REKLAMA

Zimowa pikantna zupa krem z dyni

Ten prosty przepis rozgrzeje Cię nawet w najmroźniejsze dni. 

PRZYGOTOWANE ZA POMOCĄ BLENDERA RĘCZNEGO PHILIPS

Philips blender

Jeśli do tej pory dynia kojarzyła Ci się tylko z Halloween, to najwyższy czas, żeby to zmienić. Co, jak co, ale to warzywo zasługuje na szczególną uwagę w kuchni. Dlaczego? Zacznijmy od tego, że dynia jest prawdziwą bombą witaminową. Znajdziesz w niej końskie dawki witaminy A i C, które będą - szczególnie zimą - zbawieniem dla Twojego układu odpornościowego. Jakby tego było mało, dynia jest doskonałym źródłem beta-karotenu, który działa przeciwzapalnie i obniża ryzyko zachorowania na raka prostaty. Nieźle, co? A to jeszcze nie koniec. Dynia ma niski indeks glikemiczny (75) oraz jest niskokaloryczna (około 26 kcal na 100 gram). W skrócie: grzechem jest nie uwzględnić jej w swoim menu. Szczególnie, gdy pogoda za oknem nie rozpieszcza. 

Istnieje ponad 45 rodzajów dyni. Różni je wielkość, smak i konsystencja miąższu. Jedne są też bardziej wartościowe, a drugie mniej. W poniższym przepisie wykorzystaliśmy dynię piżmową, która jest dostępna w sklepach niemal przez cały rok. Oprócz kształtu (przypomina dużą gruszkę), wyróżnia ją stosunkowo niewielka ilość pestek w środku. Zaoszczędzisz dzięki temu na czasie (mniej dłubania) i zyskasz na smaku, bo miąższ w piżmówce jest naprawdę smaczny. 

W Polsce, oprócz dyni piżmowej, największą popularnością cieszą się dynia zwyczajna, makaronowa, kabocha i hokkaido. Tę pierwszą polecamy raczej jako dekorację na wspomniane wcześniej Halloween. Jest nijaka w smaku, ma dużo pestek i rozpadający się miąższ. Z kolei ostatnia z wymienionych dyń - hokkaido - zachwyca lekko orzechowym smakiem i soczystym nadzieniem. Plus nie trzeba jej obierać, bo ma cienką, jadalną skórę. 

Jednak to, jaką dynię wybierzesz do zupy, ma tak naprawdę drugorzędne znaczenie. Najbardziej liczy się tutaj kompozycja przypraw. W naszym przepisie kluczową rolę odgrywają pieprz cayenne i curry, dzięki którym zrobi Ci się cieplej już po kilku łyżkach.

 

Składniki: 

  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 dynia piżmowa, średnia
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 czubata łyżeczka curry
  • pół łyżeczki wędzonej papryki
  • pół łyżeczki kuminu
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 2 łyżeczki soli
  • szczypta soli
  • woda
  • pestki dyni do posypania

Sprzęt:

Przygotowanie: 

  1. Ustaw garnek na średnim ogniu. Wlej oliwę oraz pokrojoną cebulę i czosnek. Podsmażaj do momentu, aż cebula się zeszkli.
  2. Dodaj obrane i pokrojone na kawałki ziemniaki, marchewki i dynię.
  3. Dokładnie wymieszaj wszystkie warzywa i podsmażaj całość przez pięć minut.
  4. Dodaj sól i pieprz. Wymieszaj. 
  5. Zalej warzywa wodą tak, by były w pełni przykryte.
  6. Gotuj je przez około 30 minut, aż zmiękną.
  7. Odcedź warzywa i zmiksuj je blenderem o wysokiej mocy. Dodaj w trakcie wszystkie przyprawy i kontynuuj miksowanie do momentu, w którym uzyskasz gładką konsystencję.
  8. Gotową zupę serwują z uprażonymi pestkami dyni i odrobiną oliwy.