcja, narażonych na częste uderzenia w głowę zawodników.

„Jestem także zwolenniczką przyjmowania przed snem taurynianu magnezu – mówi Morawska. – Nie tylko działa spójnie z kreatyną, lecz również ma dobry wpływ na sen i regenerację”. Jest to istotne o tyle, że zawodnicy naprawdę intensywnie trenują. W trakcie tygodnia nierzadko mają cztery treningi siłowe i cztery treningi na boisku, dlatego każdy sposób na przyspieszenie powrotu do formy jest na wagę złota.

Ludzie, nie maszyny

Jednak nie znaczy to, że zawodnicy futbolu amerykańskiego nie mają swoich słabości. Wypytywany o nie Jacek Wszół przyznaje, że czasami zdarza mu się zasilać organizm cukrami prostymi. Wymienia owoce, jogurty, w końcu… żelki. „Dlatego czasami przydatne są nawet najprostsze zegarki monitorujące aktywność – przyznaje. – Jeśli widzę, że przeszedłem 20 tysięcy kroków, mogę sobie pozwolić na zjedzenie większej ilości kalorii”.

Przykładowy jadłospis dzienny zawodnika futbolu amerykańskiego

Założenia diety: 3980 kcal

  • ~200 g białka / 800 kcal
  • ~100 g tłuszczu / 900 kcal
  • ~570 g węglowodanów / 2280 kcal

POSIŁEK I

  • Omlet z 110 g płatków owsianych błyskawicznych + 5 jaj + 13 g białka (pół miarki) – smażymy na 5 g masła. Na górę 70 g dżemu;

POSIŁEK II

  • 200 g serka wiejskiego z warzywami + 100 g makaronu dobrej jakości

POSIŁEK III

  • 255 g dorsza pieczonego w piekarniku + 100 g ryżu + porcja warzyw z 20 g oliwy

W TRAKCIE TRENINGU

  • 100 g węglowodanów do picia

POSIŁEK IV (PO TRENINGU)

  • 110 g makaronu + 150 g twarogu chudego + 50 g dżemu

POSIŁEK V

  • około 200 g steka wołowego + 400 g pieczonych w piekarniku batatów + sałatka warzywna z 15 g oliwy w formie dressingu

PRZED SNEM

  • Koktajl - 1 miarka białka na wodzie + 20 g masła orzechowego